2020-04-30

Fox News: YouTube pašalino gydytojų video dėl kitokios nuomonės apie COVID-19 (video)




Virš 5 milijonų peržiūrų surinko video YouTube, kuriame du daktarai iš Kalifornijos papasakojo apie tai, kaip jiems daromas spaudimas, kad jie užaukštintų mirtingumo nuo koronaviruso statistiką. JAV negerbiama kitokia nuomonė, todėl ji buvo pašalinta, nors nepažeidė jokių įstatymų, perdavė Fox News.




Labas vakaras! Jūs žiūrite Tucker Carlson Tonight. Vakar mūsų programoje mes rodėme jums ištrauką iš beveik valandos trukmės video, užrašyto dviejų gydytojų iš Kalifornijos: Dan Erickson ir Artin Massihi. Daugelis iš jūsų, tikriausiai, jau pažiūrėjote šį video, YouTube jis surinko virš 5 milijonų peržiūrų.

Savo pranešime du daktarai pateikė daugybę duomenų apie tai, ką mes sužinome dabar apie šį virusą ir jo paplitimą. Jie skaitė puslapius valstybinės statistikos, o po to interpretavo juos, pasiremdami savo didele klinikine praktika. Kažkuriuo tai momentu jie nurodė į naują, patikslintą mirtingumą jų valstijoje, Kalifornijoje, šis skaičius pasirodė žymiai mažesnis, negu visi laukė. Ir jie paklausė, ar nederėtų valdininkams pakeisti savo politikos remiantis naujais moksliniais duomenimis.


Pažiūrėkite.

Doctor Dan Erickson: Pas mus Kalifornijos valstijoje buvo 1227 letalių atvejų, tuo metu kai skaičius užsikrėtusių, arba paplitimas, gali siekti 4,7 milijonus. Tai reiškia, kad tikimybė jums mirti nuo COVID-19 Kalifornijos valstijoje yra lygi 0,03 procento. Tikimybė numirti nuo COVID-19 Kalifornijos valstijoje – 0,03 procentai. Ar būtina tokiu atveju versti žmones likti namuose? Ar tokiu atveju būtina uždarinėti medicinos sistemas? Ar tokiu atveju būtina, kad žmonės sėdėtų be darbo?

Ką jūs begalvotumėte dėl masinio karantino – gali būti, jūs aršus jo šalininkas – jūsų išgirsti klausimai visai išmintingi. Iš tikrųjų, tai labai svarbūs klausimai. Mums visiems juos reikia užduoti, tarp jų tiems, kas kuria strategiją, jiems ypač! Tačiau, kaip vėliau tame pat video pažymėjo daktaras Erickson, šioje šalyje nepakenčia kitaip galvojančių.

Sąžiningumas, paremtas faktais, mokslo siela, yra puolamas. Net ligoninėse. Daktaras Erickson papasakojo, kaip spaudžiami gydytojai, kad jie kvalifikuotų ligas ir mirtis kaip surištas su koronavirusu. Nesvarbu, ar jie tuo tiki ar ne.

Dan Erickson: Mes nematom, kad testuotų gripą. Bet dabar gydytojai skubios pagalbos skyriuose, mano draugai, su kuriais aš kalbėjau, sako: „Žinai, kas įdomu, kai aš rašau mirties liudijimą, mane spaudžia, kad aš pridėčiau COVID“. Kodėl taip? Kodėl mus spaudžia, kad mes pridėtume COVID? Gali būti, kad padidinti baudas ir sudaryti įspūdį, neva situacija žymiai blogesnė, negu yra iš tiesų? Manau, taip.

Tai, apie ką jūs tik ką girdėjote, apie ką kalbėjo daktaras Erickson, vadinasi melu. O melui nėra vietos moksle. Niekada! Baisu pagalvoti, kad ligoninėse viešpatauja didelis melas. Jo žodžiais, taip ir yra.

Žmonės, pažiūrėję Ericksono video, buvo šokiruoti ir priblokšti, jie persiuntė video draugams, o tie persiuntė savo draugams. Staiga milijonai žmonių, sėdėję pastarąsias šešias savaites ant „Korona tigrų“ dietos ir interneto memų, žiūrėjo į profesionalius medikus-tyrėjus, skaitančius statistikos lenteles. Sunku prisiminti kitą mokslinį video, sulaukusį tokio populiarumo.

Ne visi buvo sužavėti. Kai kurie kritikavo daktarų strategines išvadas. Ir tai, žinoma, teisinga: pas padorius žmones nuomonės skiriasi. Mes ne visai įsitikinę, kokiu turi būti idealus atsakas į šią pandemiją. Niekas neįsitikinęs. Šiuo momentu objektyvaus atsakymo nėra. Geriausiu atveju mes galime lėtai judėti į priekį, nešališkai ir sąžiningai. Daugiau argumentuotų aptarimų – būtent tai, ko mums reikia, kad priimti išmintingus sprendimus.

Tenka apgailestauti, kad argumentuoti aptarimai - būtent tai, ko nenori valdžia. Ji nori paklusnumo, todėl slopina žodžio laisvę. Vakar vakare gydytojų video, kurį jūs tik ką matėte, buvo pašalintas iš YouTube – stambiausio pasaulio videohostingo. Tai nebuvo atsitiktinumas. YouTube pripažino, kad tai padarė. Kompanija nurodė pažeidimą, cituoju, „bendruomenės taisyklių“ ir neatsiprašė.

Žvelgiant atgal, kuomet visa tai pasibaigs – o juk pasibaigs! - mes, tikriausiai, vertinsime šį YouTube poelgį, kaip mūsų šalies gyvenimo būdo lūžio momentą. Staigų, 250 metų buvusių įstatymų ir papročių. Dviejų gydytojų video buvo paskelbtas vietinio Kalifornijos kanalo. Tai, iš tiesų, buvo mainstriminė naujienų istorija. Video nebuvo pornografinis, nepažeidė autorių teisių, neskatino prievartos, nepažeidė įstatymų dėl šmeižto. Jis nepažeidė jokių įstatymų!

Vieninteliu jo pašalinimo pagrindimu buvo tai, kad du gydytojai ekrane padarė kitokią išvadą, negu daro valdžia. Tai buvo kitos nuomonės forma, nukrypimas nuo priimto požiūrio. YouTube ir jo savininkas Google dabar oficialiai uždraudė turėti kitą nuomonę.

Šis video pasirodė eteryje balandžio 28 dieną.




Komentarų nėra:

Rašyti komentarą