2024-07-15

Vengrai palaiko Orbano taikos iniciatyvas, Briuselis smerkia


Didžiulė parama Ministro Pirmininko taikos misijai. Patenkinti net kai kurie opozicijos rinkėjai. 

62 proc. suaugusių vengrų yra patenkinti Viktoro Orbano taikos misija Ukrainoje, Rusijoje ir Kinijoje, rodo Vengrijos socialinių tyrimų instituto atlikta apklausa.

Netrukus po to, kai pradėjo pirmininkauti Europos Sąjungai, Viktoras Orbanas apsilankė iš pradžių pas Volodymyrą Zelenskį Ukrainoje, paskui pas Vladimirą Putiną Rusijoje ir Xi Jinpingą Kinijoje, kad paragintų nutraukti Rusijos ir Ukrainos karą.

Vengrijos socialinių tyrimų institutas (Magyar Társadalomkutató) pasiteiravo, kaip šalies viduje vertinama taikos misija, ir apklausa parodė, kad

daugiau nei trys penktadaliai (62 proc.) suaugusiems Vengrijos gyventojams atstovaujančių respondentų buvo patenkinti Viktoro Orbano pastangomis pasiekti paliaubas ir taiką,

o 41 proc. respondentų buvo visiškai patenkinti. Kiek daugiau nei ketvirtadalis vengrų taikos misija yra nepatenkinti. Atsižvelgiant į tai, kad patenkintų žmonių yra daugiau nei dvigubai daugiau nei nepatenkintų, šalies gyventojų nuomonė apie pirmąją taikos misijos savaitę yra labai teigiama.



Tyrimo metu taip pat nustatyta, kad

taikos misija sulaukė net opozicijos palaikymo, 

Viktoro Orbano kelionėmis liepos 2-8 d. patenkinti 29 proc. partijos "Tisza" rinkėjų, trečdalis DK-MSZP-Parlamentinės partijos-Parlamentinio dialogo rinkėjų ir 33 proc. mažesnių partijų, kurios šiuo metu neturi šansų patekti į parlamentą, rinkėjų bei trečdalis partijų, kurios šiuo metu neturi šansų patekti į parlamentą, rinkėjų.

https://magyarnemzet.hu/belfold/2024/07/elsopro-tamogatottsaga-van-a-miniszterelnok-bekemissziojanak

Ar ES skils dėl Orbano? Valstybės narės svarsto precedento neturintį žingsnį prieš Vengriją. Šią temą nagrinėja "Berliner Zeitung".

ES užsienio reikalų ministrai nori boikotuoti rugpjūčio mėn. aukščiausiojo lygio susitikimą Budapešte ir vietoj jo surengti savo susitikimą.

"Taikos misija", kurią Viktoras Orbanas pradėjo vykdyti liepos mėn. perėmęs pirmininkavimą ES Tarybai, valstybių asociacijoje sukėlė nepritarimą. Briuselis jau svarsto Orbano atleidimą iš ES Tarybos pirmininko pareigų. Manoma, kad toks pašalinimas Tarybos pirmininko pareigų būtų labai sudėtingas: Tam reikėtų vadinamosios sustiprintos kvalifikuotos daugumos, t. y. tam turėtų pritarti 20 iš 27 ES vyriausybių, kurios kartu atstovauja 65 proc. gyventojų. Daugelis ES diplomatų skeptiškai mano, kad tokia dauguma bus pasiekta. 

Jozefas Borrellis trečiadienį nori pristatyti planą prieš Orbaną

Dabar valstybės narės svarsto galimybę boikotuoti rugpjūčio 28-29 d. Vengrijoje vyksiantį ES užsienio reikalų ministrų susitikimą. Pasak amerikiečių laikraščio "Politico" pranešimo, daugelis ES užsienio reikalų ministrų nenori dalyvauti dar viename "Orbano propagandos šou". Vietoj to, kad vyktų į Budapeštą į šį renginį, ketinama surengti atskirą susitikimą. Tai būtų beprecedentis žingsnis ES istorijoje.

Pasak "Politico", dabartinis ES užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis planuoja sušaukti ES užsienio reikalų ministrus į "oficialų" Užsienio reikalų tarybos posėdį, kuris sutaptų su V. Orbano aukščiausiojo lygio susitikimu. Šis planas jau neoficialiai aptartas su keliomis ES šalimis, įskaitant Prancūziją ir Vokietiją. Trečiadienį J. Borrellio komanda pristatys planą 27 nuolatiniams ES atstovams.

Orbanas: "Taika negali būti sudaryta iš patogaus krėslo Briuselyje"

Manoma, kad boikotuoti renginį, kuris Tarybai pirmininkaujančiai šaliai turėtų tapti svarbiu pasirodymu pasaulio arenoje, yra didelis įžeidimas ir turėtų pasekmių ES. 

Po Rusijos ir Ukrainos karo seniai tvyranti įtampa tarp ES ir Vengrijos labai sustiprėjo. V. Orbanas ilgą laiką blokavo pagalbą Ukrainai. Jis kol kas yra vienintelis ES vyriausybės vadovas, atvirai manantis, kad sankcijos Maskvai ir karinė pagalba Ukrainai tik be reikalo pratęstų karą.

Po susitikimo su V. Putinu mėnesio pradžioje V. Orbanas svetainėje X parašė: "Taikos negalima sudaryti iš patogaus krėslo Briuselyje". Rusijos prezidentą jis apibūdino kaip "100 proc. racionalų". Netrukus prieš tai Orbanas Ukrainos prezidentui Volodymyrui Zelenskiui Kijeve pasiūlė nedelsiant nutraukti ugnį. Todėl daugelis Vakarų komentatorių Orbano grupę Europos Parlamente apibūdina ne kaip "patriotus už Europą", o kaip "putinistus už Europą".

https://www.berliner-zeitung.de/politik-gesellschaft/geopolitik/zerbricht-die-eu-an-orban-mitgliedstaaten-erwaegen-beispiellosen-schritt-gegen-ungarn-li.2235227


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą