2018-01-25

Davosas 2018: liberal-globalistų laikai baigiasi. Ką ten veiks Dalia Grybauskaitė?


Ekspertų nuomone, forumas Davose – tuščių plepalų vieta. Be to ne nekaltų, nes nereaguojama į realius pavojus ir iššūkius, nuo kurių tik atitraukiamas visuomenės dėmesys. Gal todėl ten ir išvyko tokių kalbų specialistė, kolchozų ekonomikos daktarė, prezidentė Dalia Grybauskaitė?



Davosas praranda įtaką ir autoritetą. Patį forumą jau negalima vadinti pasauliniu, mano ekonomistas prof. Valentinas Katasonovas, nes be Kinijos ir JAV jis – visiškas nonsensas. Davoso įtempti santykiai su Kinija, ir su JAV.

Praėjusiais metais į Davosą atvyko pagrindinis planetos komunistas Si Dzinpingas. Ir kalbėjo jis apie globalizaciją, apie pasaulio rinką, apie būtinybę tęsti pasaulio prekybos ir finansinių santykių liberalizaciją. Si net bandė nuraminti europiečius, kurie buvo išsigandę Trampo pareiškimų, kad globalizacija nereikalinga. Jis pažadėjo, kad Kinija pasirengusi tapti „globalizacijos lokomotyvu“. Tačiau Davoso tūsas sunerimo. Jiems kinietiška globalizacija ne prie širdies.

Dar labiau Davoso liber-globalisų tūsui nepatinka Donaldas Trampas. Pernai jo nebuvo, o šiais metais jo atvykimas sutiktas priešiškai, nepaisant to, kad JAV ekonomika, valdant Trampui, tik kyla.


Trampas Twiteryje pasakė: „Vykstu į Šveicarijos Davosą, kad papasakoti pasauliui apie tai, kokia didi Amerika ir kaip gerai mums sekasi. Ekonomika auga dideliais tempais, ir dėka mūsų pastangų, viskas bus tik geriau. Pagaliau mes vėl laimime.“

O ką pasakys Davose Grybauskaitė? Kad jai tapus prezidente baigiama sunaikinti Lietuva, kad 1/3 gyventojų gyvena žemiau skurdo ribos (pagal Eurostato vertinimą), kad Lietuvoje pačios mažiausios pensijos Europoje, kad didžiausia emigracija?





Komentarų nėra:

Rašyti komentarą