2017-04-09

Darja Aslamova: Kaip Rusiją įviliojo į mirtinus spąstus


Kai turi reikalą su puikiai sugalvota karine operacija, būtina išskirti pagrindinį faktą, ir nuo jo pradėti aiškintis. O faktai išsidėsto vienas prie vieno.

2017 metų kovo 29 dieną staiga Turkija pareiškia pabaigianti operaciją „Eufrato skydas“ ir apie karinių pajėgų išvedimą iš Sirijos. Tuo sukelia analitikų nuostabą. Kame reikalas? Turkija atsisakė nuo savo pyrago dalies? O jau 2017 metų kovo 30 dieną į Ankarą tartis atvyko JAV valstybės sekretorius Reksas Tilersonas. Derybos slaptos. Bet galima įtarti, kad tuo metu sąjungininkai (o Turkija-NATO narys) susitarė apie būsimą kietą ir klastingą operaciją.

Jau balandžio 4 įvyksta nelaukta cheminė ataka Sirijos mieste Chan-Šeichun Idlibo provincijoje. (Netoli nuo Turkijos sienos ir teritorijoje, kurią kontroliuoja Turkijos armija, iš kur neva jau išvesta Turkijos kariuomenė). Žuvo daugiau šimto taikių gyventojų. Visas pasaulis sukrėstas siaubingais žuvusių nunuodytų dujomis vaikų kadrais. Kur veža žuvusių kūnus? Į Turkijos Adaną iš Idlibo. Apie tai, kad užpuolant buvo naudojamas cheminis ginklas, pareiškia Turkijos teisingumo ministras Bekir Bozgan. Būtent turkai atlieka patalogoanatominę ekspertizę. Ankaroje tuojau tvirtina, kad ataką įvykdė Sirijos vyriausybinės pajėgos. Turkijos sveikatos apsaugos ministras Redžep Akdag tikina, kad duomenys bus nusiųsti papildomai ekspertizei į Gagą (nei daugiau, nei mažiau).


Žaidimas prasidėjo. Nedelsiant JAV prezidentas Donaldas Trampas sako, kad tai „Liūdna diena Rusijai“. (Įdomu, ar ne taip?) Dekoracijos parengtos. Tuojau atsiranda organizacija „Baltieji šalmai“, bendradarbiaujanti su An-Nusra, su isteriškais pareiškimais apie tai, kad pasaulis neturi tylėti. Viskas vyksta pagal planą.

Ir jau naktį į balandžio septintą be karo paskelbimo JAV smogia oro smūgius į Homsą. Dar nėra jokio tyrimo, jokių įrodymų, nėra SNO nutarimo. O karas jau vyksta. Teritorijoje, aplaistytoje krauju ne tik sirų, bet ir rusų kareivių.

Tuojau pat Tilersonas pareiškia, kad Rusija neįvykdė savo įsipareigojimų dėl cheminio ginklo likvidavimo Sirijoje. (O kas dėl cheminio ginklo pas smogikus? Tyla.) Izraelis, kuris tiesiog sukrėstas sirų vaikų užmušimu, pilnai palaiko JAV nutarimą apie oro smūgį ir tuojau pat pareiškia, kad ryžtingos priemonės atsilieps ne tik Damaskui, bet ir Teheranui. (Galima suprasti Telavivo džiugesį. Raketų smūgio pasekoje žuvo Libano „Hezbolla“ kariai). CNN pareiškia, kad Trampą „labai sukrėtė žuvusių vaikų nuotraukos“. Matomai, dabar visas Pentagonas užtvindytas ašaromis.

Operacijos tikslas — nuversti Asadą ir pilnai išstumti Rusiją iš Sirijos. Jei priimti žaidimą, mus palikti su nosimi. Mums atėjo „tiesos momentas“. Jei Rusija sudrebės, mus ne tik išstums iš Artimųjų Rytų. Mes liksime uždaroje ir sunkioje gynyboje. Visuose geopolitiniuose frontuose.



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą