2020-04-24

Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius demonstruoja, kad yra religingas žydas


Balandžio 23 dieną Lietuvos URM paskelbė nuotraukas, kuriose ministras Linas Linkevičius dėvi judaizmo religijos simbolį ermolkę (kipą). Elektroninėje žydų enciklopedijoje yra sakoma, kad Ermolkė (kipa) yra privalomas religingo žydo aprangos atributas. Ji gali būti juoda, spalvota, siuvinėta, megzta ir pan. Jarmulkės dėvėjimo papročio esmė – parodyti, kad žydas suvokia Aukščiausiojo egzistavimą ir Jo išmintį, vertina aukščiau už galvą, labiausiai išvystytą ir svarbią žmogaus dalį.


Šios nuotraukos buvo mano žemiau cituojamo Lietuvos užsienio reikalų ministerijos pranešimo spaudai iliustracijos:

L. Linkevičius: Vilniaus Gaonas – vienas ryškiausių Lietuvos žydų kultūros simbolių


Balandžio 23 dieną ministras Linas Linkevičius, Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės pirmininkė Faina Kukliansky ir Izraelio valstybės ambasadorius Lietuvoje Yossefas Levy Vilniaus Sudervės žydų kapinėse pagerbė Vilniaus Gaono (Elijo ben Saliamono Zalmano) atminimą. Šiandien minimos 300-osios Vilniaus Gaono gimimo metinės.

„Vilniaus Gaonas – vienas ryškiausių ilgaamžės Lietuvos žydų kultūros istorijos simbolių, kurio įtaka pasaulio žydų dvasiniam gyvenimui yra ypatinga. Jo darbai reikšmingai prisidėjo prie Vilniaus kaip Šiaurės Jeruzalės suklestėjimo bei išgarsinimo, o Lietuvos sostinė tapo visam pasauliui žinomas dvasinis žydų centras. Litvakų Lietuvą – Litą – atrandame ne pagal įprastą žemėlapį, bet per kultūros pažinimą. Tikiuosi, kad Vilniaus Gaono ir Lietuvos žydų kūrybos metams suplanuoti, bet dėl koronaviruso pandemijos atidėti renginiai įvyks ir galėsime tinkamai pagerbti garsųjį Talmudo aiškintoją ir jo indėlį“, – sakė L. Linkevičius.

Seimas 2020-uosius yra paskelbęs Vilniaus Gaono ir Lietuvos žydų istorijos metais. Vilniaus Gaono 300-metų gimimo sukaktis įrašyta į 2020-2021 metais UNESCO minimų sukakčių sąrašą. Taip siekiama įamžinti svarų Vilniaus Gaono indėlį į Lietuvos ir pasaulio religinį, kultūrinį, mokslinį ir visuomeninį paveldą.

Vilniaus Gaonas laikomas lietuviško judaizmo tradicijos saugotoju.  Nuo vaikystės Vilniaus Gaonas didžiąją savo laiko dalį skyrė religijos studijoms, buvo įsitikinęs, kad pasaulietinių mokslų žinios gali padėti geriau suprasti šventuosius raštus, todėl studijavo ir gramatiką, matematiką, astronomiją. Nors niekada nėjo jokių formalių pareigų, buvo didelis religinis ir moralinis autoritetas savo amžininkams. Visi Vilniaus Gaono priskiriami veikalai buvo užrašyti giminaičių ir mokinių jau po jo mirties.

Vilniaus Sudervės žydų kapinės buvo įkurtos prieš Antrąjį pasaulinį karą ir yra vienos iš dviejų šiuo metu Lietuvoje veikiančių žydų kapinių.

Nuorodos:





Komentarų nėra:

Rašyti komentarą