2020-10-30

Baltarusija stabdo transporto susisiekimą su Latvija, Lietuva, Lenkija ir Ukraina, imasi sankcijų prieš streikuojančius studentus


 

Spalio 29 dieną Baltarusija laikinai sustabdė atvykimą iš Latvijos, Lietuvos, Lenkijos ir Ukrainos, pranešė agentūra BELTA. Pranešime sakoma, kad dėl susidariusios epidemiologinės padėties kaimyninėse valstybėse Baltarusija laikinai apriboja įvažiavimą į savo teritoriją per pasienio punktus atskirų fizinių asmenų kategorijų iš Latvijos, Lietuvos, Lenkijos ir Ukrainos.

Apribojimai neliečia diplomatinių atstovybių ir konsulinių įstaigų darbuotojus, turinčius diplomatinius pasus; transporto priemonių vairuotojus, vykdančius tarptautinius pervežimus; traukinių ir lokomotyvų brigadas, vykdančias tarptautinį geležinkelių susisiekimą.

Minsko oro uostas funkcionuoja be minėtų apribojimų.



Bendrovė „Minsktrans“ nuo spalio 29 d. 19.00 val. sustabdė tarptautinius reisus. Tai surišta su atvykimo į Baltarusija apribojimais, pranešė BELTA.




Lukašenko: reikia užtikrinti saugumą studentų, kurie nori mokytis

Spalio 29 d. Prezidentas A.Lukašenka pasisakė dėl padėties kai kuriuose studentų kolektyvuose ir įpareigojo užtikrinti galimybę ramiai mokytis, kas to nori. Tai valstybės vadovas pareiškė susitikime naujų padėjėjų Gardino, Bresto sritims ir Minsko miestui paskyrimo metu, pranešė BELTA.




„Labai svarbus klausimas – studentų saugumas. Mes visi dabar: štai, studentai šiokie-tokie ir kitokie. Bet reikia atsiminti, kad ten yra 10-15 žmonių… O likę normalūs žmonės. Mes gi buvome studentais. Vienas nuėjo, o kiti eina, galvoja: na kaip pasilikti – streiklaužiais pavadins, atskalūnais, išdavikais. Na ir eina būriu“, - pažymėjo valstybės vadovas.

A.Lukašenka pakomentavo kai kurių studentų ketinimą išvykti mokyti į užsienį. „Kai-kas nori išvyktii mokytis į užsienį. Skelbia ten lenkai, lietuviai ir kiti. Ne problema. Ryt išrašysim bilietus, tegul važiuoja. Tik lingvistikos universitete moko užsienio kalbų. Patikėkite, Lenkijoje, Čekijoje ir net Lietuvoje žmonių, kurie moka kalbėti užsienio kalbomis, angliškai arba vokiškai, pakankamai. Ką ten paliks – vieną-du žmones, ir tai fizikus, matematikus, talentingus... Jeigu jie galvoja ten mokytis, jiems ten smegenis išplaus, kaip daro lenkai mūsų jaunimui, kurie ten mokosi, ir jie mums juos pametės kaip penktąją koloną... To nebus... Aš pavedžiau vyriausybei. Artimiausiu metu bus priimtos priemonės dėl nepripažinimo diplomų, gautų užsienyje“, - pasakė Lukašenka.

Prezidentas Lukašenka pabrėžė, kad atvirai kalba, kad studentai suprastų, kas gali būti. „Todėl davė valstybė galimybę jiems įgyti išsilavinimą – eikite mokytis. Bet dar kartą kalbu: reikia užtikrinti saugumą studentų, kurie nori mokytis, o jų 95% ir daugiau, ir ypač rektoriams, vadovybei ir dėstytojams.“



Prieš kelias dienas Aleksandras Lukašenka buvo perspėjęs streikuojančius studentus, kad jie bus šalinami iš aukštųjų mokyklų, o vietoj studentų pažymėjmų gaus šaukimus į kariuomenę.

Nuorodos:

https://www.belta.by/society/view/v-svjazi-s-epidobstanovkoj-belarus-vremenno-ogranichivaet-vjezd-iz-latvii-litvy-polshi-i-ukrainy-413267-2020/

https://www.belta.by/regions/view/minsktrans-priostanovil-vypolnenie-mezhdunarodnyh-rejsov-413272-2020/

https://www.belta.by/president/view/lukashenko-nado-obespechit-bezopasnost-studentov-kotorye-hotjat-uchitsja-413238-2020/



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą