2020-10-03

Prof.Vytauto Radžvilo perspėjimas rinkėjams


Tai iš tiesų labai rimta, todėl noriu atkreipti dėmesį prieš Seimo rinkimus. https://www.lrt.lt/naujienos/lietuvoje/2/1244682/uzuominos-apie-konservatoriu-socdemu-ir-liberalu-romana-nukenteti-gali-tik-viena-partija G. Landsbergio -- G. Palucko koalicija praktiškai neišvengiama. Lietuvos pseudopartinė-klaninė sistema atėjo į baigiamąjį savo raidos tašką, kai atsiskleidė tikroji -- vienpartinė jos prigimtis. Slapti A. Brazausko ir V. Landsbergio susitikimai ir sandoriai už Sąjūdžio bendražygių nugarų, kaip ir ,,2K" (G. Kirkilo - A. Kubiliaus) sąjunga, buvo grindžiami bendrais interesais. Tačiau šį ryšį iki šiol pavykdavo nuslėpti bent jau nuo mažiau įžvalgios visuomenės dalies viešai demonstruojant nesutaikomą priešiškumą. Daugybę metų šito spektaklio abiejų partijų vadams pakakdavo apgauti savo šalininkams ir rėmėjams. Tačiau dabar to spektaklio tęsti nebeįmanoma. Žvelgiant politologiškai, šitaip įvyko todėl, kad abiejų partijų naujosios vadovybės jau nuosekliai ir be išlygų perėmė neoliberalizmo ekonominę ir leftistinę (sorosinę) ,,atviros visuomenės" ideologiją. Kad tai įvyktų ir rastųsi tvirtas pagrindas suartėti ir supanašėti, prireikė abi partijas ,,išvalyti" nuo tradicines moralines vertybes išpažįstančių arba bent jau atvirai jų neniekinančių ,,senamadiškų" narių. Atsirado bendras vertybinis pagrindas, siejantis jaunosios kartos partijos lyderius: https://www.facebook.com/nacionalinissusivienijimas/photos/a.125185612274719/217198189740127 Šios nuostatos būdingos ne tik G. Landsbergio, bet ir G. Palucko aplinkai. Tokiomis sąlygomis klasikinė socialdemokratinė politika, orientuota į silpnesnius ir lengviau ekonomiškai ir socialiai pažeidžiamus sluoksnius, turės silpnėti ir nykti. Mat tie silpnieji ir pažeidžiami pirmiausia bus ne dirbantys žmonės, labiausiai ,,nuskriaustais " taps įvairios tariamai diskriminuojamos mažumos. Įsivyraus vadinamoji ,,tapatybės politika", kuri Vakarų šalyse faktiškai ,,neoliberalizavo" ir sunaikino tradicines socialdemokratines partijas.
 



Rinkimų požiūriu tai reiškia viena: paprasti TS-LKS ir LSDP nariai atsidūrė itin dviprasmiškoje padėtyje. Balsuodami už G. Landsbergį ir I. Šimonytę tradiciški konservatoriai turi išsižadėti savo pažiūrų ir vertybių. Balsuodami už G. Palucką jo partijos nariai faktiškai balsuotų už tai, kad I. Šimonytė taptų kita Lietuvos ministre pirmininke, nes savo balsais jie tiestų kelią abiejų partijų koalicijai.
 
Ji nebūtų lygiavertė dėl dviejų priežasčių. Pirmoji -- TS-LKD gaus daugiau balsų, todėl savaime taps vyresniuoju koalicijos partneriu. Antroji -- TS-LKD dominuos ir idėjiškai, nes G. Landsbergis ir I. Šimonytė būtų kur kas stipresni ideologiniu ir politiniu požiūriu, nes nuosekliau ir tvirčiau vadovautųsi neoliberalizmo doktrina, kuri taptų koalicinės vyriausybės politikos idėjiniu-programiniu pagrindu.
 
Tokio TS-LKD ir LSD partijų vadovybių atotrūkio nuo paprastų narių dar nėra buvę. Būtų gerai, jeigu pastarieji suprastų susidariusią padėtį ir mėgintų ieškoti išeičių iš šios aklavietės.



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą