2018-09-25

Italijos vyriausybė vienbalsiai priėmė „Salvini dekretą“ dėl migracijos


Italijos ministrų kabineto nariai pirmadienį vienbalsiai patvirtino paketą priemonių dėl migracijos ir saugumo. Jis pavadintą „Salvini dekretu“ vicepremjero ir VRM vadovo Matteo Salvini garbei.

Dekretas keičia įstatymus pabėgėlių priėmimo sferoje, sugriežtina teisę gauti prieglobstį humanitariniais motyvais ir įveda naujas normas pilietybės gavimo ir buvimo migrantų priėmimo centruose. Išplėstas sąrašas nusikaltimų, po kurių pretendentas prieglobsčiui gauti praranda savo statusą ir yra deportuojamas iš Italijos.


Be to, dekretas numato galimybę atimti pilietybę iš asmenų, sudarančių grėsmę nacionaliniam saugumui.

„Aš laimingas. Tai žingsnis pirmyn, kad padaryti Italiją saugesne. Kad su didesnėmis pastangomis kovoti su mafija ir kontrabandistais, sumažinti išlaidas išpūstai migracijai, greičiau deportuoti nusikaltėlius ir melagingus pabėgėlius, atimti pilietybę iš teroristų, suteikti daugiau įgaliojimų teisėsaugos pajėgoms“, - parašė Salvini Facebook.

Italijos premjeras Džiuzepe Konte pareiškė, kad labai svarbi dekreto dalis yra skirta tiesioginei kovai su mafija ir terorizmu.

„Joje yra įvairios normos pasikeitimo informacijos tarp žinybų ir pagerinimui nacionalinės agentūros konfiskavimo nuosavybės iš organizuoto nusikalstamumo. Mes apjungėme viename dekrete tekstus apie migraciją ir saugumą, kad juos suderinti. Jo tikslu buvo reorganizuoti visą humanitarinės apsaugos sistemą ir priderinti ją prie europinių standartų. Mes ėmėmės priemonių efektyvesniam atsakui į teroristinę grėsmę, pilnai prisilaikant žmogaus teisių ir tarptautinių dokumentų,“ - pareiškė premjeras spaudos konferencijoje.

Salvini: “tai žingsnis pirmyn, kad padaryti Italiją saugesne“.


Portale Il Giornale pateikiami kai kurie platesni naujoje akto paaiškinimai.

„Įžymieji“ dienpinigiai, po 35 eurus dienai, „bus peržiūrėti“ harmonizuojant su „vidutinio europiečio“ pajamomis. Sumažinus išlaipinimų skaičių sutaupyti pinigai, o tai sutaupo valstybei „milijardus eurų per metus, bus reinvestuoti į saugumą“. „Esant socialiniam pavojui ar paskelbus nuosprendį pirmoje instancijoje, asmenys bus deportuojami“. Panaikinamos valstybės suteikiamos advokato paslaugos jei imigrantas norės užginčyti teismo nutarimą.

„Iš prieglobsčio suteikimo motyvų sąrašo buvo pašalinti tokie veiksniai, kaip sunki eksploatacija dirbančiojo, prievarta namuose, išimtini gamtiniai kataklizmai, išimtinio sunkumo sveikatos būklė“.

Repatriacijos centrai. Maksimalus imigrantų sulaikymo periodas prailgintas nuo 90 dienų iki 180, kad galima būtų nustatyti asmenybę. Per tą laiką vyks deportacija nelegalių imigrantų. Deportuotas užsienietis negalė sugrįžti ne tik į Italiją, bet ir į visą Šengeno zoną. Duomenys apie asmens identifikaciją bus siunčiami ir į kitas ES valstybes, kad jis daugiau negalėtų patekti į ES.

Tarptautinės apsaugos panaikinimas. Išplėstas sąrašas nusikaltimų, kurie sukelia automatišką atsisakymą suteikti pilietybę arba jos panaikinimą, jeigu asmuo ją jau yra gavęs. Tokie nusikaltimai yra: seksualinio charakterio nusikaltimai, plėšimas, reketas, kūno sužalojimai, prievarta ir grasinimai pareigūnui, moterų lytinių organų žalojimas, vagystės, kurios vykdomos naudojant ginklus arba narkotikus.

„Pabėgėlių atostogų“ pabaiga. Kas įvyks, jei tarptautinio prieglobsčio prašytojas vyks atostogauti ten, iš kur jis pabėgo, kaip tai plačiai vyksta visoje ES. Įstatymas tai šiuo metu leisdavo. Ar gali norėti žmogus, kuris bėga nuo karo ir persekiojimų norėti grįžti ten, iš kur jis pabėgo? Dekretas numato tokiems asmenims „nutraukti apsaugą“, jei jie sugrįžta į tėvynę.

Pilietybės panaikinimas. Jeigu imigrantas, kuriam suteikta Italijos pilietybė kaltinamas terorizmu, iš jo bus atimtas Italijos pasas.






Komentarų nėra:

Rašyti komentarą