2024-07-21

Zajączkowska-Hernik prieš von der Leyen


Liepos 18 d. Strasbūre vykusioje Europos Parlamento sesijoje dalyvavo du veikėjai. Viena jų, Ursula von der Leyen, buvo perrinkta Europos Komisijos pirmininke, o kita, Elžbieta Zajączkowska-Hernik, savo kalboje pareiškė, kad pirmosios vieta yra kalėjime, o ne Briuselio soste, ir buvo pavadinta Europos dešiniųjų karaliene. Apie tai rašoma lenkų dienraštyje wPolytice.

Ursula von der Leyen vėl tapo Europos Sąjungos vadove - tai šiek tiek netikėta. Ne tiek pats faktas, kiek tai, kad ji gavo daugiau balsų nei prieš penkerius metus. Tuomet ji vos ne vos gavo devynis, o dabar - net 401 balsą, t. y. 40 balsų daugiau nei reikiama dauguma. Jos sosto kalba buvo nuobodi ir veidmainiška, todėl vargu ar į ją gilinsimės. Vokietė patvirtino, kad ji ves Europos Sąjungą į katastrofą, ir paskelbė dar daugiau to, kas Europą priveda prie krizių, įskaitant žaliojo susitarimo kvailystę.


Nėra prasmės aptarinėti to, ką ji melavo ir žadėjo. Visi mato, kad Europos padėtis yra daug blogesnė nei prieš penkerius metus, kai į Briuselio kėdę atsisėdo Vokietija. Ekonomika smunka, socialinės problemos gilėja, į Europą plūsta milijonai nelegalių imigrantų, kurie čia steigia savo eksteritorinius anklavus, energijos kainos sparčiai auga, todėl pramonė bėga į Aziją ir Ameriką, o ji kalba apie Europos dekarbonizaciją ir industrializaciją.


Įdomu pastebėti, kad bus daugiau kėdžių, kurias reikės užpildyti, ir titulų, kuriuos reikės suteikti - bus daugiau komisarų - vienas už būstą, kitas už Viduržemio jūros regioną. Laukiame komisarų garažams, Baltijos ir Šiaurės jūrai.

Konfederacijos europarlamentarės Elžbietos Zajączkowskos-Hernik kalba buvo daug trumpesnė, bet daug įdomesnė. Ji sukėlė daug daugiau plojimų ir susidomėjimo nei von der Leyen kalba. Europos žiniasklaida apie ją pranešė, dauguma iš jų - su pasigėrėjimu.

Lenkė buvo vadinama Europos dešiniųjų karaliene ir, reikia pasakyti, jos kalba savo temperamentu, aistra ir nuoširdumu priminė geriausias Džordžijos Meloni kalbas, kol ji, kaip dainavo Gžegožas Ciechovskis (Grzegorz Ciechowski), leidosi praryjama galop prostitucijos ir tapo viena iš tų slidžių, blankių Europos valdovių.

Ponia Urszula, metas pasakyti, ką apie jus mano didžioji dauguma europiečių.

- drąsiai ir tiesiogiai kreipėsi į Lenkijos parlamento narę. Jau vien tai nusipelno pripažinimo.

Į eurokratus reikia kreiptis tiesiogiai - į konkrečius žmones su jų vardais ir pavardėmis. Teisės ir teisingumo europarlamentarai jau tiek metų sėdi EP, bet to dar nesuprato ir, atrodo, vis dar yra įbauginti Europos valdovų didybės, todėl kritikuoja abstrakčiai, kalbėdami apie kažkokią demokratiją, teisinę valstybę, teisingumą, principus, užuot konkrečiai įvardiję tuos, kurie atsakingi už Europos vedimą į katastrofą, ir pasakę, pavyzdžiui, ispanui Aguilarui, kad jis neklausys jokių pamokymų žmogaus, kuris smurtavo prieš savo žmoną ir šeimą.

Esate žaliojo sandorio, kuris (...) Europą paverčia ekonomikos muziejumi po atviru dangumi, veidas. Jūs esate visų ES klimato bepročių (...) veidas. Jūs esate imigracijos pakto veidas. Kaip jums ne gėda propaguoti paktą, dėl kurio milijonai moterų ir vaikų jaučia grėsmę savo miestų gatvėse?

Po šių žodžių kilo šurmulys ir plojimai.

Jūs esate atsakingas už kiekvieną išprievartavimą, už kiekvieną užpuolimą, už kiekvieną tragediją, kurią sukelia nelegalūs imigrantai, nes būtent jūs kviečiate šiuos žmones (...) ir už tai, ką darote, turėtumėte sėsti į kalėjimą

Vis dažniau pasigirsta šūksniai ir plojimai.

Jūsų buvimas Komisijos vadovu yra tolesnis Europos Sąjungos žlugdymas

- sakė lenkų europarlamentarė.

Ir galiausiai:

Jūs žinote, ką mes manome apie jūsų Žaliąjį susitarimą ir paktą.

Ji toliau demonstravo, ką mes manome, ir suplėšė popieriaus lapus, simbolizuojančius šiuos du beprotiškus ES projektus.

Šalin rankas nuo Lenkijos, ir visi kariškiai (...) turėtų jums nusilenkti

- Zajączkowska-Hernik baigė savo kalbą kreipdamasi tiesiai į von der Leyen. Pastaroji paniekinamai šypsojosi ir šypsojosi taip, tarsi laižytų lietų nuo veido.

Pacitavau keletą ištraukų, kad būtų lengviau remtis visuma. Lenkų europarlamentarės kalba sulaukė daugiau plojimų užsienyje nei Lenkijoje. Ten kritikos buvo nedaug, tarsi būtų stengiamasi jos nepastebėti, o čia susiduriame su didžiule pasipiktinimo banga. Atrodė, kad net Jungtinės dešinės politikai pasibjaurėjo kalba, o jų pasisakymai buvo mandagūs: na, gal kritika ir teisinga, bet mes nepritariame tokiai formai.



https://wpolityce.pl/polityka/699607-krolowa-i-tupeciara-zajaczkowska-hernik-vs-von-der-leyen 


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą