2024-07-17

Vergų prekeivių keliai


Lietuvius prekybos vergais klausimas neliečia tiesiogiai. Lietuva neturėjo kolonijų ir vergais neprekiavo. Antra vertus, nutautėję Lietuvos feodalai pačius lietuvius pavertė beteisiais vergais (baudžiauninkais), kuriuos pardavinėjo, keitė į šunis, prievartavo ir t.t. 

ES yra nemažai valstybių, kurios susitepusios dėl prekybos vergais afrikiečiais ir pastaruoju metu dėl to atgailauja, kalba apie kompensacijas Afrikos valstybėms, jų gyventojams. Žinoma, kad lietuviui atgailauti dėl svetimų kiaulysčių yra kvaila.  

Unz apžvalga: "Žydų vergų prekeivių keliai" atskleidžia mažai spaudoje nušviečiamą temą. Todėl man buvo įdomu apie tai sužinoti kiek plačiau. Manau, kad ir kitiems ši apžvalga bus įdomi. 




„Kai ponas Jokūbas toliau pamokslavo, kad atsiverstų, jis pasakė savo žmonėms, kad privers kitus dirbti už juos. (Šis pažadas išsipildė.) Natūralu, kad visada aplink yra žmonių, kurie norėtų, kad kiti dirbtų jų darbą. Būtent tokie 100 procentų patikėjo pono Jakūbo mokymu“.


-Garbingiausiasis Elijas Mahometas, 55 skyrius „Žinia juodaodžiams Amerikoje“, pavadintas „Velnio sukūrimas“

„Trys palaiminimai, kuriais žydas privalo melstis kasdien: Palaimintas Tu, kuris nepadarei manęs pagonimi, nepadarei manęs moterimi ir nepadarei manęs vergu“.

-Babilono Talmudas, Menahot 43b-44a[*].

Dauguma žydų nori tikėti ir nori, kad pasaulis tikėtų jų istorine patirtimi, nes ji yra beveik nesibaigianti istorinė auka. Jie primygtinai tvirtina, kad pabėgo nuo antisemitinės priespaudos Europoje ir saugiai išsilaipino Ellis Islando saloje gerokai po Pilietinio karo pabaigos 1865 m., ir kai kurie tikrai taip ir padarė. Dėl savo sunkaus darbo, tvirtų religinių ryšių ir pagarbos bendram išsilavinimui jiems pavyko nepalūžti ir tapti, kaip ragina Izaijas[1], „šviesa pasauliui“. Kaip pasakoja jų istorija, jie visiškai išvengė bjauraus plantacijų vergovės verslo, bet jei jie būtų buvę čia, jie mus tikina, žydai būtų vadovavę vergovės panaikinimo kovotojams. Juk dėl tariamo jų pačių pavergimo faraonų valdžioje jie būtų labiau užjautę juodaodžių kančias iš visų kaukaziečių grupių.

Patikliems, Bibliją tikintiems žmonėms šis žydų autoportretas skamba įtikinamai ir atitinka krikščioniškąją doktriną, pašventinančią Dievo išrinktąją tautą, vadinamuosius Izraelio vaikus ( Įst 7, 6-11). Tačiau žmonės, kurie šiandien save vadina žydais, dabar susidūrė su savo pačių žydų mokslininkais ir istorikais, pateikusiais visiškai kitokią ir kur kas labiau nerimą keliančią istoriją apie Amerikos žydų istoriją ir pagrindinį žydų vaidmenį didžiausiame pasaulio istorijos nusikaltime - juodaodžių afrikiečių holokauste.

Dažniausiai amerikiečiai - baltieji ir juodaodžiai - visiškai nežino, kad 1500 m. prasidėjus transatlantinei vergų prekybai, daugiausia dėmesio buvo skiriama pavergtų afrikiečių gabenimui į cukraus plantacijas Pietų Amerikoje ir Karibų jūros salose, o XVII a. viduryje ši prekyba išsiplėtė į medvilnės laukus Amerikos pietuose. Per visą vergovės Vakarų pusrutulyje istoriją net 9 iš 10 pagrobtų afrikiečių buvo gabenami į tuos tropinius kraštus - ne į Misisipę, Alabamą, Džordžiją ar Pietų Karoliną. Žemiau pateiktame žemėlapyje rodyklių storiu pavaizduotas santykinis į Naująjį pasaulį gabentų afrikiečių skaičius, ir, kaip matyti, palyginti nedaug jų pateko į tai, kas vėliau tapo Jungtinėmis Valstijomis.


Ir per visą šią precedento neturinčią rasinę tragediją žydai tvirtino, kad jie buvo apsistoję Europoje, o ne nusikaltimo vietoje. Daktaras Robertas Swierenga labai tiesiogiai ginčija šį dažnai kartojamą žydų alibi (paryškinta mūsų):

„1787 m. gimstant Jungtinėms Valstijoms, vergų salų [Karibų jūros] žydų buvo penkis kartus daugiau nei Šiaurės Amerikos žydų ir galbūt prilygo Anglijos žydams. Suriname gyveno keturiolika šimtų žydų, o Kiurasao - penkiolika šimtų - ir vieni, ir kiti sudarė beveik pusę visų baltųjų gyventojų. Tuo tarpu visose Jungtinėse Valstijose 1790 m. gyveno mažiau nei penkiolika šimtų žydų"[2].
Siekiant religinės laisvės?

Tačiau ar šis ankstyvas žydų buvimas „vergų salose“ drastiškai neprieštarauja vyraujančiam žydų, kaip laisvę mylinčių religinių pabėgėlių, įvaizdžiui? Dabar puikus metas suaugusiems pasikalbėti apie transatlantinę prekybą vergais ir žydų vaidmenį joje, ir turime pradėti nuo to, kad pamirštume infantilų įsivaizdavimą, būdingą šiai Amerikos žydų pasakai, kad europiečiai plaukė per vandenyną „ieškodami religinės laisvės“. Kiekvienas moksleivis mokosi apie drąsius ir pamaldžius piligrimus, kurie 1620 m. Mayflower laivu išplaukė į Plimutą, „ieškodami religinės laisvės“ nuo tironiško Anglijos karaliaus. Tačiau iš tikrųjų „piligrimai“ buvo sudarę sutartį su privačia įmone, pavadinta Prekybos nuotykių kompanija, kuri tikėjosi, kad jie įsigis medienos, bebrų ir ūdrų kailių ir bet kokių kitų turtų, kuriuos pavyks rasti ar pavogti. Taigi „piligrimai“, kurie save vadino „separatistais“, o ne „piligrimais“, dirbo pagal sutartį su privačia įmone, kurios investuotojams religija nerūpėjo. Daugiau nei šimtmečiu anksčiau už šiuos „atsiskyrėlius“ ispaną Kristupą Kolumbą, kurio liūdnai pagarsėjusią 1492 m. atradimų kelionę privačiai finansavo turtingas žydas Luisas de Santangelis. Kaip savo knygoje „Vilties burės“ (p. 168) rašo Simonas Wiesenthalis, „jei ne šis žmogus, Kolumbo ekspedicija niekada nebūtų įvykusi“. Kolumbas, praktikuojantis vergų prekeivis, pagrobė 600 sutiktų aborigenų, kad galėtų juos parduoti aukcione Ispanijoje. Panašiai nutiko ir su žydų naujakuriais, kurie siekė pelno iš cukraus, medvilnės, tabako ir kitų Naujojo pasaulio turtų. Juos apibūdina žydų mokslininkas Yosef Hayim Yerushalmi:

„Šie žydai užsiėmė beveik nevaržoma ekonomine veikla, nešiojo ginklus milicijoje, valdė žemę ir plantacijas, buvo atstovaujami vietos tarybose. Jie buvo arčiausiai visiškos teisinės žydų lygybės, kuri buvo įmanoma iki modernios nacionalinės valstybės atsiradimo"[3].

Jie siekė ne „religinės laisvės“, bet laisvės prekiauti tarptautiniu mastu. Tiesą sakant, kai pirmą kartą jiems buvo uždrausta įsigyti juodaodžių vergų kolonijose, į kurias jie atvyko, žydai tai laikė „antisemitizmo aktu“. Turtų, kurių jie siekė, nebuvo galima išgauti be nemokamo ir priverstinio afrikiečių darbo. Ir kadangi žydų pirkliai laikėsi savo Jakubo nurodymų - versti kitus dirbti už juos - štai kur iš tikrųjų prasideda juodaodžių ir žydų santykiai Vakaruose.

Tiesą sakant, nė viename iš išlikusių šių pirmųjų žydų kolonistų įrašų nėra daug nuorodų į žydų tikėjimą, judaizmą. Nieko apie Mozę, Aaroną, Dešimt Dievo įsakymų; nieko apie Sandoros skrynią; nieko apie tai, kad jie yra „Šviesa pasauliams“. Jei iš to nebuvo jokios naudos, tai nebuvo ir „žydo“ - o juodaodžių vergijoje buvo daug naudos[4].

Pietų Amerikos šiaurės rytuose esantis Surinamas išsiskiria seniausia žydų bendruomene Amerikoje. 1665 m. žydai įkūrė sinagogą. Britų žydų istorikas daktaras Cecilis Rothas (Cecil Roth) savo knygoje „Marranos istorija“ (History of the Marranos) taip pat rašo: „Žydai [Surinamo] žydai taip pat buvo svarbiausi malšinant vienas po kito nuo 1690 iki 1722 m. vykusius negrų sukilimus: jie, tiesą sakant, daugiausia buvo nukreipti prieš juos, kaip didžiausius regiono vergvaldžius.

Ir čia, neįtikėtina, randame pirmąsias žydų religijos užuomazgas. Pati pirmoji paskelbta žydų malda jų Naujojo pasaulio rojuje buvo malda, pavadinta „Senoji hebrajų malda negrų sukilimo metu“, kurioje rabinas prašė jų Dievo suteikti jiems jėgų „nugalėti ir sunaikinti po kojomis visus žiaurius ir maištingus afrikiečius, mūsų priešus, planuojančius blogį prieš mus....Amen“[5].


Rotas tęsia: „Dėl šių neramumų ir klimato sąlygų poveikio gyvenvietė galiausiai buvo apleista ir dabar iš jos liko tik griuvėsiai.“ Dr. Rothas čia paliečia temą, kurią daugeliui gali būti sunku suprasti. Žydai ne tik gyveno Amerikoje gerokai prieš faktinį Jungtinių Valstijų įkūrimą, bet ir buvo „didžiausi vergų savininkai“ vienoje iš pagrindinių pavergtų afrikiečių vietų. Be to, tie patys „laisvės siekiantys“ žydai iš tikrųjų kariavo prieš afrikiečius, pabėgusius iš žydų plantacijų! Mokslininkas Stevenas Sallie:

„Tačiau beveik nėra ginčo, kad žydai gana dažnai vadovavo reidų avantiūroms ir griežtai bausdavo maroonus [pabėgusius vergus]. Reaguodami į kai kurių žydų žiaurumą, maroonai gana dažnai puldinėjo pasirinktas žydų plantacijas. Šių žydų ir afrikiečių konfliktų buvo daug, jie buvo gerai organizuoti ir tęsėsi iki XIX a. Atsižvelgiant į jų pavadinimus, maroonų lyderiai dažniausiai buvo musulmonai"[6].

Taip pat reikia atkreipti dėmesį į tai, kad pirmiau cituoti papuošti mokslininkai kalbėjo apie „žydus“ kaip apie kolektyvą, nė vienas iš jų nepateikė jokių šios sąvokos išlygų, kurios apribotų atsakomybę ar kaltę „kai kuriems“, „ partijai iš“ ar „daliai“ žydų bendruomenės. Tai ypač svarbu atsižvelgiant į jų aprašomo nusikaltimo - juodaodžių vergovės - mastą.

Dvi svarbiausios žydų istorinės asociacijos sutinka su šiuo paprastai nežinomu žydų vaidmens juodaodžių vergijoje aspektu ir jį išsamiai paaiškina. Amerikos žydų istorinė draugija (AJHS) yra seniausia ir žymiausia, įkurta 1892 m. Rabinas Marcas Li Rafaelis (Marc Lee Raphael) buvo ilgametis šios organizacijos leidinių redaktorius, kai 1983 m. rašė, kad Karibų jūros regione ir Pietų Amerikoje,



„Žydų pirkliai atliko svarbų vaidmenį vergų prekyboje. Tiesą sakant, visose Amerikos kolonijose, tiek prancūzų (Martinikoje), tiek britų, tiek olandų, žydų pirkliai dažnai dominavo. Tai ne mažiau pasakytina ir apie Šiaurės Amerikos žemyninę dalį, kur XVIII a. žydai dalyvavo „trikampėje prekyboje“, per kurią vergai iš Afrikos buvo gabenami į Vakarų Indiją...“

„Dažnai dominavo“ ir ‚vaidino svarbų vaidmenį‘ - tai terminai, kuriuos rabinas Rafaelis vartojo beveik dešimtmetį prieš tai, kai ‚Islamo tauta‘ išleido savo niekada nepaneigtą knygą apie žydus ir prekybą vergais ‚Slaptieji juodaodžių ir žydų santykiai‘, 1 tomas. Daktarai Swierenga, Sallie, Rafaelis ir Rothas atkreipia dėmesį į stulbinantį 500 metų trunkančių juodaodžių ir žydų santykių dvilypumą - tai, kad žydų savęs kaip biblinės tautos, trokštančios laisvės, įvaizdis tiesiogiai prieštarauja faktiniam faktui, kad žydų tauta traukė ir dažnai dominavo ekonomikoje tose pačiose vietose, kur egzistavo žiauriausios vergovės formos.

Source: Encyclopedia Judaica

Amerikos žydų archyvą (AJA- American Jewish Archives) 1947 m. įkūrė „Amerikos žydų mokslininkų dekanas“ rabinas Jacobas Raderis Marcusas[7] ir jame saugoma „dešimt milijonų puslapių dokumentų“ apie žydų istoriją Amerikoje. Pasirodo, AJA turi daug ką papasakoti apie šiuos ankstyvuosius „engiamus“ žydus, kurie migravo iš Europos ir kažkokiu būdu rado neregėtą gerovę „vergų salose“. Keliuose straipsniuose AJA atsitiktinai kelis kartus užsimena apie brutaliausių vergovės formų ir žydų piligrimų tarpusavio ryšį: „[I]ndividualių žydų galima rasti beveik kiekvienoje Karibų jūros saloje iki vergovės atsisakymo XIX a. viduryje“[8], taip tvirtai susiedama vergovę su pačiu žydų buvimu. 


AJA nurodo, kad Surinamo kolonijoje žydams „sekėsi gerai dėl vergų ir plantacijų gausos...“[9] Rabinas Dr. Rafaelis priduria, kad

„Prekyba vergais buvo pagrindinis žydų ekonominio gyvenimo Suriname, kuris buvo pagrindinė trikampės prekybos stotelė, bruožas. Tiek Šiaurės Amerikos, tiek Karibų jūros regiono žydai šioje prekyboje atliko svarbų vaidmenį: 1707 m. vergų pardavimo įrašai rodo, kad dešimt didžiausių žydų pirkėjų išleido daugiau kaip 25 proc. visų mainų lėšų"[10].
Dr. Avivos Ben-Ur (Aviva Ben-Ur) neseniai atlikta Surinamo žydų analizė tik sustiprina šią sąsają ir dar labiau padidina siaubą:

„Laisvė, kuria naudojosi žydai... buvo neatsiejama nuo smurtinės prievartos....Afrikos vergai buvo nuolat kankinami kaimo pakelėse arba palei sinagogos aikštę juosiančią tvorą"[11].

AJA paliečia temą, kuri vis kartojasi: „1819 m. panaikinus prekybą vergais ir 1863 m. oficialiai išlaisvinus vergus, plantacijos tapo nepelningos, o žydų prekyba taip sumažėjo, kad jie beveik išnyko“. Suvokite šio teiginio reikšmę: juodųjų vergų išlaisvinimas „nualino“ ir „“sunaikino“ žydų bendruomenę.

Apie 1628 m. Barbadoso saloje apsigyveno žydai, o istorikas Stephenas Fortune'as rašė, kad „tariama žydų gerovė kontrastavo su nepateisinama ir gėdinga vergų padėtimi“[12]: „Deja, dėl žemės drebėjimo ir vergų išlaisvinimo kilusi ekonominė depresija privertė emigruoti daugelį salos žydų."[13] Afrikos vergų išlaisvinimą jie pateikia kaip katastrofą, prilygstančią žemės drebėjimui, - dėl kurios ‚nelaimingieji‘ žydai turėjo visam laikui bėgti.

Encyclopedia Judaica (EJ) rašo, kad Kiurasao sala buvo vadinama „Karibų žydų bendruomenių motina“, tačiau žydų mokslininkai šią salą apibūdina kaip vergų prekybos paskirstymo centrą[14] - „didelį vergų sandėlį“[15]. „[16] Iš tikrųjų žydams priklausė 80 proc. visų Kiurasao plantacijų, o žydų vergų prekeiviai buvo atsakingi už vergų paskirstymą iš Kiurasao į Ispanijos Amerikos uostus Karibų jūros regione ir Pietų Amerikoje. 1765 m. Jesurunų šeimai priklausė rekordinis skaičius - 366 juodaodžiai; artimiausias Gentile turėjo 240 vergų. Vienu užfiksuotu atveju 1701 m. žydai broliai Gentile organizavo 664 afrikiečių gabenimą; 205 žuvo pakeliui į Kiurasao[18]. O salos istorikas Johanas Hartogas patvirtina gerai žinomą žydų temą - žydų bendruomenė patyrė „staigų nuosmukį“ tais pačiais metais, kai buvo apribota prekyba vergais[19].

Encyclopedia Judaica pripažįsta, kad, kai žydai apsigyveno Haityje,[20] jie „specializavosi žemės ūkio plantacijose, [bet] XVIII a. pabaigoje prasidėjus vergų sukilimams, žydai palaipsniui paliko Haitį ir išvyko į kitas Karibų jūros salas arba Jungtines Amerikos Valstijas (Naująjį Orleaną, Čarlstoną)“. Čia žydai vėlgi nelepina juodaodžių laisve; jie taip pat nedalyvavo jos siekimo procese. Kai tik emancipacija tampa realybe, žydai palieka Haitį ir išvyksta į vergiškesnes apylinkes.

Jamaikoje taip pat buvo stipri žydų kolonija, rašo AJA (p. 151):

„Cukraus pramonės augimas išplėtė žydų imigraciją ir nemažai žydų tapo plantacijų savininkais.“[21] EJ didžiavosi, kad „žydai, turintys žemės ūkio plantacijas, kontroliavo cukraus ir vanilės pramonę ir ... buvo užsienio prekybos ir laivybos lyderiai.“[22] Skyriuje „Cukrus“ - produktas, labiausiai atsakingas už milijonų afrikiečių pavergimą - EJ žydus iškelia į epicentrą:

„Žydai Brazilijoje buvo svarbūs ne kaip [cukraus] fabrikų savininkai, o kaip finansų agentai, tarpininkai ir eksporto pirkliai. Kai XVII a. antroje pusėje Braziliją vėl pradėjo valdyti portugalai, daug žydų emigravo į Surinamą, Barbadosą, Kiurasao ir Jamaiką, kur jie įsigijo dideles cukranendrių plantacijas ir tapo pagrindiniais cukraus prekybos verslininkais"[23].

 


Ir tada atsiskleidžia kita, dabar jau nuspėjama žydų tikrovė: „Vergovės panaikinimas britų valdose (1833 m.) sumažino ekonomiką ir išsklaidė žydus.“ Atkreipkite dėmesį, kad čia AJA rašo, jog pavergtų juodaodžių laisvė „išsklaidė“ žydus.

Daugelis šių žydų „išsibarstė“ į Šiaurės Amerikos žemyną, teigia AJA: „Pasibaigus vergovei Karibų jūros regione, žydai iš salų atvykdavo beveik kasdien...“ Daugelis jų atsidūrė Džordžijos kolonijoje, aprašytoje kaip „kenčiančioje dėl idealistinio patikėtinių reikalavimo neturėti vergų ir alkoholio...“[24] Kaip rašo AJA, „neturėti vergų“ reiškė žydų „kančias“. Iš tikrųjų Džordžijos vadovų atsisakymas leisti juodaodžių vergiją sukėlė žydų egzodą iš kolonijos! Iki 1740 m. liko tik trys žydų šeimos. Pasak rabino Markuso, jos išvyko, nes „buvo uždrausta juodaodžių vergovė, uždrausta prekiauti alkoholiu“[25]. Žydas Abrahamas De Lionas sakė, kad išvyko dėl „juodaodžių trūkumo..., o jo baltieji tarnai jam kainavo daugiau, nei jis galėjo sau leisti“[26].

Remdamiesi savo pačių archyviniais dokumentais, žymiausi žydų mokslininkai nupiešė nerimą keliantį pirmųjų savo tėvų įkūrėjų portretą. Visais nagrinėtais atvejais žydų „laisvė“ ir klestėjimas visiškai priklausė nuo juodaodžių vergijos, o kai tik juodaodžių „laisvė“ buvo pasiekta, žydų pasaulis subyrėjo ir žydai pabėgo. Encyclopedia Judaica gražiai apibendrina:

„XIX a. Karibų jūros regione prasidėjo bendras ispanų ir portugalų bendruomenių nuosmukis. Didėjanti konkurencija žemės ūkio produktų srityje, afroamerikiečių darbininkų apleistos plantacijos dėl vergovės panaikinimo, asimiliacija ir emigracija buvo pagrindinės šio nuosmukio priežastys"[27].

Garbingasis Elijas Muhamedas rašė, kad po to, kai 1000 metų buvo surišti Europoje, „jie buvo laisvi (laisvi) keliauti po žemę ir apgaudinėti žmones“. Be to, „jie čia jau daugiau kaip 400 metų. Didžiausios ir neatleistinos jų nuodėmės buvo vadinamųjų negrų atvežimas čia dirbti jų darbo"[28].

Taigi žydų mokslininkai patvirtino, kad niekas geriau už žydus neatitinka pono Mahometo pateikto keliaujančio apgaviko ir „neatleistino“ vergus gaminančio nusidėjėlio apibūdinimo. 

Nuorodos:

[*] See also Michael Hoffman, Judaism Discovered (2008), p. 375.

[1] Isaiah 42:6; 49:6; 60:3.

[2] Robert Swierenga, The Forerunners: Dutch Jewry in the North American Diaspora (Detroit: Wayne State University Press, 1994), p. 36.

[3] Yosef Hayim Yerushalmi, “Between Amsterdam and New Amsterdam: The Place of Curaçao and the Caribbean in Early Modern Jewish History,” American Jewish History, vol. 72, no. 2 (December 1982), p. 190.

[4] Yda Schreuder, Amsterdam’s Sephardic Merchants and the Atlantic Sugar Trade in the Seventeenth Century (New York: Palgrave Macmillan, 2019), p. 70. Also, Steven S. Sallie, “The Role of the Semitic Peoples in the Expansion of the World Economy Via the Trans-Atlantic Slave Trade: A Literature Extraction and an Interpretation,” Journal of Third World Studies, vol. 11, no. 2 (Fall 1994), p. 173.


[5] “Miscellaneous Items Relating to Jews of North America,” Publications of the American Jewish Historical Society, vol. 27 (1920), pp. 223–24.

[6] Sallie, “The Role of the Semitic Peoples,” p. 173.

[7] https://www.americanjewisharchives.org/about/jacob-rader-marcus/

[8] Malcolm H. Stern, “Portuguese Sephardim in the Americas,” American Jewish Archives, vol. 44, no. 1 (Spring/Summer 1992), p. 142.

[9] Allan Metz, “Those of the Hebrew Nation…The Sephardic Experience in Colonial Latin America,” American Jewish Archives, vol. 44, no. 1 (Spring/Summer 1992), p. 226.

[10] Marc Lee Raphael, Jews and Judaism in the United States: A Documentary History (New York: Behrman House, 1983), p. 24.

[11] Jewish Autonomy in a Slave Society (Philadelphia: University of Pennsylvania Press, 2020), p. 76.

[12] Stephen Alexander Fortune, Merchants and Jews: The Struggle for the British West Indian Caribbean, 1650-1750 (Gainesville: University Presses of Florida, 1984), p. 109.

[13] Stern, “Portuguese Sephardim in the Americas,” p. 143.

[14] Lavy Becker, “A Report on Curacao,” Wisconsin Jewish Chronicle, December 5, 1969.

[15] Daniel M. Swetschinski, “Conflict and Opportunity in ‘Europe’s Other Sea’: The Adventure of Caribbean Jewish Settlement,” American Jewish History, vol. 72, no. 2 (December 1982), p. 236.

[16] Stern, “Portuguese Sephardim in the Americas,” p. 147; Emma Fidanque Levy, “The Fidanques: Symbols of the Continuity of the Sephardic Tradition in America,” American Jewish Archives, vol. 44, no. 1 (Spring/Summer 1992), pp. 184–85.

[17] Marc Lee Raphael, Jews and Judaism in the United States: A Documentary History (New York: Behrman House, 1983), p. 24.

[18] Isaac S. and Susan A. Emmanuel, History of the Jews of the Netherland Antilles (Cincinnati: American Jewish Archives, 1973), p. 77.

[19] Johan Hartog, Curaçao From Colonial Dependence to Autonomy (Aruba, Netherland Antilles, 1968), p. 276.

[20] Second Edition, Volume 4, p. 473.

[21] Stern, “Portuguese Sephardim in the Americas,” p. 151. 

[22] Second Edition, Volume 4, p. 474.

[23] See also James C. Boyajian, “New Christians and Jews in the Sugar Trade, 1550–1750: Two Centuries of Development of the Atlantic Economy,” in The Jews and the Expansion of Europe to the West, 1450-1800, eds. Paolo Bernardini and Norman Fiering (New York: Berghahn Books, 2001), p. 476.

[24] Stern, “Portuguese Sephardim in the Americas,” p. 164.

[25] Jacob Rader Marcus, Memoirs of American Jews 1775-1865, vol. 2 (New York: KTAV Publishing House, 1974), p. 288.

[26] Edward D. Coleman, “Jewish Merchants in the Colonial Slave Trade,” Publications of the American Jewish Historical Society, vol. 34 (1938), p. 285.

[27] Second Edition, Volume 4, p. 470.

[28] Message to the Blackman in America, pp. 104, 267; “Is There a Mystery God?” Pittsburgh Courier, Aug. 18, 1956.




Komentarų nėra:

Rašyti komentarą