2019-08-25

Kodėl Izraelis nereikalauja iš Urainos grąžinti žydų turto?



Lenkai spėlioja, kodėl Izraelis reikalauja iš Lenkijos gražinti žydų turtą, o iš Ukrainos – ne. Grzegorz Górny dienraštyje wPolytice nurodo, kad Ukraina – vienintelė pasaulio valstybė, be Izraelio, kurios prezidentas ir premjeras yra žydai. Eduardo Hodos duomenimis (http://hodos-video.com/), visoms parlamentinėms partijoms šioje šalyje irgi vadovauja žydai.



Grzegorz Górny nuomone, praėjusią savaitę įvykęs Izraelio premjero Benjamino Netanyahu vizitas į Ukrainą Lenkijoje buvo beveik nepastebėtas. Jis siejamas su rugsėjo 17 dieną Izraelyje vyksiančiais priešlaikiniais parlamento rinkimais, nes šioje šalyje gyvena 400000 žydų, repatrijavusių iš Ukrainos. Be to, Ukrainoje gyvena ketvirta pagal dydį žydų diaspora Europoje.

Vizito Ukrainoje metu Benjainas Netanyahu aplankė vietovę Babij Jar, kur karo metu buvo sušaudyta daugiausia žydų. Grzegorz Górny pažymi, kad memorialo aplankymo metu buvo nutylėtas ukrainiečių dalyvavimas šaudant žydus, nors lenkai nuolatos sulaukia tokių kaltinimų.

Viena iš nedaugelio išimčių tapo 2016 metais Kijevą aplankiusio Izraelio prezidento Reuveno Rivlino kalba Radoje, kur jis sukritikavo Ukrainoje vykstančią UPA (Ukrainos sukilėlių armija) herojizaciją ir priminė banderininkų dalyvavimą holokauste.

Straipsnio autorius paklausė savo kolegų žurnalistų iš Ukrainos, kodėl jų šalis taip retai kritikuojama dėl banderininkų dalyvavimo holokauste, tuo tarpu Lenkija yra nuolatinių žydų atakų objektas. Nėra nekeliamas klausimas ir dėl žydų turto Ukrainoje.

Autoriaus nuomone, tai taip keista, nes dauguma Lenkijos žydų gyveno rytiniuose šalies rajonuose, šiuo metu įeinančiuose į Ukrainos, Baltarusijos ir Lietuvos teritorijas. Kodėl Kijevui nėra pretenzijų, kaip Varšuvai?

Autorius rašo:
„Kodėl taip vyksta? Iš mano draugų ukrainiečių aš išgirdau, kad, gali būti, paslaptis tame, kad daugumas atstovų vietinių politinių ir verslo elitų – pagal kilmę yra žydai, kurie tai atvirai pripažįsta. Tai liečia ne tik dabartinį prezidentą Vladimirą Zelenskį ar premjerą Vladimirą Groismaną.
Pats galingiausias šiandien Ukrainoje žmogus Igoris Kolomoiskis yra Izraelio pilietis ir pirmininkas Europos žydų sąjungos ir Ukrainos žydų bendruomenių susivienijimo – pagrindinės šios tautinės mažumos organizacijos šalyje. 2012 metais jis pastatė Dnepropetrovske (šiandien: „Dnepr“) stambiausią pasaulyje žydų kultūros centrą Menora (50 tūkstančių kvadratinių metrų, septyni bokštai, 20 aukštų). Verta pažiūrėti internete...

Dar vienas ypač įtakingas oligarchas yra Vadimas Rabinovičius, jau daug metų jis vadovavo Visos Ukrainos žydų kongresui. Kažkada buvo vienas iš įkūrėjų ir pirmuoju pirmininku Vieningos žydų bendruomenės Ukrainoje. Jis irgi turi Izraelio pilietybę, kaip ir Kolomoiskis Žydiškas šaknis pripažįsta taip pat vienas iš pačių turtingiausių valstybėje žmonių (Leonido Kučmos žentas) Viktoras Pinčiuk. Jo vardo fondas yra vienu iš pagrindinių mecenatų žydų kultūros Ukrainoje, o taip pat finansuoja skaitlingus Holokausto istorijos mokslinius-tyrimo projektus.



Žymiu Mozės religijos oligarchu lieka taip pat Dnepro žydų bendruomenės pirmininkas Genadijus Bogoliubov, taip pat vienas iš Menoros centro rėmėjų.

Izraelio pilietybę turi Juchym Zviahilsky, dar vienas verslininkas iš šio rato ( 1994 metais jis buvo apkaltintas perdavimu 300 milijonų dolerių grynais Izraeliui, dalyvaujant vietinėms specialiosioms tarnyboms; 1994-1997 metais slapstėsi Izraelyje, gelbėdamasis nuo teisingumo, kad po to be problemų sugrįžti į šalį). Panašių pavyzdžių galima pateikti daugiau.“

Autoriaus žodžiais, politikai ir verslininkai, kurie yra patys aktyviausi veikėjai žydų organizacijų yra stambiausi mecenatai žydų kultūrinio gyvenimo, o kai kada ir Izraelio piliečiai, jie turi visai kitokią starto poziciją derybose su tarptautinių organizacijų atstovais, žydų ar Izraelio valdžia, negu lenkų elitos. Tokių politikų ir oligarchų Lenkijoje nėra.

Aš manau, kad paaiškinti viską galima daug paprasčiau. Kam žydams ir Izraeliui kompensacijos, jeigu jie de facto valdo Ukrainą ir visą jos turtą.


1991 metais Ukrainoje gyveno 57 milijonai žmonių, o dabar 25 milijonai.

Kodėl Ukrainos Rados deputatai mokomi šokinėti ant vienos kojos?





Komentarų nėra:

Rašyti komentarą