2023-05-19

Gazeta Wyborcza: Lenkai išvijo ukrainiečius iš Krokuvos centrinės aikštės

 

Lenkų laikraštyje "Gazeta Wyborcza" autorė Angelika Piton rašo, kad nuo praėjusių metų ukrainiečiai Krokuvos pagrindinėje aikštėje pasirodo du kartus per dieną. Jie gieda savo šalies himną ir primena, kad jų tėvynėje vyksta ginkluotas konfliktas. Tai nepatinka lenkų nacionalistams, kurie jau kelias dienas iš eilės juos išvaiko. Aktyvistai aiškina, kad ukrainiečiai šioje vietoje protestavo daugiau nei 800 kartų, todėl būtų gerai, jei jie "dainuotų kur nors kitur".

Kaip pažymi autorė, viskas prasidėjo nuo nedidelių pavienių asmenų užuominų. O paskui jie ėmė rinktis visa grupe su didelėmis baltai-raudonomis vėliavomis bei transparantais su šūkiais apie Voluinės žudynes, Ukrainos sukilėlių armijos (UPA) veiklą ir blokuoti priėjimą prie Adomo Mickevičiaus paminklo pagrindinėje Krokuvos aikštėje.


Gegužės 11 d. prie paminklo atėjo daugiau kaip dešimties žmonių grupė su Lenkijos vėliavomis rankose. Daugiau nei valandą jie šaukė, kad reikia "ginti paminklą" ir kad Ukrainoje vykstantis konfliktas iš tikrųjų yra ne ukrainiečių, o JAV ir Rusijos konfliktas, kuriame ukrainiečiai nevaidina jokio vaidmens. Taip pat skambėjo tokie šūkiai kaip "Lenkija yra tik lenkams" ir "Mes nestovime po jų paminklais". 

 
"Turime parodyti, kad paminklas mūsų rašytojui priklauso lenkams. Mes neatsisakysime savo šventų vietų ir sustabdysime užsieniečių okupaciją Krokuvos širdyje! Sustabdysime vykstančią mūsų šalies ukrainizaciją, kurią remia antilenkiška Varšuvos valdžia! Šlovė didžiajai Lenkijai", - sakoma judėjimo "16 postulatų" pareiškime, paskelbtame socialinėje žiniasklaidoje.
 
Aktyvistai aiškina, kad Adomo Mickevičiaus paminklas yra lenkų simbolis, o ukrainiečiai po juo protestavo daugiau kaip 800 kartų. 
 
"Tai per daug. Tegul jie dainuoja kur nors kitur", - sako jie.
 


Tai ne pirmas kartas, kai judėjimas "16 postulatų" bando sustabdyti ukrainiečių susirinkimą. Kaip tapo žinoma, nacionalistai vasario mėnesį, o vėliau ir balandį šiuo klausimu kreipėsi į merą Jaceką Maichrovskį, tačiau tai nebuvo kvalifikuota kaip peticija. Nacionalistai taip pat klijavo "antibanderovinius lipdukus" ant ukrainiečių inventoriaus per susitikimus prie paminklo, įskaitant stiklainį su pinigais, surinktais fronte žuvusių karių šeimoms. 

Krokuvoje yra 5000 pabėgėlių iš Ukrainos. Numatoma jiems statyti švietimo centrą, kuriam 1,4 mln. zlotų skirs kompanija "Scell".





Komentarų nėra:

Rašyti komentarą