2019-10-26

Austrų „Krone“ apie JAV „banditizmą“: Rusija apkaltino JAV dėl Sirijos naftos grobimo



Dienraštis „Krone“ rašo, kad Rusijos gynybos ministerija apkaltino Amerikos kariuomenę masiškai vagiant didelius kiekius naftos iš Sirijos. Nafta išgaunama, išpilstoma ir išvežama iš šalies, spalio 26 dieną pareiškė generolas majoras Igoris Konašenkovas savo pranešime, paskelbtame Maskvoje. „Užimti ir perimti kontrolę naftos radimviečių – tai ne kas kita, kaip tarptautinis banditizmas“, - kritikavo Rusijos gynybos ministras šeštadienį amerikiečius.


Rusija jau senai reikalauja pilno išvedimo amerikiečių kariuomenės iš Sirijos, rašoma Krone. 


Rusijos žinyba paskelbė palydovų nuotraukas, kurios įrodo Sirijos valstybės turto kotrabandą. Nuotraukose matoma, kad nafta transportuojama per sieną benzovežiais, prižiūrint amerikiečių kariškiams. Be to Sirijos turto grobime dalyvauja ir JAV privačios karinės įmonės. Generolas taip pat pažymėjo, kad naftos gavyba vyksta apeinant sankcijas, kurias Sirijos atžvilgiu įvedė pačios JAV.
Rusijos gynybos ministerijos skaičiavimais, kiekvieną mėnesį JAV iš Sirijos pagrobia naftos už 30 milijonų JAV dolerių. Neteisėta prekyba vyksta be jokių mokesčių ir be jokios kontrolės. Pentagono, matomai, rengiasi Sirijos versloves eksploatuoti amžinai.


Vašingtonas: nori apsaugoti naftos versloves nuo teroristų


Rusijos gynybos ministerija pasisakė prieš Vašingtono ketinimus saugoti naftos gręžinius nuo islamo teroristų ar „kitų destabilizuojančių subjektų“.

Pentagonas paskelbė apie ketinimus nusiųsti papildomus kariuomenės dalinius ginti naftos versloves Sirijos rytuose. JAV gynybos ministro Mark Esper žodžiais, tai turi sutrukdyti islamo valstybės teroristams vėl gauti pajamas iš naftos verslovių. Pagal JAV MIP pranešimus, „destabilizuojančiais subjektais“ Vašingtonas laiko ir Sirijos vyriausybę.

Maskva gi perspėjo, kad nei vienas naftos šaltinis nepriklauso „Islamo valstybės teroristams ir, juo labiau, amerikietiškiems Islamo valstybės teroristų gynėjams, o išimtinai Sirijos arabų respublikai“.

Teroristai versloves užgrobė 2014 metais ir kiekvieną mėnesį uždirbdavo milijonus, kol naftos gamyklas sunaikino JAV vadovaujama koalicija. 2015 metais daugumą naftos verslovių užgrobė kurdai. Jas jie kontroliuoja padedami amerikiečių kariuomenei iki šiol. Sirijos vyriausybė reikalauja naftos versloves sugrąžinti, rašoma Krone.




Komentarų nėra:

Rašyti komentarą