2024-07-05

V.Orbano ir V.Putino pareiškimai spaudai po derybų (sinchroniškas vertimas)

 


Pasibaigus deryboms, Rusijos prezidentas ir Vengrijos ministras pirmininkas padarė pareiškimus spaudai.

V. Putinas: Gerbiamas pone Ministre Pirmininke! Ponios ir ponai!

Ką tik baigėme labai turiningas derybas su Vengrijos Ministru Pirmininku Viktoru Orbanu.

Svarbu, kad net ir esant dabartinei sudėtingai geopolitinei situacijai tęstume dialogą.

Kaip ir per daugelį ankstesnių susitikimų, turėjome tikrai naudingą ir nuoširdų pokalbį tiek aktualiais dvišalio bendradarbiavimo aspektais, tiek, žinoma, aktualiais tarptautinės ir regioninės darbotvarkės klausimais, įskaitant padėtį Ukrainoje.

Pažymiu, kad Rusija ir Vengrija toliau bendradarbiauja daugelyje sričių, visų pirma energetikos sektoriuje. Pagrindiniai principai - sveikas pragmatizmas ir abipusė nauda.

Tęsiamas darbas, susijęs su pagrindiniu bendru projektu, kuriuo siekiama išplėsti Pakso atominę elektrinę. Pradėjus eksploatuoti penktąjį ir šeštąjį blokus, šios elektrinės pajėgumai padidės daugiau nei dvigubai. Tai pagerins Vengrijos ekonomikos aprūpinimą energija, nes pramonės įmonėms ir namų ūkiams bus tiekiama nebrangi ir švari energija. Statant naujuosius blokus naudojami tik pažangiausi inžineriniai ir technologiniai sprendimai, visiškai užtikrinami fizinės saugos ir aplinkosaugos reikalavimai.


Toliau remiame bendradarbiavimą medicinos ir farmacijos pramonėje. Pritariame tolesniam darbui prioritetinėse bendradarbiavimo srityse.

Be abejo, buvo gana išsamiai, tiesiogiai ir sąžiningai pasikeista nuomonėmis aktualiais tarptautiniais klausimais, įskaitant Ukrainos konfliktą. Taip pat kalbėjome apie galimus jo sprendimo būdus.

Ponas Ministras Pirmininkas kalbėjo apie savo neseniai vykusius susitikimus Kijeve, kuriuose jis pateikė keletą pasiūlymų, visų pirma raginimą nutraukti ugnį, kad būtų sudarytos sąlygos pradėti derybas su Rusija.

Kalbant apie Rusiją, ne kartą sakiau, kad visada buvome ir esame atviri diskusijoms dėl politinio ir diplomatinio susitarimo. Tačiau iš priešingos pusės girdime apie nenorą tokiu būdu spręsti šį klausimą. O Ukrainos rėmėjai ir toliau bando panaudoti šią šalį ir jos žmones kaip taraną, auką konfrontacijoje su Rusija.

Kaip matome esamą padėtį, taip pat ir atsižvelgiant į tai, ką šiandien išgirdome iš pono premjero, Kijevas vis dar nepasirengęs atsisakyti idėjos vesti "karą iki pergalingos pabaigos".

Mano nuomone, Kijevo režimas neleidžia pačios karo veiksmų nutraukimo idėjos, nes tokiu atveju dingsta pretekstas pratęsti karo padėties galiojimą. O jei karo padėtis bus atšaukta, tai reiškia, kad teks surengti rinkimus, kurie nebuvo surengti laiku. Tačiau Ukrainos valdančiųjų, praradusių savo reitingą ir teisėtumą, šansai juos laimėti yra artimi nuliui.

O mūsų taikos iniciatyva buvo pristatyta visai neseniai per mano susitikimą su Rusijos Federacijos užsienio reikalų ministerijos vadovybe. Manome, kad ją įgyvendinus būtų galima nutraukti karo veiksmus ir pradėti derybas. Be to, tai neturėtų būti tik ugnies nutraukimas ar laikinas ugnies sustabdymas, nei tam tikra pauzė, kuria Kijevo režimas galėtų pasinaudoti, kad atgautų nuostolius, persigrupuotų ir persiginkluotų. Rusija pasisako už visišką ir galutinę konflikto pabaigą. To sąlygos, kaip jau sakiau, išdėstytos mano kalboje Užsienio reikalų ministerijoje. Kalbame apie visišką visų Ukrainos karinių pajėgų išvedimą iš Donecko ir Luhansko liaudies respublikų bei Zaporožės ir Chersono sričių. Yra ir kitų sąlygų. Bet tai yra gana detalaus svarstymo objektas galimo bendro darbo metu.

