2023-05-20

ES ir Rusijos prekyba šiandien



Žemiau pateikiu vertimą straipsnio žinomo Rusijos ekonomisto prof. Valentino Katasonovo "Langas į Europą beveik uždarytas. 2022 m. Rusijos dalis Europos Sąjungos prekyboje sumažėjo daugiau nei perpus".

Daugelį metų Europos Sąjunga buvo pagrindinė Rusijos prekybos partnerė. Remiantis  Federalinės vertybinių popierių rinkos komisijos (FVPRK) duomenimis, 2020 m. ES dalis Rusijos užsienio prekybos apyvartoje sudarė 33,8 %, o 2021 m. ji padidėjo iki 35,9 %.

ES atžvilgiu Rusija pastaraisiais metais stabiliai užėmė penktą vietą tarp didžiausių prekybos partnerių (po JAV, Kinijos, Jungtinės Karalystės ir Šveicarijos). Taigi 2020 m. Rusijai teko 4,11 % ES eksporto; 5,10 % importo.

2022 m. vasario 24 d. ir kolektyvinės Vakarų sankcijos Rusijai šį vaizdą pakeitė. Kaip žinote, nuo praėjusių metų kovo mėnesio FVPRK beveik visiškai nustojo skelbti duomenis apie Rusijos užsienio prekybą. Dabar statistiniai duomenys iš dalies atnaujinti, tačiau FVPRK vis dar nepateikia geografinės užsienio prekybos struktūros. Tenka naudotis "atspindėta šviesa", t. y. Rusijos šalių partnerių muitinės statistika. Tai apima ir Eurostato statistiką.


2022 m. pabaigoje Rusijos ir ES prekyba padidėjo 2,3 proc. iki 258,6 mlrd. eurų - aukščiausio lygio per aštuonerius metus. Rusijos užsienio prekybos apyvarta vertine išraiška taip pat augo su daugeliu kitų partnerių. Galima apskaičiuoti, kad ES dalis bendroje Rusijos užsienio prekybos apyvartoje pernai sudarė apie 30 proc. Atrodo, kad jokios revoliucijos neįvyko. Užsienio prekyba su Rusija ir toliau plėtėsi, tik ne taip dinamiškai kaip su kitomis šalimis (Kinija, Indija).

Tačiau vidutiniai ES ir Rusijos prekybos duomenys slepia daugiakryptę eksporto ir importo dinamiką. Pernai prekių eksportas iš Rusijos į ES padidėjo ketvirtadaliu - iki 203,4 mlrd. eurų. Tai šiek tiek mažiau nei 2012 m. pasiektas istorinis maksimumas (203,6 mlrd. EUR). Rusija metus baigė ketvirtoje vietoje pagal eksportuotojų reitingą. Mūsų šalį aplenkė tik Kinija, JAV ir Jungtinė Karalystė.

Tuo pat metu importas iš ES į Rusiją sumažėjo 38,1 % - iki 55,2 mlrd. eurų. ES prekybos su Rusija deficitas pasiekė rekordinę 148,2 mlrd. eurų sumą - dvigubai daugiau nei 2021 m. Tuo pat metu praėjusių metų pirmojo ketvirčio mėnesiniai duomenys ryškiai skiriasi nuo praėjusio ketvirčio duomenų. Eurostato duomenimis, sausio ir vasario mėnesiais Rusijos importo į ES dalis sudarė 9,5 %, o gruodžio mėnesį - 4,3 %. Rusijos dalis ES eksporte sausio ir vasario mėn. sudarė apie 4,0 %, o gruodžio mėn. sumažėjo iki 2,0 %.

Taigi per pastaruosius metus Rusijos prekybos ES dalį sumažinome daugiau nei perpus.

Kalbant apie gamtines dujas, praėjusių metų pirmąjį ketvirtį Rusija importavo 35 % ES importo, o ketvirtąjį ketvirtį jos dalis sumažėjo iki 18 %. O štai kaip atrodė kai kurių kitų prekių grupių rusiško tiekimo dalis (%) I ir IV ketvirčiais: Anglis - 44 ir 0; Nafta - 27 ir 15; Trąšos - 32 ir 20; nikelio - 49 ir 40;Geležis ir plienas - 14 ir 6.

Europos Sąjunga gana greitai prisitaikė prie sankcijų karo prieš Rusiją sąlygų. Radikaliausias pokytis įvyko anglies srityje - ES visiškai atsisakė rusiškos anglies. Rusijos importą pakeitė padidėjęs tiekimas iš daugelio šalių. Didžioji dalis pakeitimo vyko tiekimo iš JAV sąskaita. Pavyzdžiui, naftos atveju JAV dalis ES importe padidėjo nuo 8 % pirmąjį ketvirtį iki 10 % ketvirtąjį ketvirtį. Trąšų dalis padidėjo nuo 0 iki 9 %, o gamtinių dujų - nuo 12 iki 21 %.


Sankcijos tebėra ypač griežtos aukštųjų technologijų produktams iš ES į Rusiją. Svarbi produktų grupė, kuriai taikomos sankcijos, yra mašinos ir įranga. Jei 2022 m. sausio mėn. tokių prekių importas iš ES į Rusiją sudarė 2,960 mln. eurų vertės, tai gruodžio mėn. šis rodiklis buvo tik 1,013 mln. eurų. Tai yra beveik tris kartus mažesnis kiekis.

Prekybos tarp ES ir Rusijos mažėjimo tendenciją taip pat galima atsekti kas mėnesį. 2022 m. sausio mėn. eksportas iš Rusijos į ES sudarė 20,0 mlrd. eurų, kovo mėn. jis buvo didžiausias - 21,8 mlrd. eurų, o gruodžio mėn. sumažėjo iki 10,3 mlrd. eurų. Importas iš ES į Rusiją praėjusių metų sausį sudarė 8,6 mlrd. eurų, o gruodį buvo perpus mažesnis - 4,3 mlrd. eurų.

Yra preliminarių ES ir Rusijos prekybos šių metų pirmąjį ketvirtį įverčių. 2023 m. kovo mėn. prekių siuntos iš Rusijos į ES sudarė tik 4,0 mlrd. eurų. Palyginimui, praėjusių metų kovo mėn. šis rodiklis siekė 23,5 mlrd. eurų. EUR, t. y. beveik šešis kartus mažiau nei prieš metus. "Eurostat" duomenimis, kovo mėn. siuntų kiekis buvo mažiausias nuo 2002 m. ir perpus mažesnis nei per didžiausią krizę 2009 ir 2016 m. Palyginti su blogiausiu COVID krizės mėnesiu, importas iš Rusijos į ES sumažėjo 25 %, o palyginti su vidutiniu 2018-2019 m. tiekimu, sumažėjo daugiau kaip tris kartus", - pažymima Spydell Finance telegramos kanale.

Tačiau šių metų pirmojo ketvirčio pabaigoje vidutinis mėnesinis importas iš ES į Rusiją buvo 3,8 mlrd. eurų. Palyginimui, pernai vidutinis mėnesio rodiklis buvo 4,6 mlrd. eurų, o užpernai - 7,4 mlrd. eurų. Visiškos blokados pasiekti nepavyko, tačiau, palyginti su pernai ir užpernai, matome beveik dvigubai mažesnį mėnesinį importo iš ES rodiklį.

Jei ekstrapoliuosime praėjusių metų tendencijas, galima manyti, kad iki 2023 m. pabaigos Rusijos ir Europos Sąjungos prekybos santykiai gali būti privesti prie nulio. Antrosios tokios krizės Rusijos prekybos santykiuose su Europa nematyti. Net ir XX a. trečiajame dešimtmetyje prekyba tarp Sovietų Sąjungos ir Europos tęsėsi; Europa iš Sovietų valstybės pirko grūdus, naftą, geležies rūdą, metalus, medieną ir kitas žaliavas, tiekė mums mašinas ir įrangą. Šiandien Europa atsidūrė ant didelio ekonominio nuosmukio slenksčio. Ar tai padės pakeisti Rusijos ir ES prekybinių santykių pabaigą? O gal Petro I pravertas "langas į Europą" užsidarys visiems laikams?

https://www.fondsk.ru/news/2023/05/19/okno-v-evropu-pochti-zakrylos-59289.html


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą