2022-03-09

Sinhua: Kinijos užsienio reikalų ministerija ragina JAV išsamiai paaiškinti savo biologinės militarizacijos veiklą šalyje ir užsienyje


Pekinas, reaguodamas į didėjantį susirūpinimą dėl JAV biologinių laboratorijų Ukrainoje, Kinijos užsienio reikalų ministerijos pareigūnas Zhao Lijian kovo 8 d. pareiškė, kad JAV karinė ir biologinė veikla Ukrainoje yra tik ledkalnio viršūnė. Diplomatas dar kartą paragino JAV išsamiai paaiškinti savo biologinės militarizacijos veiklą šalyje ir užsienyje ir sutikti su daugiašaliu patikrinimu.

Per kitą šiandien žurnalistams skirtą brifingą buvo iškeltas klausimas: pastaruoju metu dėmesio centre atsidūrė JAV biologinės laboratorijos Ukrainoje. Pranešama, kad JAV ambasada Ukrainoje nedelsdama pašalino informaciją apie biologinių laboratorijų darbą. Kaip tai pakomentuos Kinijos pusė?

Zhao Lijian sakė, kad JAV biologinių laboratorijų veikla Ukrainoje anądien iš tiesų sulaukė daug dėmesio. "Remiantis pranešimais, šiuose įrenginiuose saugomi dideli kiekiai pavojingų virusų. Per karinę operaciją Ukrainoje Rusija taip pat išsiaiškino, kad JAV naudojo šiuos objektus biologinio ginklo programai", - sakė jis.


Jungtinių Valstijų viešai skelbiamais duomenimis, Ukrainoje veikia 26 JAV biolaboratorijos, kurias visiškai kontroliuoja JAV gynybos departamentas, sakė Zhao Lijian. Visi Ukrainoje esantys pavojingi virusai turi būti saugomi šiose laboratorijose, visa mokslinių tyrimų veikla vykdoma JAV, o be JAV leidimo negalima atskleisti jokios informacijos, - tęsė Kinijos diplomatas.

"Esant dabartinei situacijai, vardan žmonių sveikatos ir saugumo Ukrainoje, aplinkiniuose regionuose ir net visame pasaulyje, raginame visas suinteresuotas šalis apsaugoti šias laboratorijas. Visų pirma JAV, kaip šalis, turinti daugiausia informacijos apie laboratorijas, turėtų kuo greičiau atskleisti atitinkamus duomenis, įskaitant jose saugomus virusus ir atliekamų tyrimų pobūdį", - sakė Zhao Lijian.

Jis pabrėžė, kad JAV karinė ir biologinė veikla Ukrainoje yra tik ledkalnio viršūnė. Gynybos departamentas kontroliuoja 336 biolaboratorijas 30-yje šalių, prisidengdamas "bendradarbiavimu mažinant biologinio saugumo riziką" ir "stiprinant pasaulio visuomenės sveikatą", pridūrė diplomatas. 

Šaltinis: http://russian.people.com.cn/n3/2022/0309/c31521-9968502.html

Ankstesni straipsniai šia tema:

https://viesulas22.blogspot.com/2022/02/pentagono-biologines-laboratorijos-ir.html

https://viesulas22.blogspot.com/2022/03/kas-naujo-rasoma-apie-jav-karines.html

https://viesulas22.blogspot.com/2022/03/kinijos-pareiskimas-del-jav.html


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą