2018-12-25

Globalizmui atėjo galas. Nepertraukiama, auganti Kinijos galia



Šanchajaus Fudan universiteto kviestinis profesorius Aleksandras Duginas, kuris čia skaito geopolitikos ir tarptautinių santykių paskaitas sako:

Kas yra šiuolaikinė Kinija? Kinijos visuomenė man įteigia kolosalų optimizmą. Ši visuomenė sugeba vykdyti strateginį planavimą, formuluoti ir iškelti ilgalaikes užduotis. Ši visuomenė labai racionali, nuosekli ir tuo pačiu metu labai blaiviai panaudoja nuosavus resursus.

Tai pusantro milijardo gyventojų, kurie šiandien yra antra ekonomika pasaulyje ir kuri per artimiausius metus turi visus šansus tapti pirma pasaulio ekonomika. Ši visuomenė visiškai apgalvotai, sąmoningai, nuosekliai, negrįžtamai, pilnai aprūpinta resursais, atmeta vakarų vienapoliarinę monopoliją. Jie sąveikauja, jie stengiasi gauti ekonominę ir techninę naudą, bet per visą Kinijos perimetrą stovi filtrai, kurie įleidžia į Kinijos visuomenę tiktai tai, kas negrasina ją sugriauti. Kas Kinijai naudinga – prašom, o kas nenaudinga, eikite lauk. Tai daroma nuosekliai, metodiškai, Kinija tokia fundamentali savo antivakarietiškume, tokia racionali, pragmatiška, kad užgniaužia kvapą. Kinija nėra antivakarietiška, tiesiog jis nėra vakarietiška. Jiems vakarai – vienas iš. Kiniečiai neskaito vakarų labai svarbiais. Jiems nusipjauti į vakarus. Vakarų civilizacija pas kinus sukėlė susidomėjimą.


Kinijoje nėra rinkimų. Suprantama, kad rinkimai, tai farsas. Kinai sako, kam jiems švaistyti pinigus ir laiką šitam farsui. Jie turi kadrų atrankos sistemą, partinių kadrų rotaciją. Komunistų partija atstovauja visiems kinams. Kinijos žavesys, kad ji garantuoja daugiapoliarinį pasaulį. Kiniečiai supranta vakarų pasaulį. Kiniečiai veikia pagal kitą algoritmą. Prieš juos bejėgiai burtažodžiai apie žmogaus teises, pilietinę visuomenę. Kyšininkus šaudo, oligarchus šaudo, viešos egzekucijos – prašom. Ši civilizacija kuria ir sukurs nepajudinamą polių, kuris nebus amerikietišku. Tai reiškia, kad jie sukūrė pasirinkimo galimybę visiems kitiems: ir Indijai, ir Iranui, ir Rusijai. Jie nepakęs hegemonijos. Kinijos civilizacijos rėmai ir vektoriai yra nesuderinami su globalizmu. Jei jie ir sukurs kažkokią globalizmo versiją, tai ji bus pasaulėžiūriškai ir metafiziškai kita. Kinija yra didelė viltis tai sėkmės istorija.

Būdamas Kinijoje aš padariau išvadą: globalizmui atėjo galas. Amerikos ir vakarų hegemonija pasiekė ribą, kurios ji nepajėgs įveikti. Tai labai gera žinia iš Šanchajaus.




Komentarų nėra:

Rašyti komentarą