2017-04-22

Lukošenkos metinė kalba. O gal buvęs kolchozo pirmininkas A.Lukošenka ir geriau už kolchozų ekonomikos teoretikę daktarę D.Grybauskaitę?


Turiu vienintelį matą šalies ekonomikai matuoti. Ne meluojančią statistiką ar „laisvosios rinkos“ autistus. Mano matas – mano kišenė ir kainos parduotuvėje. O štai šie rodikliai rodo, kad kolchozo pirmininkas Lukošenka yra geresnis valstybės kapitonas, negu kolchozų ekonomikos daktarė Grybauskaitė.

Vakar Baltarusių prezidentas pasakė kalbą, iš kurios kai ką pacituosiu, kad pagrįsti savo teiginį. Visa kalba čia.


Pagrindine pranešimo teze buvo tai, kad Baltarusijoje nebus privatizacijos ir valstybės turto išgrobstymo, jo išsidalinimo tarp valdančiųjų, ką apie tai begalvotų Europoje, JAV, TVF.


A.Lukošenkos nuomone, Baltarusija turi imtis atsakomųjų prekybos sankcijų prieš Vakarus. Jis pažymėjo susitarimą su Kinija, kuri atidarė neribotas kreditų linijas Baltarusijos ekonomikai.

Savo tradicinėje kalboje tautai ir parlamentui baltarusių lyderis, kalbėdamas apie užsienio įvykius, paminėjo migracijos krizę Europoje, kad nelegali migracija provokuoja teroro aktus. Prezidentas paminėjo, kad Baltarusija priėmė mažiausiai 160000 pabėgėlių iš Ukrainos.


„Šiandien niekas negali jaustis saugus. Milijonai pabėgėlių iš Artimųjų rytų ir Afrikos užplūdo Europos kontinentą. Masinė migracija tempia paskui save nusikalstamumą, stimuliuoti terorizmą“.

„Išmintingi kiniečiai padarė teisingą išvadą iš esamos situacijos. Ne priepuoliais, ne buldozeriu ėjo, ne su pagalba sparnuotų raketų tiesė kelius į naujas rinkas. O padėdami ir palaikydami tautas, kurios rems Šilko kelias“.

Lukošenka išrašė pylos, kad Ekonomikos ministerija nereguliuoja kainų, kad ministras kalba apie „kažkokią kainų savireguliaciją, liberalizaciją“.



Pasaulio ekonomikoje vis daugiau stiprėja principas nacionalinio protekcionizmo – kiekvienas už save! Savotiškas ekonominis nacionalizmas. Tai apsunkina kelius mūsų produkcijai.“

Ne laikas reformoms

„Pasakysiu jums liaudiškai: mužikai ir tie, kurie su jumis greta, nesitikėkite jokių reformų, jokios privatizacijos. Nesitikėkite, kad rytoj mes paleisime vadžias ir viską išsidalinsim, kaip kaimyninėse valstybėse. Kol aš prezidentas, to nebus.“ „Aš kalbėjau, kad mes neturime pinigų rizikuoti ir imtis kokių nors reformų. O jeigu nepavyks?“ „Tai gali sau leisti tiktai turtingos valstybės kaip Rusija, Kinija ir JAV. Amerika suklys – jie pinigų prispausdins kiek reikia.“

A.Lukošenkos žodžiais, Vakarai jau atsisako liberalizmo ekonomikoje, nereikia mus ten stumti.

„Europa kartu su JAV, kurie primeta mums liberalią idėją, jau nuo jos atsisakė ir ieško naujo vystymosi modelio. Todėl nesėskite į seną vagoną ir nestumkite į tai, kad mes vėl eitume paskui liberalizmo idėjas. Mums reikia prisijungti prie pasaulinio proceso ir kartu su visu pasauliu nutarti, kaip eiti toliau“.



A.Lukošenko pasakė, kad jo šalyje valdininkų tūkstančiui gyventojų mažiausiai pasaulyje. Nuo gegužės 1 dienos buvo sumažinta prezidento administracija 1/3.

„1990- aisias mes visus įstatymus perrašėme nuo Rusijos. Ir aš juos visus anuliavau. Per viską aš perėjau — ir apkalta, ir nužudyti, ir nušauti... Mes per tai perėjome, išlaikėme. Mums reikia eiti tuo keliu. Lengvų kelių nebūna. Mūsų šalis nėra turtinga, kad daryti klaidas“.

„Kontroliuoti kainas turi visi, kad neleisti nepagrįstam jų augimui. Tuo labiau veikia speciali karšra linija šiais klausimais“.

„Nesenai mūsų prekybos ministras, kuriam buvo iškeltas uždavinys, nukrypęs nuo šios užduotis pasakė: „Žinote, mes tikriausiai nekontroliuosime kainų, mes orientuosimės į konkurencijos vystymąsi. Gal, aš blogai kažką išgirdau arba nesupratau kažko. Kartoju jums viešai:jūsų uždavinys — kainų kontrolė, kaip kad jūs kažkada ėmėte daryti. Ir jokios TVF reformos jums ne nurodymas. Atminkite tai. Kontroliuokite kainas!“

Darykite taip, kaip mokate, ir nieko neklausykite, kas įtikinės apie kažkokią liberalizaciją. Liberalizacija gera tiems, kas šiandien neturi problemų ir pas ką kišenėje geri pinigai. O pas mus milijonai žmonių, kurie šiandien neturi daug pinigų.“



A.Lukošenka didelį dėmesį skyrė medicinai ir švietimui. Vien medicinos paslaugų užsieniečiams Baltarusija suteikė už 40 milijonų dolerių. Šalyje nulinis motinų ir naujagimių mirtingumas. Amžiaus vidurkis pasiekė 74 metus.


A.Lukošenka plačiai nušvietė švietimo problemas, vaikų per dideliam apkrovimui. „Negalima eiti ant pavadėlio pas aukštąsias mokyklas ir leisti jiems pririnkti studentus vaikantis skaičiaus ir pelno. Diplomas-profesionalizmo pažymėjimas“.

A.Lukošenko sukritikavo sporto funkcionierius. „Latvijoje 200 ledo ritulininkų, o jie duoda į skudurus mūsiškiams“. „Ledo ritulininkus ruošia irkluotojas...“ „Ką jūs darote?“ „Tai gėda!“

Baltarusijos prezidentas atsvėrė pylos ir ES lyderiams. „Aš nenoriu, kad Baltarusijoje vyktų tai, kas vyksta Europoje, kur žmones traiško sunkvežimiais“. „Ką jūs padarėte su Ukraina?“ „Patys nuodija demonstrantus dujomis, o mus kritikuos per dideliu jėgos naudojimu prieš demonstrantus.“ „Baltarusija yra pati saugiausia teritorija. Visas Europos kontinentas liepsnoja.“

A.Lukošenka paminėjo savo kariuomenės aukštą kovinę parengtį. Jis išvardino eilę ginklų sistemų, kurias gamina pati Baltarusija. Baltarusijos prezidentas paminėjo kovos su korupcija problemas. „Gailesčio korupcionieriams nebus“, - pasakė jis.

Išklausiau A.Lukošenkos kalbą ir pagalvojau, kad jis šaunuolis, nelaižo jis užpakalio nei Rusijai, nei Vakarams, jis rūpinasi savo tautos interesais. Jis nesugriovė valstybės pramonės, žemės ūkio, iš Baltarusijos nepabėgo 1/3 gyventojų, kaip iš Lietuvos. Baltarusijoje nuolatos auga gyventojų skaičius. Būtų ko iš jo pasimokyti D.Grybauskaitei. Tik ar ji moka mokytis? Kad ji nesugeba vadovauti valstybei – ji jau įrodė.







Komentarų nėra:

Rašyti komentarą