Gerbiamosios ponios ir ponai.

Atsižvelgdami į tai, kad Vengrija nuo liepos 1 d. pirmininkauja Europos Sąjungos Tarybai, su V. Orbanu pasikeitėme nuomonėmis apie Rusijos ir Europos Sąjungos santykių padėtį, kuri šiuo metu yra žemiausiame taške. Taip pat kalbėjomės apie galimus būsimos, taip pat galimos, Europos saugumo architektūros principus.

Apskritai derybos vyko labai laiku ir, manau, buvo naudingos abiem pusėms. Žinoma, ponas Ministras Pirmininkas apskritai pristatė mums žinomą Vakarų požiūrį, taip pat ir Ukrainos interesų požiūriu. Vis dėlto esame dėkingi ponui Ministrui Pirmininkui už apsilankymą Maskvoje. Vertiname tai kaip bandymą atkurti dialogą ir suteikti jam papildomą postūmį.

Ačiū.

V.Orbanas: Ponios ir ponai!

Gerbiamasis pone Prezidente!

Šiandien jau vienuoliktą kartą susitikau su Rusijos Prezidentu. Šis susitikimas ypatingas tuo, kad jis vyksta karo metu, kai Europai labai reikia taikos. Europai taika yra svarbiausias dalykas. Kovą už taiką laikome pagrindiniu mūsų pirmininkavimo Europos Sąjungai šešių mėnesių uždaviniu.

Ponui Pirmininkui sakiau, kad didžiausias Europos vystymasis vyko būtent taikos dešimtmečiais. Dabar mes Europoje jau dvejus su puse metų gyvename karo šešėlyje. Dėl to Europoje kyla didžiulių sunkumų. Negalime jaustis saugūs, matome sunaikinimo ir kančių vaizdus. Šis karas jau pradėjo daryti poveikį ekonomikos augimui ir mūsų konkurencingumui.

Apskritai, kaip sakiau ponui Pirmininkui, Europai reikia taikos. Per pastaruosius dvejus su puse metų supratome, kad be diplomatijos, be bendravimo kanalų taikos nepasieksime. Taika neateis savaime, turime jos siekti.

Šiandien su ponu prezidentu kaip tik aptarėme būdus, kaip pasiekti taiką. Norėjau sužinoti, koks yra trumpiausias būdas užbaigti karą. Norėjau išgirsti ir išgirdau pono Prezidento nuomonę trimis svarbiais klausimais: ką jis mano apie šiuo metu vykdomas taikos iniciatyvas, ką jis taip pat mano apie paliaubas ir taikos derybas, kokia seka jos gali būti vykdomos, ir trečias dalykas, kuris mane domino, buvo Europos vizija po karo. Dėkoju ponui Pirmininkui už atvirą ir nuoširdų pokalbį.

Ponios ir ponai!

Per pastaruosius 2,5 metų praktiškai neliko šalių, kurios galėtų užmegzti kontaktą su abiem pusėmis. Vengrija yra tik viena iš nedaugelio tokių šalių. Štai kodėl šią savaitę buvau Kijeve ir štai kodėl dabar esu Maskvoje.

Iš patirties supratau, kad pozicijos yra labai toli viena nuo kitos. Reikia žengti daug žingsnių, kad priartėtume prie karo pabaigos. Tačiau mes žengėme svarbiausią žingsnį - užmezgėme kontaktą. Ir toliau dirbsiu šia kryptimi.

Ačiū.

Klausimas: Kaip V. Zelenskis reagavo į jūsų pasiūlymą nutraukti ugnį? Koks buvo jo atsakas?

V. Orbanas: Aš tai pasakiau Rusijos Federacijos prezidentui.

Klausimas: Vladimirai Vladimirovičiau, ar galėtumėte man pasakyti?

V. Putinas: Ne.

Translated with DeepL.com (free version)

Šaltinis: http://kremlin.ru/events/president/news/74475

Video: http://kremlin.ru/events/president/news/74475/videos



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą