2023-05-20

Rusijos spauda tyli apie "Wagnerio" užimtą Bachmutą, nes Prigožinas - rakštis Kremliaus sėdynėje?

 


Rusijos samdinių grupės "Wagner" vadovas Jevgenijus Prigožinas paskelbė visiškai užėmęs Rytų Ukrainos miestą Bachmutą. "Šiandien, gegužės 20 d., vidurdienį Bachmutas buvo visiškai užimtas", - sakė J. Prigožinas vaizdo įraše (https://t.me/lebionka), šeštadienį paskelbtame "Telegram". Šalia jo matomi ginkluoti vyrai, stovintys kartu su juo prie sugriautų pastatų, rašoma "Berliner Zeitung".

"Bachmuto paėmimo operacija užtruko 224 dienas", - pridūrė A. Prigožinas savo vaizdo įraše. Šalia jo matėsi ginkluoti vyrai, stovėję kartu su juo prie sugriautų pastatų. Iki gegužės 25 d. "Vagnerio" grupės kovotojai apžiūrės miestą, "sukurs reikiamas gynybines linijas" ir tada perduos Bachmutą Rusijos kariuomenei, tęsė Prigožinas.

Kita vertus, Ukrainos vyriausybė teigė, kad kovos tęsiasi. "Bachmute vyksta smarkios kovos. Padėtis kritiška", - "Telegramoje" rašė gynybos ministro pavaduotoja Hanna Maljar. Pasak jos, ukrainiečių grupuotės vis dar kontroliuoja kai kuriuos pramonės ir infrastruktūros objektus.


Nuostoliai "penkis kartus didesni": "Wagner" vadovas kritikuoja Rusijos karinę vadovybę

Toliau savo vaizdo įraše Prigožinas teigė, kad iš Rusijos pusės Bachmute buvo tik "Wagner" grupė. Vagnerio vadas atvirai konfliktuoja su Rusijos karine hierarchija. "Mes kovojame ne tik su Ukrainos kariuomene, bet ir su Rusijos biurokratija, kuri stato mums kliūtis", - sakė Prigožinas.

Jis nepatikslino, kiek "Wagner" kovotojų žuvo Bachmute. Tačiau jis sakė, kad nuostoliai buvo "penkis kartus didesni" dėl Rusijos karinės vadovybės kaltės. Jis apkaltino gynybos ministrą Sergejų Šoigu ir Generalinio štabo viršininką Valerijų Gerasimovą, kad šie puolimą pavertė "savo malonumu". "Vieną istorijos dieną jie sumokės už savo veiksmus", - pridūrė A. Prigožinas.

Kadaise Bachmute gyveno apie 70 000 žmonių, dėl jo kelis mėnesius vyko įnirtingi mūšiai, o didžioji jo dalis dabar yra sunaikinta. Pastarosiomis savaitėmis Rusijos pajėgos jau buvo perėmusios daugiau kaip 90 proc. miesto Bachmuto kontrolės ir kovojo tik su paskutiniu ukrainiečių pasipriešinimu miesto rytuose. Kita vertus, Ukraina šią savaitę paskelbė, kad atgavo daugiau kaip 20 kvadratinių kilometrų į šiaurę ir pietus nuo miesto.

Gali būti, kad Rusijos spauda rezervuotai nušviečia "Wagner" pasiekimus dėl kritikos, kurią Prigožinas ne kartą išsakė Šoigu ir Gerasimovo atžvilgiu.

P.S. Apie šį įvykį kukliai parašė "Izvestija": https://iz.ru/1515857/2023-05-20/rossiiskie-sily-ustanovili-polnyi-kontrol-nad-artemovskom


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą