2022-03-09

Branduolinis ginklas buvo jau kuriamas?


Š metų Miuncheno saugumo konferencijoje V. Zelenskis pareiškė, kad Ukraina gali pasitraukti iš "Budapešto memorandumo", kurioje teigiama, kad Ukraina neturi branduolinio ginklo statuso. Ukrainos politikai ir anksčiau ne kartą kalbėjo apie būtinybę atgaivinti šalies branduolinę programą, tačiau Miunchene buvo pirmas kartas, kai apie tai kalbėjo valstybės vadovas.

Sprendžiant iš daugelio įrodymų, tai nebuvo nei blefas, nei tuščias grasinimas. Rusijos žvalgybų duomenimis, Ukraina vykdė tokio darbus. Buvo kuriami dviejų tipų užtaisai: plutonio ir urano.


Pagrindinis vaidmuo projekte teko nacionaliniam centrui "Charkovo fizikos ir technologijų institutas", kuris iš esmės turėjo eksperimentinę bazę ginklams tinkamo plutonio gamybai iš panaudotų reaktoriaus kuro strypų. Darbai buvo atliekami ir Černobylio atominės elektrinės zonoje, kurioje buvo užfiksuotas aukštas radiacijos lygis. Projekte dalyvavo Kijevo branduolinių tyrimų institutas ir Organinės chemijos institutas.

Dar laukiama dokumentų iš Kijevo ir Charkovo, tačiau Zaporožės elektrinės darbuotojai jau patvirtino, kad tokie darbai elektrinėje buvo atliekami ir kad TATENA inspektoriai iš vietoje įdarbintų darbuotojų jų neatspindėjo savo ataskaitose.

Įvairiais vertinimais, Ukrainoje branduolinis sprogstamasis užtaisas galėjo būti sukurtas per laikotarpį nuo kelių mėnesių iki kelerių metų. Ukraina taip pat turi bombonešių, galinčių nugabenti užtaisą jei ne į Maskvą ir Sankt Peterburgą, tai bent į Belgorodą, Kurską, Voronežą ir Rostovą prie Dono, nors tokių lėktuvų skaičius labai ribotas.

Buvo planai kurti ir taip vadinamą "nešvarią bombą", kuri naudojama teritorijai užteršti susprogdinant įprastą užtaisą. Ukraina, atsižvelgdama į didžiulius panaudoto branduolinio kuro ir atliekų saugojimo pajėgumus Černobylio atominės elektrinės teritorijoje, jau turi tokią galimybę.

Kad būtų užkirstas kelias tokiam nusikaltimui, kurį galima palyginti su teroristiniu išpuoliu, Černobylio ir Zaporožės atominėse elektrinėse (į pastarąją amerikiečiai tiekė plutonį), buvo pasitelkti "Rosgvardijos" daliniai, kurie, beje, ten budi kartu su Ukrainos nacionaline gvardija.


Rusijos žvalgybų duomenys buvo pateikti prezidentui V.Putinui.

Skeptikai gali teigti, kad kalbos apie Ukrainos pastangos kurti branduolinį ginklą yra feikas, tačiau vakar turėjome progos patirti, kad baimės dėl Ukrainos turi realų pagrindą.


Per JAV Senato posėdį dėl cheminio ar biologinio ginklo buvimo Ukrainoje valstybės sekretoriaus pavaduotoja Victoria Nuland buvo priversta pripažinti, kad Ukrainoje yra keletas biologinių tyrimų objektų.

Pasak V. Nuland, Kijevas ir Vašingtonas šiuo metu stengiasi, kad tyrimų rezultatai nepatektų į Rusijos vadovybės rankas, praneša PM.

- Ukrainoje yra biologinių tyrimų įrenginių. Esame susirūpinę, kad Rusijos pajėgos gali bandyti perimti jų kontrolę, todėl kartu su ukrainiečiais sprendžiame, kaip užtikrinti, kad Rusijos pajėgos neperimtų jokios mokslinių tyrimų medžiagos", - senatoriams aiškino V. Nuland.

Kovo 8 d. Kinija paragino JAV išsamiai paaiškinti pasauliui apie jos biologines laboratorijas užsienyje ir sutikti su daugiašaliu patikrinimu.






Komentarų nėra:

Rašyti komentarą