2022-03-03

Ruošiamasi areštuoti ir kitą Rusijos kilmės užsienio turtą. Prof.V.Katasonovas

 

Londonas griežtai kontroliuoja visus Rusijos turtingųjų gyvenimus


Jungtiniai Vakarai nusprendė įšaldyti Rusijos banko užsienio aktyvus, nukentėjo maždaug pusė Rusijos tarptautinių atsargų, t. y. daugiau kaip 300 mlrd. dolerių. Nemanau, kad užšalimas tuo baigsis, Vakarai dar daug ką gali užšaldyti. Tarptautinės atsargos yra tik dalis Rusijos užsienio turto.

Naujausiais Rusijos banko duomenimis, 2021 m. spalio 1 d. visas Rusijos kilmės užsienio turtas sudarė 1625,3 mlrd. dolerių. Tuo pat metu tarptautinės atsargos sudarė 614,1 mlrd. dolerių. Atitinkamai "kitas" Rusijos Federacijos užsienio turtas sudarė daugiau nei vieną trilijoną dolerių (tiksliai: 1011,2 mlrd. dolerių). Pateikiame apibendrintą Rusijos Federacijos "kito" užsienio turto struktūrą (mlrd. dolerių) turtas tiesioginių investicijų forma - 482,1;

turtas portfelinių investicijų ir investicijų į išvestines finansines priemones forma - 118,7

turtas, suformuotas naudojant "kitas investicijas" - 410.5.

Antrąją grupę galima suskirstyti į šias sudedamąsias dalis (mlrd. JAV dolerių): investicijos į nuosavą kapitalą - 31,6; investicijos į skolos vertybinius popierius - 79,4; investicijos į išvestines finansines priemones - 7,7.

Trečiojo bloko pagrindinės sudedamosios dalys (mlrd. JAV dolerių): grynieji pinigai ir indėliai - 193,8; paskolos ir pasiskolintos lėšos - 155,2; prekybos kreditai ir avansai - 41,4.


Tačiau iš tikrųjų Rusijos kilmės užsienio turtas yra daug didesnis. Centriniame banke neatsispindi turtas, kuris susidarė išvežant kapitalą iš Rusijos per įvairias "pilkąsias" ir "juodąsias" schemas (įskaitant prekių ir valiutos kontrabandą). Ekspertų vertinimais, "kitas" užsienio turtas (t. y. be Rusijos tarptautinių atsargų) yra bent du kartus didesnis.

Kalbant apie nuosavybę, didžioji dalis "baltojo" "kito" rusiškos kilmės užsienio turto priklauso Rusijos juridiniams asmenims - bankams ir bendrovėms. O kalbant apie "pilkąjį" ir "juodąjį" "kitą" užsienio turtą, dauguma jo priklauso Rusijos asmenims - oligarchams, verslininkams, pareigūnams (tiek buvusiems, tiek esamiems), jų šeimoms ir giminaičiams. Rusijos bankas savo statistinėse ataskaitose neatspindi šios "povandeninės" ledkalnio dalies, vadinamos "Rusijos kilmės užsienio turtu". Pavyzdžiui, jame neatsispindi fizinių asmenų fizinis turtas - rūmai, kitas architektūrinis ir gyvenamasis nekilnojamasis turtas, jachtos, asmeniniai lėktuvai, antikvariniai daiktai, žemės sklypai, auksas seifuose. Kalbant apie fizinių asmenų finansinį turtą, dauguma jo yra "pilkojo" ir "juodojo" pobūdžio ir yra paslėptas ofšorinėse zonose. Apskritai Didžioji Britanija, Šveicarija, JAV ir kitos Vakarų šalys gali būti laikomos ofšorais, kurių valdžios institucijos vienu metu buvo daugiau nei tolerantiškos abejotinos rusiškos kilmės turto atsiradimui.

Taigi Vakarai nusprendė "įšaldyti" dalį Rusijos tarptautinių atsargų - apie 300 mlrd. dolerių. Tačiau tai gali būti tik plataus masto kampanijos, kuria siekiama "įšaldyti", o vėliau pasisavinti didžiulį Rusijos kilmės užsienio turtą (mažiausiai 2 trilijonus JAV dolerių), pradžia. Antrasis sankcijų kampanijos etapas jau prasidėjo.

Vasario 27 d. po Europos Sąjungos užsienio reikalų ministrų susitikimo surengtoje spaudos konferencijoje Josepas Borrellis pareiškė, kad rengiamas išsamus sankcijų sąrašas asmenų, kurių turtas užsienyje bus užblokuotas. "Tai Rusijos oligarchai ir verslininkai, kurių sąrašas turi didelę ekonominę reikšmę, taip pat politiniai veikėjai, atliekantys svarbų vaidmenį V. Putino sistemoje Rusijoje - tiek propagandos skleidėjai, tiek kariškiai", - sakė Europos pareigūnas. Vasario 28 d. ES įvedė sankcijas 351 Valstybės Dūmos deputatui, balsavusiam už DNR ir LNR nepriklausomybės pripažinimą. Be to, į sąrašą įtraukti 27 Rusijos fiziniai ir juridiniai asmenys, kurie "prisidėjo prie Ukrainos teritorinio vientisumo, suvereniteto ir nepriklausomybės pažeidimo ar grėsmės jai kėlimo". Į ES sudėtį buvo įtraukti vyriausybės nariai, bankai ir oligarchai, kurie "finansiškai ar materialiai" remia Rusijos veiklą respublikose arba gauna iš jos naudos. Tarp jų taip pat buvo karinės vadovybės narių, "prisidėjusių prie invazijos ir destabilizacijos", ir asmenų, atsakingų už "dezinformacijos karą". Visiems jiems uždrausta atvykti į ES, o jų turtas Europoje įšaldytas.

Vakarai darys viską, kad Rusijos oligarchai nerastų saugaus prieglobsčio savo turtui kokioje nors ofšorinėje jurisdikcijoje. "Taip pat įtrauksime kitų šalių vyriausybes, kad būtų nustatytos iš neteisėtos veiklos gautos pajamos ir sustabdytas tokio kapitalo judėjimas, taip atimant iš šių asmenų galimybę slėpti savo turtą jurisdikcijose visame pasaulyje", - pridūrė J. Borrellas. Šiuo atveju Europos pareigūną remia Didžioji Britanija. Niekam ne paslaptis, kad Londone sukaupta didžioji dalis viso ofšorinio turto. JAV ir Nyderlandai yra atsakingi už kai kurias smulkesnes detales.


Londono parama įšaldant "kitą" Rusijos turtą yra pati karščiausia. Jau sausio pabaigoje Londonas rengėsi prevenciškai įvesti "pragaro sankcijas", įskaitant Rusijos pareigūnų ir kai kurių oligarchų turto įšaldymą Didžiojoje Britanijoje. Sausio 31 d. BBC laidoje Didžiosios Britanijos užsienio reikalų sekretorė Elizabeth Truss sakė: "Pateiksime įstatymo projektą, kad galėtume imtis veiksmų, ypač prieš subjektus, kurie atlieka svarbų vaidmenį Kremliui ir jo ateičiai." Ji pridūrė: "Būsime pasirengę imtis veiksmų prieš Rusijos finansines struktūras, energetikos bendroves, Kremliui artimus oligarchus."

Vasario 26 d. prasidėjus karinei operacijai Ukrainoje, D. Trass pareiškė, kad jos biuras parengė Rusijos turtingų asmenų, kuriuos Londonas laiko susijusiais su Rusijos valdžios institucijomis, juodąjį sąrašą. Pasak D. Trass, Didžiosios Britanijos užsienio reikalų ministerija toliau tobulina sąrašą ir ketina kas kelias savaites įvesti naujas sankcijas. Trass sakė, kad Rusijoje yra daugiau nei šimtas milijardierių. "Su Putino režimu susiję itin turtingi žmonės neturės kur pasislėpti. Artimiausiomis savaitėmis sankcijos bus taikomos ir daugiau kleptokratų. Nė vienas variantas nėra atmestinas", - savo "Twitter" puslapyje rašė D. Trass. Ji neslėpė, kad Londonas imasi griežtai kontroliuoti Rusijos turtingųjų gyvenimą ir įšaldys ne tik finansinį, bet ir nekilnojamąjį bei kitą turtą: "Toliau dirbsime su oligarchų sąrašu, daugiausia dėmesio skirsime jų namams, jachtoms ir visiems jų gyvenimo aspektams."

Prancūzijos valdžios institucijos taip pat nusiteikusios ryžtingai. Kovo 1 d. ekonomikos ir finansų ministras Bruno Le Maire'as sakė: "Norime smogti Rusijos sistemai, taikome į Vladimirą Putiną, oligarchus, bet taip pat į visą Rusijos ekonomiką. Rusijos žmonės taip pat patirs pasekmes."

Bruno Le Maire'as pranešė, kad kovo 1 d. į Rusijos oligarchų, kuriems taikomos Europos sankcijos, sąrašą įtraukti 488 asmenys. Ministras nurodė, kad Rusijos sąskaitų patikrinimas buvo atliekamas "padedant bankams", o ši ilga procedūra dabar taikoma ne tik oligarchams, bet ir jų sutuoktiniams bei vaikams. Prancūzijos valdžios institucijos surengė išsamų šalyje esančio rusiškos kilmės turto patikrinimą. Kalbama ne tik apie finansinį turtą, bet ir apie fizinį turtą - vilas, namus ir butus, jachtas ir pan. Visam tokiam turtui patikrinimo laikotarpiu buvo nustatytas laikinas įšaldymas. Tai reiškia, kad su jais negalima sudaryti jokių sandorių. 

Norėčiau atkreipti jūsų dėmesį į tai, kad Rusijos fizinių ir juridinių asmenų užsienio turto įšaldymo nepakanka. Jei bus nustatyti ekonominiai nusikaltimai, įšaldytas turtas bus konfiskuotas. Tačiau Bruneau Le Maire'as, skirtingai nei jo kolegos iš ES, vartoja ne žodį "įšaldymas", o "konfiskavimas". Didžiosios Britanijos būsto ministras Michaelas Gove'as solidarizuojasi su Prancūzijos ministru. Vasario 24 d. vyriausybės posėdyje jis pareiškė, kad prabangūs rusų turtuolių dvarai Londone turėtų būti tiesiog konfiskuoti.

Atsižvelgiant į tai, Ukrainos Aukščiausiosios Rados "liaudies išrinktų atstovų" veiksmai atrodo absurdiški. Vasario 28 d. jie pranešė, kad buvo parengtas įstatymas, leidžiantis konfiskuoti Rusijos turtą Ukrainos teritorijoje.  Prieš septynerius metus Ukrainos teritorijoje iš tiesų buvo nemažai Rusijos turto - naftos perdirbimo ir vamzdžių gamyklų, kasyklų, aliuminio oksido ir aliuminio gamyklų, prekybos kompleksų, degalinių, viešbučių, bankų (daugiausia "Sberbank" filialų ir skyrių). Šiandien viso to nėra. Matyt, pareiškimas apie konfiskavimą buvo tik Kijeve likusių "liaudies išrinktųjų" (dauguma jų jau pabėgo į užsienį) nervingas pasvarstymas.

P.S. Kovo 1 d. Rusija reagavo į sprendimus įšaldyti ir konfiskuoti Rusijos turtą užsienyje, paskelbdama Rusijos finansų ministro Antono Siluanovo pareiškimą. Ministras paskelbė Rusijos finansų ministerijos pasiūlymą dėl kapitalo amnestijos. Kapitalo amnestija - tai galimybė legalizuoti lėšas, laikomas užsienio sąskaitose, siekiant išvengti atsakomybės už Rusijos valiutos ir mokesčių teisės aktų pažeidimus. Anksčiau amnestuoti bandyta tris kartus (2015, 2018, 2019 m.), tačiau poveikis buvo menkas arba jokio. Mano nuomone, amnestija yra beprasmė. Kai V. Siluanovas paskelbė šį pasiūlymą, spąstai jau buvo užsidarę: didžioji dalis Rusijos kilmės užsienio turto jau buvo įšaldyta.






Komentarų nėra:

Rašyti komentarą