2022-07-18

"Gazprom" skelbia force majeure aplinkybes ir neribotam laikui stabdo dujų srautus į Vokietiją

 


JAV portale "Zero Hedge" rašoma, kad likus kelioms dienoms iki liepos 22 d., kai turėtų baigtis planuota Rusijos 10 dienų trukmės itin svarbaus dujotiekio "Nord Stream" į Vokietiją techninė priežiūra, dėl kurios kilo didelių abejonių, nes "Gazprom" neseniai pareiškė, kad nebegali garantuoti "gero veikimo", nes dėl sankcijų Kanadoje anksčiau buvo sulaikytos svarbios turbinos, Rusijos energetikos milžinė vienam iš pagrindinių Europos klientų pranešė apie force majeure aplinkybes. 

Paprasčiau tariant, "Gazprom" paskelbė apie ypatingas ir ekstremalias aplinkybes, kuriomis panaikina visus sutartinius įsipareigojimus šiam klientui, todėl dujos nustos tekėti neribotam laikui. "Reuters" pirmadienį pranešė apie įvykius: "Rusijos dujų eksporto monopolininkė "Gazprom" nuo birželio 14 d. paskelbė force majeure aplinkybes dėl dujų tiekimo į Europą bent vienam pagrindiniam klientui, kaip teigiama "Reuters" matytame laiške. Laiškas datuotas liepos 14 d. "Jame teigiama, kad force majeure priemonė - nuostata, kuri taikoma, kai verslą ištinka nuo jo nepriklausantys dalykai, - įsigaliojo nuo birželio 14 d.", - rašo "Reuters".

Liepos 14 d. datuojamas ir pirmadienį "Reuters" gautas raštas, kurio teisine galia siekiama apsaugoti "Gazprom" nuo kompensacijų mokėjimo už sutrikusį tiekimą, tačiau juo rizikuojama padidinti įtampą tarp Rusijos ir Vakarų dėl invazijos į Ukrainą, kurią Maskva vadina "specialia karine operacija".

Laiške teigiama, kad "Gazprom", turintis Rusijos dujų eksporto vamzdynais monopolį, negalėjo įvykdyti savo tiekimo įsipareigojimų dėl "ypatingų" aplinkybių.

Jame teigiama, kad force majeure sąlyga, kuria remiamasi siekiant atleisti įmonę nuo sutartinių įsipareigojimų dėl nuo jos nepriklausančių veiksnių, atgaline data įsigaliojo nuo tiekimo pradžios birželio 14 d.

Informacijos šaltinis, prašęs neviešinti jo pavardės dėl klausimo jautrumo, teigė, kad raštas susijęs su tiekimu per dujotiekį "Nord Stream 1", kuris yra pagrindinis tiekimo kelias į Vokietiją ir už jos ribų.

Dujotiekis "Nord Stream 1" yra uždarytas kasmetinei techninei priežiūrai, kuri turėtų būti baigta liepos 21 d., tačiau kai kurie "Gazprom" klientai Europoje nerimauja, kad tiekimas nebus atnaujintas.

Tuo tarpu Paryžiuje įsikūrusi Tarptautinė energetikos agentūra (TEA) net ir esant šiai "raudonojo pavojaus krizei" Europai vis dar keistai susitelkia į tai, kaip reaguoti į nepaprastąją padėtį "laikantis ES klimato ambicijų"... ir tai tuo metu, kai Vokietijai ir kitiems Europos gyventojams, švelniai tariant, netrukus prasidės itin sunki žiema. 

Iš naujos TEA ataskaitos: Po daugelį mėnesių trukusių įspėjamųjų ženklų naujausi Rusijos veiksmai, kuriais siekiama sumažinti gamtinių dujų srautus, yra raudonas pavojaus signalas ES.

Zero Hedge pažymi, kad pasaulis išgyvena pirmąją istorijoje tikrą pasaulinę energetikos krizę. Kaip jau daugelį mėnesių įspėja Tarptautinė energetikos agentūra, padėtis ypač pavojinga Europoje, kuri yra energijos rinkos suirutės epicentre. Ypač nerimaujama dėl ateinančių mėnesių.

Dujų krizė Europoje brendo jau kurį laiką, o Rusijos vaidmuo joje buvo aiškus nuo pat pradžių. 2021 m. rugsėjį - likus penkiems mėnesiams iki Rusijos invazijos į Ukrainą - TEA nurodė, kad Rusija neleidžia dideliam dujų kiekiui pasiekti Europos. Sausio mėn. dar labiau sukėlėme nerimą, pabrėždami, kad dėl didelio ir nepagrįsto Rusijos tiekimo į Europą sumažinimo "dirbtinai mažinama įtampa rinkose" ir didinamos kainos būtent tuo metu, kai didėjo įtampa dėl Ukrainos.

Vasario 24 d. Rusijai įsiveržus į Ukrainą, nei Europoje, nei kitur niekas negalėjo turėti iliuzijų dėl rizikos, susijusios su Rusijos energijos tiekimu. Praėjus vos savaitei po invazijos pradžios, TEA paskelbė 10 punktų planą, kaip sumažinti Europos Sąjungos priklausomybę nuo rusiškų gamtinių dujų, kuriame išdėstė praktinius veiksmus, kurių Europa galėtų imtis. Jame pabrėžiama, kad reikia maksimaliai padidinti dujų tiekimą iš kitų šaltinių, paspartinti saulės ir vėjo energijos naudojimą. 

Nuorodos:

https://www.zerohedge.com/energy/gazprom-declares-force-majeure-will-halt-gas-flows-germany-indefinitely

https://www.reuters.com/business/energy/russias-gazprom-declares-force-majeure-gas-supplies-europe-2022-07-18/



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą