2019-10-16

Su kuo dabar Sirijoje ruošiasi kariauti Lietuva?


Praėjusią savaitę krašto apsaugos ministras Raimundas Koroblis pasakė, kad Lietuva ruošiasi siųsti savo karius į Siriją.

JAV iš šiaurės vakarų Sirijos jau pasitraukė, tai su kuo dabar kausis narsusis ministras? Liko Turkija, Sirija ir Rusija. Kurią užpulsime?


Apie padėtį Turkijoje straipsnyje „Turkų ledlaužis“ Izraelis Šamiras rašo:

...Turkijos puolimas į Sirijos šiaurės vakarus sulaužė tvirtą sistemą, sukurtą amerikiečių ir jų satelitų. Kurdai perėjo į Asado pusę. Jie prisiekinėjo kovoti iki pabaigos, paversti kiekvieną kaimą Stalingradu; skatino geriausius europiečių jausmus, dievagodamiesi, kad turkai jau pasiruošę vykdyti genocidą ir išpjaus juos iki paskutinio; tvirtino, kad amerikiečiai įsmeigė peilį jiems į nugarą. Bet susidūrę su žiauria realybe jie nuvyko į Damaską ir susitarė su teisėta Sirijos vyriausybe, kuri jau kelis metų įkalbinėjo juos apsigalvoti ir sugrįžti po Sirijos sparnu, bet lig šio nesėkmingai.
Kol kurdai tikėjosi užtarimo, jie kėlė savo kainą, reikalavo de-fakto nepriklausomybės. Tačiau, kada amerikiečiai pasitraukė, jie greitai kainą nuleido. Virš Sirijos miestų, kuriuos nuo 2012 metų jie kontroliavo, vėl ėmė plazdėti Sirijos Arabų Respublikos vėliava; įvažiavo šarvuočiai ir sunkvežimiai su sirų kareiviais, o sutiko juos su ryžių saujomis, kaip priimta Rytuose, vietoj gėlių. Žmonės prisiminė, kad jie pirmiausiai sirai, o jau antra – Sirijos kurdai.
Prezidentas Trampas tęsė kariuomenės išvedimą. Štai jau ne tik prie pačios sienos, bet ir toliau į pietus tęsiasi šis procesas. Trampas vienas-vienutėlis šioje kompanijoje. Visi amerikiečių laikraščiai ir telekanalai, daugybė kongresmenų ir senatorių nori amerikiečių karinio buvimo tęsimo. Nieko, kad tai jau kainavo Amerikai 8 trilijonai dolerių, tuo metu kai šimtai tūkstančių amerikiečių tapo benamiais, o 50 milijonai neturi jokio medicinos draudimo. Laikraščiai primena, kad vardan Izraelio saugumo amerikiečių buvimas Sirijoje būtinas. Kongresmenai prisiekinėja, kad išėjimas – tai išdavystė.

Jei ne turkų spaudimas, nežinia, kaip pasielgtų Trampas. Bet jam paskambino Erdoganas ir paklausė: ką JAV jis veikia Sirijoje? Juk jie sakė, kad atėjo tik tam, kad sutriuškinti islamo valstybę. Dabar ji sutriuškintą, kas kliudo? Ir Trampas įsiklausė į jo žodžius ir liepė išvesti kariuomenę iš šiaurės-vakarų.

Ir čia jis pademonstravo nenuoseklumą — reikėjo išvesti visą kariuomenę, o ne tiktai dalį; iš visos Sirijos, o ne tiktai iš šiaurės-rytų. Bet tai amerikiečių tradicija – kapoti katei uodegą dalimis. Taip jie išeidinėjo ir iš Vietnamo.

Dabar jau turkai pasiekė savo — po to, kai sirai ims kontroliuoti visą amerikiečių zoną, Sirijos Kurdistano idėja išnyks, kaip ryto rūkas. O būtent šitas vaiduoklis baugino turkus, ir ne be pagrindo. Sirijos Kurdistanas prie pačios Turkijos sienos buvo priežastis nesibaigiančių teroro aktų ir užsitęsusio partizaninio karo Turkijos provincijoje. Šio scenarijaus siekė ir Izraelis, ir amerikiečių mėgėjai kovoti svetimomis rankomis. Bet sirams šis planas buvo kaip rakštis, juk kurdų nacionalistai iškeldinėjo iš namų arabus, etninius Sirijos šiaurės gyventojus.

Bet viskas į gerą. Kurdai – teisėti Sirijos piliečiai; jeigu jie taps lojaliais piliečiais, ištikimi teisėtai vyriausybei, apie senus nemalonumus galima bus pamiršti. Prezidentas Asadas – žmogus pikto nemenantis.
Daug kas priklauso nuo to, kaip reaguos prezidentas Erdoganas į šį įvykių posūkį. Jis gali pasakyti savo tautai, kad jis įvykdė viską, ką norėjo – išvaikė teroristų lizdą. O gali pasiduoti Asado priešų įkalbinėjimams tęsti savo operaciją, šį kartą prieš teisėtą Sirijos vyriausybę. Prielaida tokiam nepageidaujamam posūkiui tapo naujos sankcijos, kurias JAV skyrė Turkijos ministrams. Trampas reikalauja turkų sustabdyti karinius veiksmus. To reikalauja ir europiečiai. Po Sirijos kariuomenės įvedimo į buvusias kurdų bazes Maskva, ir Damaskas galės palaikyti šiuos reikalavimus...“

Vakar Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda vėl kalbėjo apie socialinės atskirties mažinimą. Kaip gali prie to prisidėti Lietuvos kovos Sirijoje, tik galima spręsti iš Šamiro pateikto JAV pavyzdžio, kur 50 milijonų piliečių neturi medicinos draudimo.

Po kurio laiko, pavyzdžiui, labai neadekvatus mūsų sveikatos ministras praneš: „Gydymas telefonu pasiteisino, todėl ligoninės likviduojamos. Liks tik tos, kur gydosi prezidentas Nausėda, seimo nariai ir Ukrainos kariai, dėl Lietuvos valdžios durnumo.

Kada mūsų valdžia nuo tuščių kalbų pereis prie darbų? Kiek dar šimtadienių prireiks Gitanui Nausėdai?

O reikia, atrodytų, tiek nedaug: kiek mažiau vogti iš biudžeto, liautis rūpintis Ukrainos, Sirijos ir kitais beprasmiais reikalais, suvokti, pagaliau, kad nuo tokio prasto valstybės valdymo greitai Lietuvos nebeliks.

Nuorodos:



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą