2017-05-26

G7 susitikimo pirma diena: pasiektas susitarimas dėl kovos su terorizmu, aptarti migracijos klausimai


Teorminoje G7 lyderiai svarsto 4 pagrindines temas: imigracijos, klimato, terorizmo ir tarptautinės prekybos.


Apie pirmą G7 dieną Teorminoje (Sicilija) italų Republica rašo: „pasitarimas buvo tiesus ir nuoširdus“. Italijos premjero Paolo Gentiloni žodžiais, priimtas bendras pareiškimas dėl saugumo ir kovos su terorizmu. Pasitarime dėl klimato padaryta pertrauka iki rytdienos. Buvo apsvarstytas klausimas dėl bendradarbiavimo stambių internet-provaiderių kontroliuojant informaciją, kuri gali sustiprinti teroristinę veiklą. 


Europos tarybos pirmininko Donaldo Tusko nuomone „Nėra abejonių, kad šis susitikimas bus pats sudėtingiausias paskutiniųjų metų G7 susitikimas“. 


Imigracija. „Palaikydami migrantų ir pabėgėlių žmogaus teises, mes vėl palaikome suverenias teise valstybių kontroliuoti savo sienas ir nustatyti aiškius apribojimus teisėtos migracijos lygiui, kaip esminį elementą jų nacionalinio saugumo ir jų ekonominės gerovės“, - sakoma baigiamosios deklaracijos projekte. Projekte pabrėžiama „būtinybė padėti pabėgėliams kaip galima arčiau kilmės šalies, kad jie galėtų grįžti“ ir „sukurti partnerystę, kad padėti šalims sukurti sąlygas, savo sienų ribose tam, kad pašalinti migracijos priešastis“.

Klimatas. Svarstymas sustabdytas iki rytdienos.

Prekyba. Kol kas nėra jokio pranešimo. Trampas už dvišales sutatis, todėl vieningos nuomonės nėra.

Iš Teorminos siunčiamas signalas ir Lietuvos valdžiai: nėra ko vežti iš italijos Eritrėjos gyventojų, tai buvusi Italijos kolonija, iš Italijos grįžti namo jiems bus žymiai arčiau. Apie jokią šių žmonių integracią negali būti jokios kalbos. Vienintelė jų integracija: bilietas, lektuvas, gimtoji Eritrėja.


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą