2019-08-29

Biokuro gamyba ir organinė žemdirbystė skatina tropinių miškų kirtimą ir gyvūnų rūšių naikinimą



Bundestago „Alternatyva Vokietijai“ (AfD) partijos parlamentinės frakcijos agrarinio-politinio sektoriaus valdybos narys Stephan Protschka AfD portale paskelbtame straipsnyje palietė opią mūsų planetos ekologijos problemą: išsivysčiusios šalys, skatindamos biokuro ir organinės žemdirbystės plėtrą, vis daugiau importuoja žemės ūkio produktų, skatina žemės naudmenų plėtrą besivystančiose šalyse, atogrąžų miškų ir biologinės įvairovės naikinimą.

Vokietijos ekologų „rūpestis“ klimato kaita yra veidmainystė, neturinti jokio mokslinio ar ekonominio pagrindo. Šioje šalyje vyksta plėtra biokuro gamybos ir plečiami organinės žemdirbystės plotai. Stephan Protschka rašo, kad būtina atsisakyti „nuo plėtros auginimo energetinių augalų biokuro gamybai, biokuro importo, nes tai surišta su globalia miškininkyste ir biologinės įvairovės naikinimu.“ Autoriaus nuomone, „žemės ūkio naudmenys turi tarnauti pirmiausiai maisto saugumui.“


AfD kreipėsi į federalinę vyriausybę, kad gauti duomenys, kaip tiesiogiai ir netiesiogiai biokuro kultūrų auginimas ir organinė žemdirbystė įtakoja į nacionalinį ir tarptautinį žemės naudmenų panaudojimą.

Iš federalinės vyriausybės gauti duomenys parodė, kad 2017 metais Vokietija panaudojo 19 milijonų hektarų žemės užsienyje savo importui ir 16,7 milijonų hektarų žemės ūkio naudmenų pačioje Vokietijoje.

Stephan Protschka rašo: „Tokiu būdu, virš pusės ploto naudojamų gaminti maisto produktams tenka užsienio valstybėms. Tuo pačiu metu Vokietijoje plečiasi auginimas taip vadinamų energetinių augalų. 2017 metais tokie energetiniai augalai buvo išauginti maždaug dviejuose milijonuose hektarų, ir tendencija auga. Be to, žemės ūkio naudmenų praradimas arba jų perprofiliavimas Vokietijoje sudaro 58 hektarus per dieną.

Tokiu būdu, tuo metu kai Vokietijos žemės ūkio naudmenos mažėja, didėja dalis pasaulinių žemės ūkio naudmenų maisto produktų importui ir pašarams, o taip pat biokurui. Akivaizdu, kad federalinės vyriausybės ketinimai išplėsti organinės žemdirbystės dalį 20 procentų iki 2030 metų, dar labiau padidins dalį žemės ūko naudmenų šalies importui iš užsienio, nes organinės žemdirbystės produktyvumas tėra 25 procentai lyginant su įprastine žemdirbyste.“

Straipsnyje nurodoma, kad federalinės vyriausybės skaičiavimais, kurie rėmėsi Miulerio ir kt. (2017) metodika, esant globalios organinės žemdirbystės plėtrai 20 procentų, papildomų žemės ūkio naudmenų prireiks 5 procentais daugiau. Tai reikš žemės ūkio naudmenų plėtrą 245000 hektarų arba intensyvinimo įprastinės žemdirbystės. „Abejotina, ar tai iš viso įmanoma“, - reiškia abejones autorius.

„Man akivaizdu, kad plečiant energetinių augalų auginimą ir didinant dalį organinės žemdirbystės šioje šalyje, pareikalaus dar didesnio globalaus žemės poreikio, nes intensyvinimas žemės ūkio gamybos pas mūsų prekybos partnerius vargu ar bus įmanoma, ten reikės įsisavinti naujas žemės naudmenas, kad patenkinti mūsų importo poreikius. Tai neišvengiamai surišta su tropinių miškų kirtimu ir bioįvairovės naikinimu. Tokia yra tiesa“, - pažymi Stephan Protschka.



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą