2017-04-20

Orbanas ėmėsi NVO, kurios gauna paramą iš už ES ribų ir įtakoja šalies politiką


Vengrijos parlamentas pradėjo svarstyti įstatymo projektą, kuris pažabotų „užsienio agentų“ - Sorošo NVO destruktyvinę veiklą šalyje.

Numatoma apriboti iš už ES ribų gaunamas NVO sumas $24,600 per metus. Be to, šioms NVO bus prievolė savo puslapiuose ir leidiniuose identifikuoti save kaip „užsienio agentai“. Tai JAV galiojanti praktika, kurią pernai perėmė ir Rusija. Už šios tvarkos pažeidimą numatomos baudos ir veiklos nutraukimas.

Parlamentarai, atstovaujantys Viktoro Orbano vadovaujamą partiją Fides pareiškė, kad vieninteliu šio įstatymo tikslu yra didesnis skaidrumas pilietiniame sektoriuje.

Fides tvirtina, kad kai kurios NVO, Helsinkio komitetas ir Transparency International yra užsienio agentai ir įeina į milijardieriaus Sorošo finansuojamą organizacijų tinklą, kuris daro įtaką Vengrijos politikai.

„Sorošo imperija veikia migrantų ir masinė migracijos interesams“, - pareiškė Orbanas valstybinio radijo eteryje. „Dabar eina kalba apie vengrų tautos saugumą, Vengrijos saugumą, sienų apsaugą, visuomenės saugumo užtikrinimą ir terorizmą. Dėl to negali būti jokių kompromisų“.

Orbanas ryžtingai pasisako prieš migraciją, Vengriją stato antrą liniją spygliuotos vielos užtvarų pasienyje su pietinėmis kaimynėmis, įrengia stovyklas nelegaliems migrantams. Ši pasienio užtvara buvo pradėta statyti dar 2015 metais ir šiuo metu apsaugo ES nuo nelegalių migrantų srauto, einančio per šalį į Vakarų Europą.

Helsinkio Komitetas, pavyzdžiui, įsiūtino Vengrijos vyriausybę, nes jis samdė advokatus, kurie nelegaliems migrantams iš Bangladešo padėjo Europos žmogaus teisių teisme laimėti bylą prieš Vengriją dėl jų išsiuntimo 2015 metais į Serbiją.

Religinės ir sporto organizacijos, o taip pat lėšos, gaunamos iš ES, bus atleistos nuo šio įstatymo. Laukiama, kad įstatymas bus priimtas gegužės mėnesį.

Lietuvos valdžia leidžia iš užsienio finansuojamoms NVO laisvai kenkti Lietuvos valstybei. Sorošo fondo sugrįžimas į Lietuvą balandžio 18 dieną yra tolygus maro epidemijos sugrįžimui į šalį.


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą