2023-05-05

Orbanas: kare nebus nugalėtojo


Net prasidėjus karui Vengrija laikėsi pozicijos, kad nugalėtojų nebus, bet bus pralaimėjusiųjų, penktadienio rytą Kossuth radijo laidoje "Labas rytas, Vengrija" sakė Viktoras Orbanas.

Ministras Pirmininkas sakė: Tačiau Rusija atsitrenkia į sieną, nes NATO aprūpina Kijevą ginklais ir pinigais, ir "sunku įveikti JAV biudžetą, kai Vašingtonas bet kokiomis priemonėmis remia Ukrainą", o iš kitos pusės yra Rusija, turinti 140 milijonų, daug daugiau karių, daug daugiau ginklų ir branduolinių arsenalų. "Neturiu vaizduotės įsivaizduoti, kad galima nugalėti branduolinę galybę", - sakė V. Orbanas, kuris teigė, kad Maskvos netenkins karinis pralaimėjimas.

Premjeras pabrėžė, kad su karu "visada susiję įvairūs interesai" - prekyba ginklais, spekuliantai ar kontrabandininkai, kuriems toks konfliktas yra aukso kasyklos.

Pasak jo, yra didelių Vakarų ekonominių interesų, galbūt su George'u Sorosu sąrašo viršuje, kurie visada svajojo kaip nors įsitvirtinti Ukrainoje - ką jie ir padarė - ir gauti prieigą prie Rusijos gamtinių išteklių.


Vengrijos aukų skaičius rodo, kad konfliktas plinta


"Mes skaičiuojame vengrų aukas ir iš to matome, kaip konfliktas plinta ir didėja, taip pat kad šiame konflikte nebus nugalėtojų", - sakė V. Orbanas, dar kartą pabrėždamas, kad Amerika vykdo karo kampaniją Vengrijos teritorijoje, tačiau Budapeštas yra pakankamai stiprus, kad pasipriešintų.

Vengrijos vyriausybė laikosi pozicijos, kad turi būti nutraukta ugnis ir sudaryta taika; šiai pozicijai pritaria ir popiežius Pranciškus. "Popiežiaus vizitas yra reikšmingas. Viešajame gyvenime dalyvauju jau seniai, bet neprisimenu, kad tris dienas būtų tvyrojusi tokia gera atmosfera. Nesu daug kartų matęs, kad kas nors vien savo buvimu sugebėtų mus sutramdyti. Visi piktumai ir nesutarimai buvo nustumti į šalį, o vyravo kažkas kita", - apie Šventojo Tėvo vizitą kalbėjo premjeras, kuris teigė, kad Vatikanas pasiryžęs sutelkti savo jėgas, ryšius ir įtaką, kad pabandytų sustabdyti kraujo praliejimą. Tam pritarė ir Šventasis Tėvas, kuris stengiasi aplink save sutelkti tuos, kurie nori taikos ir yra pasirengę tokią poziciją užimti tarptautinėje arenoje. "Tegul niekas nemano, kad daugelis žmonių Europoje pritaria karui, Europos žmonės nesislepia už karo propagandos, tačiau yra labai stiprus prokarinis spaudimas iš JAV, kuris slopina taikos troškimo balsus", - sakė V. Orbanas.

Vaizdas paaiškės po Ukrainos puolimo


Ministras Pirmininkas mano, kad pasibaigus Ukrainos puolimui vaizdas taps aiškesnis ir paaiškės likusios karinės galimybės. "Tai paskutinė didelė galimybė ukrainiečiams pasiekti sėkmę, po kurios vaizdas bus aiškesnis ir atsiras daugiau galimybių kurti taiką", - sakė Ministras Pirmininkas ir pridūrė, kad "jei bus paleista paskutinė kulka, atsiras daugiau galimybių taikai".

Vengrija yra suinteresuota sėkminga Ukrainos pergale


V. Orbanas pabrėžė, kad esame tiesiogiai suinteresuoti turėti klestinčią ir sėkmingą Ukrainą, kuri taip pat padidins kaimyninių šalių vertę. "Vengrija labiausiai suinteresuota taika, visų pirma todėl, kad Ukraina yra jos kaimynė. Mes būtume suinteresuoti klestinčia ir sėkminga Ukraina, kuri padidintų Vengrijos vertę. Bėdų kamuojama, kariaujanti, nuniokota, rizikuojanti, prarandanti šimtus tūkstančių gyvybių Ukraina taip pat sumažintų Vengrijos patrauklumą", - sakė jis.


Jis pridūrė, kad dalis Ukrainos yra "senovinė vengrų žemė, kuri dabar priklauso Ukrainai", kur vengrai gyvena kaip vietinė bendruomenė. Ministras Pirmininkas pabrėžė, kad Ukrainos kančios yra ir ten gyvenančių vengrų kančios, sakydamas, kad "kiekviena prarasta žmogaus gyvybė yra nepakeičiama, todėl praradimai Ukrainoje yra ir mūsų praradimai. Tai suteikia mums didesnę motyvaciją prisidėti prie taikos", - pažymėjo Ministras Pirmininkas.

Dėl šios priežasties, pabrėžė jis, vengrai turi dvigubai didesnę motyvaciją, stipresnę nei bet kuri kita tauta Europoje, atnešti taiką Ukrainai, todėl jie visada ieško galimybių prisidėti prie taikos ir neatmeta jokios taikos misijos.

Ukrainos grūdų eksporto pamokos


Viktoras Orbanas teigė, kad Ukrainos grūdų eksportas yra išmoktų pamokų pavyzdys. "Esame geranoriški žmonės, penkis kartus buvome apgauti, šešis kartus leidomės apgaunami Europos Komisijos, žinojome, kad tai gali sukelti trikdžių Vengrijoje, jei ukrainietiški grūdai įstrigs čia - bet vis tiek pasidavėme, sutikome, kad ukrainietiški grūdai per mūsų šalį keliautų į Afriką, o jūra jie negali pasiekti badaujančiųjų. Tačiau taip neatsitiko, grūdai liko čia, verslas vyko toliau, buvo daug kalbų, Komisija stovėjo ir žiūrėjo, ir jei lenkai nebūtų sukėlę pavojaus, šiandien būtų atsitikę tas pats. Lenkų yra daug, jų darbas - įjungti pavojaus signalą, mūsų darbas - juos palaikyti ir neleisti šioms prekėms patekti į Vengriją. Tai buvo gera pamoka, jei mes, Vidurio Europos gyventojai, susivienysime, galime nugalėti Briuselį", - sakė premjeras, kuris netiki, kad ES iš tikrųjų išmokės kompensacijas Vengrijos ūkininkams. 

V. Orbanas sakė, kad Ukrainos narystę ES reikėtų vertinti atsargiai, nes vieningo muito tarifo grūdams panaikinimas sukėlė didžiulį chaosą penkiose ES šalyse.

Biudžeto mažinimas išlieka


Kalbėdamas apie sumažintas kainas, premjeras sakė, kad energetikai reikia išleisti dar dešimt milijardų eurų, o jei vyriausybė būtų klausiusi liberalių ekonomistų ir kairiųjų, kiekvienos šeimos sąskaitos už komunalines paslaugas būtų išaugusios šimtais tūkstančių eurų. "Vyriausybė nusprendė, kad vis dar gali užkirsti kelią nekontroliuojamam energijos kainų šuoliui ir kad sumažinta kaina išliks. Taip pat stengiamės padėti mažoms ir vidutinėms įmonėms apmokėti sąskaitas už energiją: 14 000 įmonių dujų tarifai sumažinti perpus, o elektros energijos tarifai perpus sumažinti 17 000 įmonių", - sakė jis.

Girdamas ministrą Jánosą Lázárą, V. Orbanas sakė, kad kunigaikštystės nuoma reiškia, jog kaimas gaus tokią pačią paramą kaip ir sostinė. "Nors vyksta karas, taikomos sankcijos ir turime vykdyti karo biudžetą, ir taip bus ir kitais metais, mes vis tiek stengiamės apsaugoti šeimas. Kalbant apie energijos kainas, iš Rusijos gaunamai energijai yra slydimo efektas, kaina yra susieta su biržos kaina, pokytis į Vengriją ateina po dviejų mėnesių. Tai svarbu, kad šalis galėtų laiku reaguoti į pokyčius", - aiškino premjeras ir pridūrė, kad kainų mažinimas vėluoja tiek pat, kiek ir didinimas.

Viktoras Orbanas teigė, kad nėra tikra, jog kitais metais Europai pakaks dujų.


Kalbėdamas CPAC konferencijoje V. Orbanas sakė, kad devynios šalys, vadovaujamos Vokietijos, ėmėsi iniciatyvos nukrypti nuo ES statute nustatytos tvarkos ir neleisti valstybėms narėms vykdyti savarankiškos užsienio politikos. "Šiandien Europos teisė garantuoja, kad kiekviena šalis turi teisę į nepriklausomą užsienio politiką, o jie nori tai panaikinti ir, spaudžiami Amerikos, bando atimti nepriklausomų valstybių galias. Tai yra lūžio linija: mes tikime tautų Europa, o tai dabar globalistinės jėgos nori panaikinti. Pinigų vyrams naudinga, jei valstybės yra silpnos, jei valstybes galima pajungti pinigams. Tautos turi būti protingos, jos turi ginti nacionalinę valstybę, ir tai įvyko CPAC konferencijoje", - pabrėžė V. Orbanas.








Komentarų nėra:

Rašyti komentarą