2023-09-29

Orbanas apie Ukrainą, migraciją, ekonomiką


Penktadienio rytą Ministras Pirmininkas tiesiogiai dalyvavo "Kossuth Radio" rytinėje laidoje.

Viktoras Orbanas sakė, kad Vengrija nuo pat pradžių kitaip vertino karą, nes tai buvo brolžudiškas slavų karas. Mes suinteresuoti lokalizuoti šį konfliktą. Vakarų šalys norėjo šį karą globalizuoti. Žinoma, galima įsitraukti į karą, jei turi priemonių ir tikslų", - pažymėjo Ministras Pirmininkas. Jei neturime pastarųjų, negalime atsiskaityti už gyvybes.

"Karas man kelia pačius blogiausius jausmus", - sakė Ministras Pirmininkas.

Kalbėdamas apie finansinę paramą Ukrainai, premjeras taip pat sakė nematąs, kaip būtų galima skirti Ukrainai daugiau pinigų, nes jų trūksta Europos Sąjungoje.

Jis pažymėjo: "Europos Sąjunga yra viena iš Europos Sąjungos valstybių narių: Briuselis yra skolingas Vengrijai daugiau kaip 1200 mlrd. forintų.


Premjeras pažymėjo, kad Vengrija yra skolinga Vengrijai 1200 mlrd. eurų, ir pridūrė, kad "visa ši diskusija dabar yra absurdiška. Visi mano, kad Vengrija pateisino visus lūkesčius".

Paklaustas, kiek tai užtruks, V. Orbanas pažymėjo, kad, jo nuomone, Briuselis laukia rinkimų Lenkijoje ir nori nuversti konservatyvią Lenkijos vyriausybę, nes jei jiems tai pavyks, jiems bus lengviau susidoroti su Vengrija.

Klaida, kad Briuselis migraciją laiko žmogaus teisių klausimu

"Klaidinga, kad Briuselis šį klausimą traktuoja kaip žmogaus teisių klausimą, nes migracija yra pavojinga ir sukelia rimtus konfliktus", - sakė Ministras Pirmininkas. Nusikalstamumas, smurtas, konfliktai - štai kas yra migracija. "Iki šiol sugebėjome apsisaugoti nuo migracijos, ir dėl to namuose yra politinė vienybė", - sakė jis.

Kairieji yra už migraciją, nes jie balsavo už visus migracijai palankius Briuselio pasiūlymus.

Su migracija galima kovoti tik vykdant griežtą kontrolę. Reikia pasakyti "ne", ir tada nebus žmonių tragedijų. Neturėtume atnešti bėdų čia, turėtume atnešti pagalbą ten, - pridūrė jis. "Mes norime išspręsti migracijos problemą, bet ne atveždami žmones čia", - sakė V. Orbanas.

Viktoras Orbanas pareiškė, kad migracijos paktas yra žingsnis atgal. Migracija yra sprendimas, kuris turės didelės įtakos ateičiai, ir ES negali susidoroti su šiuo iššūkiu.

Dėl šalies ekonomikos problemų

V. Orbanas teigė, kad žvelgiant į Vengrijos biudžetą akivaizdu, jog jis visada planuojamas su deficitu, o tai yra absurdiška. Šalis skolinosi, kad padengtų deficitą, pridūrė jis.

Mes būsime laiminga šalis, kai nebus deficito, o bus perteklius.

Jis pabrėžė, kad kairieji visada teigia, jog biudžeto rodikliai yra blogi, kai kalbama apie griežtą taupymą.

Negalima nuvilti dešimtmečius dirbusių pensininkų, todėl ketvirtadienį paskelbtas pensijų padidinimas yra būtinas.

Gyurcsány laikais jie atėmė vieno mėnesio pensiją, o mes ją atidavėme dabartinėmis sunkiomis aplinkybėmis", - sakė Viktoras Orbanas. "Noriu, kad šalis jaustų tam tikrą pasididžiavimą, jog karo metu pensininkų orumas išsaugomas."

"Vyriausybė yra sudariusi susitarimą su pensininkais", - priminė premjeras. Kaip jis paaiškino, dabartinis padidinimas bus įtrauktas į pagyvenusių žmonių pensijas, o kitas padidinimas planuojamas kartu su juo.

Premjeras sakė, kad centrinis bankas kovai su infliacija turi tik "peilį", todėl vyriausybė turi "imtis kirvio" infliacijai. V. Orbanas pabrėžė, kad tai buvo kitoks požiūris nei įprastai, tačiau jie negalėjo sau leisti nesikišti tiesiogiai, ir jis sakė, kad jiems pavyko.

"Griebimasis kirvio pasiteisino, infliacija buvo sutriuškinta, o iki metų pabaigos infliacija bus vienaženklė", - pabrėžė jis, pabrėždamas, kad dabar daugiausia dėmesio skiriama darbo užmokesčio augimui.

"Ekonomikos augimas prasidėjo jau trečiąjį ketvirtį", - sakė Ministras Pirmininkas ir pridūrė, kad didžiausią augimą lengvai galime pamatyti 2024 m., o Vengrijos įmonės tapo gerokai konkurencingesnės. Tai kartu suteikia galimybę, kad "2024 m. bus ekonomikos augimo atstatymo metai".


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą