2024-07-06

Vatikanas ekskomunikavo griežčiausią popiežiaus Pranciškaus kritiką arkivyskupą Vigano


Roma - Vatikano doktrinos biuras pripažino buvusį popiežiaus nuncijų arkivyskupą Carlo Maria Viganò kaltu dėl "schizmos" ir paskelbė jį ekskomunikuotu iš Katalikų Bažnyčios.

Vatikano pareiškime sakoma, kad "gerai žinomi vieši Viganò pareiškimai, kuriais jis demonstruoja atsisakymą pripažinti ir paklusti Aukščiausiajam Pontifikui, bendrystės su jam pavaldžiais Bažnyčios nariais ir Vatikano II Susirinkimo teisėtumo bei magisterinio autoriteto atmetimą".

"Baigus baudžiamąjį procesą, garbingasis Carlo Maria Viganò buvo pripažintas kaltu dėl schizmos delikto, - rašoma jame, už kurį Vatikanas "paskelbė latae sententiae ekskomuniką".

Ekskomunikacija yra griežčiausia Katalikų Bažnyčios bausmė, skiriama už ypač sunkias nuodėmes. Ekskomunikuotas asmuo nebepriklauso Bažnyčiai ir jam draudžiama priimti sakramentus.


Arkivyskupas Viganò yra popiežiaus Pranciškaus nemalonėje nuo tada, kai 2018 m. jis paskelbė pražūtingą ataskaitą, kurioje apkaltino pontifiką, kad šis palaikė serijinį homoseksualų prievartautoją (kardinolą) Theodore'ą McCarricką, ir įvardijo daugybę kitų bendrininkų, kurie dangstė gėdą užsitraukusį buvusį kardinolą.

Remdamasis žiniomis, įgytomis per daugelį diplomatinio darbo Šventajam Sostui metų, Vigano pasmerkė "tylos sąmokslą" McCarricko byloje ir pridūrė, kad "korupcija pasiekė pačias Bažnyčios hierarchijos viršūnes".

Tekste Viganò tvirtina, kad 2013 m. birželio 23 d. jis asmeniškai informavo popiežių Pranciškų apie McCarricko nusikaltimus, tačiau popiežius "ir toliau jį dangstė" ir "padarė jį savo patikimu patarėju".

Savo pranešime Viganò taip pat kritikavo tai, ką jis pavadino "nukrypstančiu Jėzaus Draugijos [jėzuitų] sparnu", kuris, deja, tapo "dauguma".

Tarp jų yra ir tėvas Jamesas Martinas, SJ, - teigė Viganò, - "gerai žinomas aktyvistas, propaguojantis LGBT darbotvarkę, pasirinktas gadinti jaunimą, kuris netrukus susirinks Dubline į Pasaulinį šeimų susitikimą".

Atsakydamas į penktadienį paskelbtą Vatikano nuosprendį, Vigano pripažino gavęs dekretą, kuriame išdėstytas jo nuteisimas, tačiau pridūrė, kad jis tik patvirtina "katalikų tikėjimą, kurį visiškai išpažįstu".

"Aš sakau savo broliams vyskupams: Jei jūs tylėsite, akmenys šauks" (Lk 19, 40), - rašė jis X (buvusiame "Twitter").

Birželio 28 d. arkivyskupas Vigano paskelbė pareiškimą, kuriame atsisako atvykti į Vatikaną, kad jam būtų pateikti kaltinimai skaldymu, sakydamas, kad nepripažįsta popiežiaus Pranciškaus kaip Katalikų Bažnyčios vadovo.

Nuorodos:

https://www.secoloditalia.it/2024/06/monsignor-vigano-non-arretra-e-rilancia-e-sempre-piu-lanti-bergoglio-eretico-ed-alieno-si-dimetta/

https://press.vatican.va/content/salastampa/it/bollettino/pubblico/2024/07/05/0554/01148.html

https://online.wsj.com/media/Viganos-letter.pdf

https://www.breitbart.com/faith/2024/07/05/vatican-excommunicates-pope-francis-s-harshest-critic-schism/

https://lebionka.blogspot.com/2024/07/arkivyskupas-karlo-maria-vigano.html#google_vignette


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą