2022-03-02

ES laukia septynių milijonų ukrainiečių pabėgėlių

 


Breitbart portale rašoma, kad Europos Sąjungos pareigūnai pareiškė, kad dėl tebesitęsiančio konflikto su Rusija ruošiasi milijonams pabėgėlių iš Ukrainos - pusė milijono jų jau pajudėjo į Vakarus, daugelis iš jų vyksta į Lenkiją.

Europos Sąjungos (ES) vidaus reikalų komisarė Ylva Johansson pareiškė, kad nežino tikslaus skaičiaus žmonių, kurie gali atvykti iš Ukrainos. Jungtinės Tautos savo ruožtu prognozavo, kad nuo keturių iki septynių milijonų žmonių gali bandyti ieškoti prieglobsčio pabėgę nuo invazijos - šis skaičius gali gerokai viršyti prieglobsčio prašytojų, patekusių į ES per 2015 m. migrantų krizę, skaičių.

Pabėgėliai iš Ukrainos priimami be vizų dokumentų ir galės likti Europos Sąjungoje iki trejų metų po to, kai savaitgalį 27 sąjungos valstybės narės susitarė dėl šių priemonių.


Lenkija pranešė, kad nuo Rusijos invazijos pradžios praėjusią savaitę iki sekmadienio sieną kirto apie 200 000 žmonių. Didžiąją dalį pabėgėlių sudarė moterys, vaikai ir pagyvenę vyrai, nes 18-60 metų vyrams buvo neleista išvykti iš šalies. Iš viso į Vakarus išvyko pusė milijono ukrainiečių, dar 127 000 iš Rusijos kontroliuojamų Ukrainos teritorijų išvyko į Rusiją.

Tokios šalys kaip Lenkija, Austrija, Vengrija ir kitos pareiškė norą atverti savo sienas pabėgėliams iš Ukrainos, tačiau kitos, pavyzdžiui, vadinamoji "humanitarinė supervalstybė" Švedija, iš esmės atsisakė tai padaryti.

Pirmadienį Jungtinės Karalystės vidaus reikalų sekretorė Priti Patel atsisakė sušvelninti vizų reikalavimus bėgantiems iš Ukrainos, tačiau paskelbė, kad Jungtinė Karalystė priims iki 100 000 žmonių, kurie galės likti šalyje bent dvylika mėnesių.




Daugiau nei 5000 ukrainiečių nedelsiant imigravo į Izraelį


Daugiau kaip 5 000 ukrainiečių paprašė Izraelio leisti jiems nedelsiant imigruoti į šalį vykstant Rusijos invazijai į jų šalį, pirmadienį pranešė Žydų agentūra. Ji įsteigė šešias dokumentų tvarkymo stotis Ukrainos pasienio punktuose su Lenkija, Moldova, Rumunija ir Vengrija.

Izraelio užsienio reikalų ministerija taip pat pranešė, kad tūkstančiai ukrainiečių teiravosi apie galimybę imigruoti į Izraelį.

Nuotraukoje (žiūr.aukščiau) du išvažiuojantys žydai ortodoksai, kurie 2022 m. vasario 25 d., praėjus dienai po to, kai Rusija pradėjo karinį puolimą prieš kaimyninę Ukrainą, bėgdami nuo konflikto savo šalyje, atvyksta į Medykos pėsčiųjų pasienio perėją Lenkijos rytuose.

Izraelio užsienio reikalų ministras Yairas Lapidas pirmadienį pareiškė, kad apie 180 000 ukrainiečių turi teisę į Izraelio pilietybę, jei jie to nori. Izraelio grįžimo įstatyme numatyta, kad asmuo turi turėti bent vieną senelį žydą, kad galėtų gauti Izraelio pilietybę.

"Ukraina yra sudėtinga kovos zona, tačiau mes laikomės švento principo - padarysime viską, kad nė vienas izraelietis, nė vienas žydas neliktų už nugaros. Dėl šios priežasties egzistuoja žydų valstybė. Toks yra mūsų įsipareigojimas", - sakė jis.

Izraelio užsienio reikalų ministras pridūrė, kad iš Ukrainos jau išvyko apie 4 000 izraeliečių. Tačiau šalyje dar liko tūkstančiai žmonių, kuriems nurodyta grįžti į Izraelį sausuma. Pirmadienio vakarą karas pareikalavo pirmosios Izraelio aukos, kai netoli Kijevo nuo Rusijos ugnies nukentėjo iš šalies bėgančių žmonių kolona.

Po 2014 m. Rusijos invazijos į Krymą Izraelis patyrė imigracijos iš Ukrainos šuolį.




Į Vengriją atvyko 90 000 ukrainiečių pabėgėlių


Nuotraukoje Ukrainos pabėgėliai Budapešto vakarinėje geležinkelio stotyje 2022 m. vasario 28 d. 

Vengrijos sieną kirto apie 90 tūkst. pabėgėlių iš Ukrainos, pirmadienį pareiškė vyriausybės atstovė Alexandra Szentkirályi, pabrėždama, kad Vengrija vis dar laukia bėglių nuo karo Ukrainoje "išskėstomis rankomis, pagalbos ir gerų ketinimų". Ji pridūrė, kad Vengrijos vyriausybė visomis išgalėmis padės nuo karo į Vengriją bėgantiems žmonėms.

Ji pabrėžė, kad Vengrija suteikia įvažiavimą ir pagalbą visiems Ukrainos pabėgėliams, o sienos perėjimo punktai tam palengvinti dirba 24 valandas per parą. Jos duomenimis, nuo vasario 24 d. iki pirmadienio popietės Vengrijos sieną iš Ukrainos kirto 89 561 žmogus.

Dėl karo Ukrainoje sparčiai kyla gamtinių dujų kainos, kyla grėsmė Europos pramonei Gamtinės dujos vien ketvirtadienį pabrango 41 proc.

Vyriausybės atstovas pridūrė, kad vyriausybė taip pat koordinuoja pabėgėlių apgyvendinimą, iki šiol apgyvendinti 139 pabėgėliai, kuriems to reikia, o esant tolesniam poreikiui, apgyvendinimas gali būti suteiktas.

Pasak jos, pabėgėlių apgyvendinimą skiria Nacionalinis generalinis nelaimių valdymo direktoratas (OKF). OKF taip pat koordinuoja į sostinę atvykstančių pabėgėlių apgyvendinimą ir padeda paskirstyti valstybinius reikmenis, taip pat administruoti ir rengti dokumentus, pridūrė jis.

Alexandra Szentkirályi taip pat paminėjo, kad vyriausybė padeda nuo karo bėgantiems žmonėms ir kitais būdais. Ministrų kabinete veikia Nacionalinė humanitarinės pagalbos koordinavimo taryba (NCC), kuri yra atsakinga už pagalbos, aukų rinkimą, humanitarinės pagalbos teikimą, o jai padeda Vengrijos pagalbos organizacijos, tarp jų katalikų Caritas, Vengrijos Maltos labdaros tarnyba, Vengrijos ekumeninė pagalba, Vengrijos reformatų labdaros tarnyba, baptistų labdaros tarnyba ir Vengrijos Raudonasis kryžius.


Vengrija pirmadienį taip pat atidarė šešis pagalbos punktus penkiose vietovėse - Beregsurány, Tiszabecs, Záhony, Barabás ir Lónya. Jis taip pat sakė, kad labdaros organizacijos vis dar laukia apgyvendinimo ir priimančiųjų šeimų paraiškų, taip pat laukia ilgalaikių maisto atsargų.


13% migrantų iš Ukrainos gali atvykti į Italiją


Italų spauda pažymi, kad per kelias dienas nuo konflikto pradžios į Lenkiją, Slovakiją, Vengriją, Rumuniją ir Moldovą atvyko beveik 500 000 perkeltųjų asmenų, todėl susidarė tikra nepaprastoji padėtis. Skaičiuojama, kad per kelias ateinančias savaites bus perkelta 4 mln. asmenų, o Europos Sąjunga rengia perskirstymo planą, pagal kurį apie 13 proc. jų gali atvykti į Italiją.

Nors humanitariniai koridoriai jau veikia ir ukrainiečiai atvyksta į Italiją, daugumą pabėgėlių priima kaimyninės šalys, ypač Rumunija, Lenkija ir Vengrija.

Tai, kad lenkai ir vengrai itin aktyviai priima ukrainiečius, nėra naujiena pažįstantiems šias tautas, tačiau tai įgauna ypatingą reikšmę, kai pastaraisiais metais Lenkijos ir Vengrijos vyriausybės vaizduojamos kaip nedemokratiškos ir priešiškos bet kokiai imigracijai. Iš tikrųjų Lenkija ir Vengrija, ir apskritai visa Višegrado grupė visada priešinosi nelegaliai imigracijai.

Nors istoriškai lenkų ir ukrainiečių santykiai buvo geri, Vengrijos atvejis yra kitoks. Iš tikrųjų vengrai yra ne slavų (o vengrų) tauta ir dėl Vakarų Ukrainoje gyvenančios vengrų mažumos (apie 170 000 žmonių) pretenzijų ir gyvenimo sąlygų nėra gerų kaimyninių santykių. Tačiau tai nesutrukdė vengrams tokiu sunkiu metu parodyti artumą Ukrainos žmonėms, o Viktoras Orbanas pareiškė, kad kiekvienam iš Ukrainos į Vengriją atvykstančiam pabėgėliui turi būti suteikta pagalba.

V. Orbanas taip pat sakė, kad pagalba pabėgėliams iš Ukrainos yra "elementarus, krikščioniškas žmogaus instinktas" ir kad "Vengrija yra gera šalis, kurioje gyvena geri žmonės". V. Orbanas perspėjo, kad kuo ilgiau užsitęs karas, tuo didesnė rizika, kad taikiniai Užkarpatėje gali atsidurti "arčiau mūsų".

Ukrainos emigracijos pasekmės bus platesnės ir turės įtakos Europos migracijos politikai, todėl Europos Komisija yra pasirengusi keisti biudžetą ir skirti daug lėšų migracijos bangai įveikti. Pirmasis žingsnis - suteikti pagalbą ir išmokėti tam tikrą sumą su Ukraina besiribojančioms valstybėms, o antrasis - išsiaiškinti, kiek bus pabėgėlių, ir numatyti jų perskirstymą valstybėse narėse.

Kai šis perskirstymas bus labiau struktūrizuotas, akivaizdu, kad jis turės įtakos ir būsimiems migracijos srautams iš Pietų Europos ar Viduržemio jūros regiono, atverdamas kelią didesniam perskirstymui ir į Rytų Europos šalis, taip panaikinant Migrantų ir prieglobsčio paktą ir sudarant galimybę peržiūrėti Šengeno sutartį dėl laisvo judėjimo.

Lenkai toliau demaskuoja pranešimus, neva pasienyje vyksta rasinė segregacija ir skriaudžiami juodaodžiai. Dienraštis wPolytice šiandien pateikia konkrečius pagalbos juodaodžiams faktus ir cituoja brito Patrickas Ney, padėjusio trims Nigerijos studentais, žodžius: „Lenkų rasizmas pasienyje? Paklauskite šių 3 Nigerijos studentų, kuriuos vakar vakare nuvežiau į saugią vietą, ką jie mano apie lenkų svetingumą. Šviesos spindulys - raudonas ir baltas.“











Komentarų nėra:

Rašyti komentarą