2023-05-22

Seymour Hersh: Kažkas dar ruošiama Ukrainoje


Praėjusį šeštadienį laikraštis "Washington Post" paskelbė slaptus Amerikos žvalgybos dokumentus, iš kurių matyti, kad Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis, veikdamas už J. Bideno Baltųjų rūmų nugaros, šių metų pradžioje aktyviai siekė išplėsti raketų atakų Rusijoje seriją. Dokumentai buvo dalis didelės slaptos medžiagos slėptuvės, kurią internete paskelbė dabar sulaikytas oro pajėgų karininkas. Bideno administracijos aukšto rango pareigūnas, kurio laikraštis "Post" paprašė pakomentuoti naujai atskleistą žvalgybinę informaciją, teigė, kad Zelenskis niekada nepažeidė savo pažado niekada nenaudoti amerikietiškų ginklų smūgiams Rusijos viduje. Baltųjų rūmų nuomone, Zelenskis negali padaryti nieko blogo.

Zelenskio noras pradėti karą Rusijoje gal ir nėra aiškus prezidentui ir vyresniesiems Baltųjų rūmų padėjėjams užsienio politikos klausimais, tačiau jis aiškus Amerikos žvalgybos bendruomenės nariams, kuriems buvo sunku pasiekti, kad jų žvalgybos duomenys ir vertinimai būtų išgirsti Ovaliajame kabinete. Tuo tarpu žudynės Bachmuto mieste tęsiasi. Savo idiotizmu, jei ne skaičiumi, jos panašios į žudynes Verdene ir Somoje Pirmojo pasaulinio karo metais. Už šiandieninį karą atsakingi vyrai - Maskva, Kijevas ir Vašingtonas - nerodo jokio susidomėjimo net laikinomis derybomis dėl paliaubų, kurios galėtų tapti įžanga į ką nors nuolatinio. Šiuo metu kalbama tik apie galimybę vėlyvą pavasarį ar vasarą surengti kurios nors pusės puolimą.

Tačiau, kaip žino ir slapta pranešė kai kurie Amerikos žvalgybos bendruomenės nariai, Lenkijos, Vengrijos, Lietuvos, Estijos, Čekoslovakijos ir Latvijos įvairių lygių vyriausybių pareigūnų raginimu ruošiamasi kažkam kitam. Šios šalys yra Ukrainos sąjungininkės ir paskelbtos Vladimiro Putino priešėmis.


Šiai grupei vadovauja Lenkija, kurios vadovybė nebebijo Rusijos kariuomenės, nes jos pasirodymas Ukrainoje paliko jos sėkmės prie Stalingrado per Antrąjį pasaulinį karą spindesį. Ji tyliai ragino V. Zelenskį rasti būdą, kaip užbaigti karą - prireikus net atsistatydinti pačiam - ir leisti pradėti savo valstybės atkūrimo procesą. Remiantis Centrinės žvalgybos valdybos perimtais ir kitais duomenimis, Zelenskis nenusileidžia, tačiau jis pradeda prarasti privačią kaimynų paramą.


Viena iš ramių Europos derybų su V. Zelenskiu varomųjų jėgų buvo daugiau kaip penki milijonai nuo karo bėgančių ukrainiečių, kurie kirto šalies sienas ir užsiregistravo kaimyninėse šalyse pagal ES susitarimą dėl laikinos apsaugos, apimančios teisę gyventi šalyje, galimybę patekti į darbo rinką, apsirūpinti būstu, socialinę pagalbą ir medicininę priežiūrą. JT vyriausiojo pabėgėlių reikalų komisaro paskelbtame vertinime teigiama, kad į šį skaičiavimą neįtraukti maždaug 3 mln. ukrainiečių pabėgėlių, kurie iš karo zonos be vizų pabėgo į bet kurią iš 27 Europos valstybių, panaikinusių tarpusavio sienų kontrolę pagal Šengeno susitarimą. Ukraina, nors ir nepriklausanti ES, dabar naudojasi visais Šengeno pakto privalumais. Kelios valstybės, išvargintos 15 mėnesių trukusio karo, atnaujino tam tikrą sienų kontrolę, tačiau regioninė pabėgėlių krizė nebus išspręsta, kol nebus sudarytas oficialus taikos susitarimas.

UNHCR, the UN Refugee Agency praneša, kad dėl laisvo keliavimo iš Ukrainos į Baltijos šalis ir ES valstybes Vakarų Europoje "ypač sunku tiksliai nustatyti, kiek ukrainiečių per pastaruosius kelis mėnesius pasiekė ES ir kur jie dabar yra". Ataskaitoje teigiama, kad "didžioji dauguma" ukrainiečių pabėgėlių yra moterys ir vaikai, o trečdalis jų yra jaunesni nei aštuoniolikos metų. Septyniasdešimt trys procentai darbingo amžiaus pabėgėlių yra moterys, daugelis jų turi vaikų.

Vasario mėnesį Užsienio santykių tarybos (Council on Foreign Relations) atlikta Europos pabėgėlių problemos analizė parodė, kad per pirmuosius karo metus Ukrainos kaimynėms buvo skirta "dešimtys milijardų dolerių" humanitarinės pagalbos.

"Kadangi konfliktas tęsiasi jau antrus metus ir jo pabaigos nematyti, - rašoma ataskaitoje, - ekspertai nerimauja, kad priimančiosios šalys vis labiau pavargsta."

Prieš kelias savaites sužinojau, kad Amerikos žvalgybos bendruomenė žinojo, jog kai kurie Vakarų Europos ir Baltijos šalių pareigūnai nori, kad karas tarp Ukrainos ir Rusijos baigtųsi. Šie pareigūnai priėjo prie išvados, kad V. Zelenskiui atėjo laikas "atsitokėti" ir siekti susitarimo. Vienas gerai informuotas amerikiečių pareigūnas man sakė, kad kai kurie Vengrijos ir Lenkijos vadovai buvo vieni iš tų, kurie kartu siekė, kad Ukraina įsitrauktų į rimtas derybas su Maskva. "Vengrija, Lenkija ir Vokietija yra svarbūs veikėjai, ir jie stengiasi, kad V. Zelenskis susitaikytų", - sakė amerikiečių pareigūnas. Europos lyderiai leido suprasti, kad "Zelenskis gali pasilikti tai, ką turi" - vilą Italijoje ir interesus ofšorinėse bankų sąskaitose, - "jei jis parengs taikos susitarimą, net jei jam reikės sumokėti, jei tai vienintelis būdas pasiekti susitarimą".

Iki šiol, pasak pareigūno, Zelenskis atmetė tokius patarimus ir ignoravo siūlymus skirti dideles pinigų sumas, kad palengvintų jo pasitraukimą į jam priklausančią valdą Italijoje. Bideno administracija nepalaiko jokio susitarimo, susijusio su Zelenskio pasitraukimu, o Prancūzijos ir Anglijos vadovybė "yra pernelyg priklausoma" nuo Bideno, kad galėtų svarstyti tokį scenarijų. Pareigūnas sakė, kad kai kurie Amerikos žvalgybos bendruomenės elementai negali ignoruoti realybės, net jei Baltieji rūmai ją ignoruoja: "Ukrainai trūksta pinigų ir žinoma, kad artimiausi keturi ar keli mėnesiai yra kritiškai svarbūs. O Rytų europiečiai kalba apie susitarimą". Jų klausimas, sakė man pareigūnas, "kaip priversti Jungtines Valstijas nustoti remti Zelenskį." Baltųjų rūmų parama neapsiriboja karo poreikiais: "Mes mokame visus pensijų fondus - 401-uosius pensijų fondus - Ukrainai".

O Zelenskis nori daugiau, sakė pareigūnas.

"Zelenskis mums sako, kad jei norite laimėti karą, turite duoti man daugiau pinigų ir daiktų. Jis mums sako: "Aš turiu sumokėti generolams". Jis mums sako" - jei bus priverstas pasitraukti iš pareigų - "jis eis pas didžiausią kainą pasiūliusį asmenį. Jis mieliau išvyks į Italiją, nei liks ir galbūt bus nužudytas savo paties žmonių". 

"Apie visas šias kalbas pranešama ir jos dabar sklinda Amerikos žvalgybos bendruomenės viduje, tačiau, kaip paprastai, - sakė pareigūnas, - žvalgybos bendruomenei neaišku, ką prezidentas ir jo užsienio politikos padėjėjai Baltuosiuose rūmuose žino apie tikrovę" - apie Europos diskusijas dėl būdo, kaip užbaigti karą, paieškos.

"Mes vis dar mokome ukrainiečius, kaip skraidyti mūsų F-16, kuriuos Rusija numuš, kai tik jie pateks į karo zoną. Pagrindinė spauda skirta Bidenui ir karui, o Bidenas vis dar kalba apie Didįjį šėtoną Maskvoje, nors Rusijos ekonomikai puikiai sekasi. V. Putinas gali likti ten, kur yra, - valdžioje, - nepaisant to, kad jam nepavyko nušluoti Ukrainos kaip nepriklausomos valstybės nuo žemėlapio. Ir jis manė, kad laimės karą turėdamas tik vieną oro desanto diviziją", - sardoniška užuomina į nesėkmingas Rusijos pastangas pirmosiomis karo dienomis užgrobti svarbų oro uostą išlaipinant puolimo pajėgas parašiutais.


"Europos problema", - sakė pareigūnas, kalbėdamas apie greitą karo baigtį, - "yra ta, kad Baltieji rūmai nori, jog Zelenskis išliktų, o kiti (Rusijoje ir kai kuriose Europos sostinėse) sako, kad Zelenskis turi pasitraukti, kad ir kas nutiktų".

Neaišku, ar šis supratimas pasiekė Ovalųjį kabinetą. Man sakė, kad kai kurie geresni žvalgybos duomenys apie karą nepasiekia prezidento ne dėl tų, kurie rengia dažnai prieštaringus vertinimus, kaltės. Teigiama, kad Baidenas remiasi Nacionalinės žvalgybos direktorės Avril Haines parengtomis ataskaitomis ir kita medžiaga, kurią parengė nuo Baideno administracijos atėjimo į valdžią. Didžiąją savo karjeros dalį ji praleido dirbdama valstybės sekretoriui Anthony Blinkenui, kurio ryšiai su J. Bidenu ir susitarimas su juo dėl klausimų, susijusių su Rusija ir Kinija, tęsiasi dešimtmečius. 

Kai kuriems bendruomenės nariams, kaip man sakė, vienintelis gelbėjimosi ratas buvo CŽV direktorius Viljamas Bernsas (William Burns).

Burnsas buvo ambasadorius Rusijoje ir valstybės sekretoriaus pavaduotojas ir laikomas žmogumi, kuris "susiprato" prieštarauti kai kurioms Baltųjų rūmų užsienio politikos kvailystėms. "Jis nenori būti žiurke skęstančiame laive", - sakė man pareigūnas.

Kita vertus, man buvo pasakyta, kad CŽV darbuotojams, rengiantiems prezidento kasdienę suvestinę, neaišku, ar Džo Baidenas nuolat skaito jų žvalgybos suvestinę. Dokumentą paprastai sudaro trys puslapiai. Prieš kelis dešimtmečius man pasakojo - kažkas, kas tuo metu maldavo apie tai nerašyti, - kad Ronaldas Reiganas retai skaitydavo PDB, kol Kolinas Pauelas (Colin Powell), tuo metu dirbęs Baltuosiuose rūmuose, nepradėjo jo skaityti į vaizdo diktofoną. Tada įrašas būdavo paleidžiamas prezidentui. Neaišku, kas, jei kas nors, galėtų imtis iniciatyvos kaip Bideno Colinas Powellas.

Authored by Seymour Hersh, via Scheerpost,

This story is a follow up to Seymour Hersh’s original report on the Nord Stream pipeline sabotage.

Sign up at seymourhersh.substack.com so you can support Sy Hersh’s work

https://www.zerohedge.com/geopolitical/seymour-hersh-something-else-cooking-ukraine


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą