2022-07-23

Orbanas: mūsų laukia pavojaus, netikrumo ir karo dešimtmetis

 


Vengrijos premjeras šeštadienį kalbėjo Bálványos vasaros laisvojo universiteto ir studentų stovyklos (Tusványos) uždarymo renginyje. Apie tai šiandien rašoma vengrų dienraštyja  "Magyar Hirlap." 

Savo kalboje Ministras Pirmininkas pasakė, kad ateinantis dešimtmetis bus kupinas pavojų, netikrumo ir karų, o Vakarų civilizacijos ramsčiai, kurie anksčiau buvo laikomi nepajudinamais, skilinėja. Pradėdamas savo kalbą Ministras Pirmininkas priminė, kad paskutinį kartą su klausytojais Toskanoje jis susitiko 2019 m., o nuo to laiko pasaulyje "įvyko didelis posūkis".

Ministras Pirmininkas kalbėjo apie tris Vakarų civilizacijos poslinkius: "Manėme, kad gyvename apsauginiame mokslo kiaute, o mums buvo duota kova, manėme, kad Europoje nebegali būti karų, tačiau Vengrijos kaimynystėje vyksta karas, manėme, kad Šaltasis karas niekada nebegrįš, o daugelis pasaulio lyderių stengiasi pertvarkyti mūsų gyvenimą į blokinį pasaulį", - sakė Ministras Pirmininkas.

Pasak premjero, visos kitos civilizacijos modernizavosi, perėmė Vakarų technologijas ir finansų sistemas, bet ne Vakarų ideologiją. "Suprantame likusio pasaulio pasipriešinimą Vakarų demokratijos eksportui. Kitos kultūros suprato, kad tik modernizacija gali pasipriešinti šiai tendencijai", - pabrėžė V. Orbanas.

Ministras Pirmininkas pabrėžė, kad šiuo metu dauguma energijos ir žaliavų išteklių nepriklauso Vakarams, o amerikiečiai gali primesti savo valią, nes jie nėra priklausomi nuo kitų dėl energijos tiekimo.

"Europiečiai į tai reagavo, nenorėjome tapti priklausomi nuo amerikiečių", - sakė jis, pridurdamas, kad todėl ES stengėsi kuo ilgiau apsaugoti Vokietijos ir Rusijos energetinę ašį, kuri yra išardyta.

"Pagal naujausią ES Komisijos pasiūlymą visi turėtų būti įpareigoti 15 proc. sumažinti dujų suvartojimą, o jei tai nepadės, dujos bus atimtos iš tų, kurie jų turi", - perspėjo V. Orbanas.

Vengrija susiduria su keliais rimtais iššūkiais

Kalbėdamas apie vengrų padėtį, Ministras Pirmininkas sakė, kad svarbiausias iššūkis yra gyventojų skaičius ir demografija. "Laidotuvių vis dar yra daugiau nei krikštynų. Pasaulio tautas galima suskirstyti į dvi grupes: vienos geba save išlaikyti biologiškai. Mes priklausome kitai grupei. Mūsų padėtis pagerėjo, tačiau posūkio neįvyko, o jei posūkio nebus, anksčiau ar vėliau Vengrija ir Karpatų baseinas bus iš mūsų "pavogti", - sakė premjeras.

V. Orbanas sakė, kad antrasis iššūkis mums yra migracija, kuri suskaldė Europą. "Viena pusė - tai pasaulis, kuriame Europos ir ne Europos tautos gyvena kartu. Šios šalys yra nebe tautos, o tautų konglomeratai. Yra kita Vakarų pusė - Vidurio Europa. Vakarai intelektualine prasme persikėlė į Vidurio Europą, ir liko tik post-Vakarai", - perspėja Orbanas, kuris teigia, kad post-Vakarai kovoja prieš Vidurio Europą, kad taptų panašūs į ją.

"Briuselis kartu su Soroso grupėmis nori mums primesti migraciją. Buvome paduoti į teismą ir nuteisti. Ir jei ne pabėgėlių krizė Ukrainoje, jie būtų pradėję vykdyti nuosprendį mums. Dabar jie tai atidėjo į šalį. Jie neišbraukė jo iš darbotvarkės, jie tiesiog atidėjo jį į šalį", - pabrėžė Ministras Pirmininkas.

"Teigti, kad Europa iš prigimties yra mišri, yra kairiųjų internacionalistų ideologinė parodija. Tai istorinis ir semantinis aklumas. Europoje gyvenančios tautos juda, dirba, bet jos nėra mišrios tautos. Esame pasirengę maišytis vieni su kitais, bet nenorime tapti mišriomis rasėmis", - sakė V. Orbanas ir pridūrė, kad šiandien islamo civilizacija, kuri nuolat juda Europos link, suprato, kad Vengrija dėl savo tradicijų nėra tinkama iš čia prasiskverbti į Europą.

Kitas pavojus yra lyčių klausimas, kurį vadiname Vaikų apsaugos įstatymu ir dėl kurio taip pat buvome paduoti į teismą, - sakė Viktoras Orbanas. 

"Nenorime jiems nurodinėti, kaip gyventi, tik norime, kad jie suprastų, jog mūsų šalyje tėvas yra vyras, motina - moteris, o mūsų vaikai turėtų būti palikti ramybėje - ir jie turėtų su tuo susitaikyti su Soroso pajėgomis", - sakė V. Orbanas, pridurdamas, kad ši "vakarietiška kvailystė" vengrų tautai yra nepriimtina. 

"Neapsigaukime: vyksta karas, energetikos krizė, karinė migracija, bet mes kovojame demografinę, migracijos ir lyčių kovą, ir nuo šių klausimų priklausys mūsų ateitis", - sakė V. Orbanas.

Mums reikia ryžto ir sąjungininkų

Pasak premjero, raktas į pergalę yra ryžtas ir sąjungininkų paieška. "Štai kodėl posovietinės šalys padarė viską, kad sužlugdytų V4. Lenkų ir vengrų strateginiai interesai kare sutampa: mes norime, kad Rusija nekliudytų, o Ukraina išliktų nepriklausoma. Tačiau vengrų ir lenkų santykiuose problema yra giminingumo problema: mes į tai žiūrime kaip į dviejų slavų tautų karą, o lenkai į tai žiūri kaip į karą, kurio dalis jie yra. Mūsų draugai slovakai ir čekai rinkimuose pirmenybę teikė posovietiniam pasauliui", - sakė jis.

Premjeras pažymėjo, kad yra šalių, kurios kritikuoja Vengriją, nes mano, kad ji nepakankamai atsidavusi ukrainiečiams, tačiau jos yra toli ir daugiausia teikia finansinę arba ginkluotą paramą.

Maskva niekada nepuls NATO, Ukrainos argumentas yra klaidingas

"NATO yra daug stipresnė, todėl Rusija niekada nepuls NATO. Ukrainos argumentas, kad rusai nesustos prie Ukrainos sienų, yra nepagrįstas", - pabrėžė Ministras Pirmininkas ir pridūrė, kad NATO dėl ginklų perdavimo de facto tapo konflikto šalimi, nors de jure taip nėra.

"Apie karą galima daug skaityti, bet aš norėčiau pasakyti keletą žodžių apie tai, kas jį sukėlė", - pabrėžė Ministras Pirmininkas. "Rusija užpuolė Ukrainą, mes tai žinome, bet taip pat turime žinoti priežastis. Svarbu suprasti, kodėl rusai pasielgė taip, kaip pasielgė, net jei mes su tuo nesutinkame. Rusai iškėlė retą aiškų saugumo politikos reikalavimą, t. y. kad Ukraina niekada netaptų NATO nare. Vakarai tai atmetė ir atsisakė derėtis. Būtent šis atmetimas paskatino rusus šiandien ginkluotais veiksmais siekti saugumo reikalavimų, kurių jie anksčiau siekė derybomis. Jei D. Trumpas būtų JAV prezidentas, o Angela Merkel - Vokietijos kanclerė, šis karas nebūtų prasidėjęs", - sakė V. Orbanas.

Pasak premjero, ukrainiečiai niekada nelaimės karo prieš Rusiją, nes Rusija yra pranašesnė. Tuo pat metu, pasak jo, Maskvos negalima įvaryti į ekonominį kampą, tačiau Vakarų vyriausybės viena po kitos žlunga. "Pasaulis akivaizdžiai nėra su mumis. Amerikos teiginys, kad visi turi būti teisingoje istorijos pusėje, o pasaulis paklus, nebegalioja. Didžioji pasaulio dalis šio raginimo neklauso. Šis karas gali tapti Vakarų viršenybės, kuri sugebėjo sukurti pasaulio vienybę prieš bet ką, pabaiga. Daugiapolė pasaulio tvarka beldžiasi į mūsų duris", - sakė premjeras.

Taiką gali užtikrinti tik Rusijos ir JAV derybos

Europai reikia naujos strategijos, kuri turėtų būti orientuota ne į pergalę kare, o į derybas dėl taikos ir gero taikos pasiūlymo suformulavimą, sakė Ministras Pirmininkas. 

"Europos Sąjungos užduotis dabar yra ne stoti į rusų ar ukrainiečių pusę, bet stovėti tarp Rusijos ir Ukrainos".

Jis pabrėžė, kad kol nebus Rusijos ir Amerikos derybų, taikos nebus. "Mes, europiečiai, praleidome savo galimybę daryti įtaką" po 2014 m., kai po pirmojo konflikto buvo pasiektas Minsko susitarimas, kuriame amerikiečiai nebuvo įtraukti ir nesugebėjome užtikrinti susitarimo įgyvendinimo, aiškino jis. Jis pridūrė, kad būtent todėl "rusai dabar nori derėtis ne su mumis", o su bet kuo, kas gali priversti Ukrainą vykdyti tai, dėl ko jie susitarė.

Premjeras citavo Rusijos užsienio reikalų ministrą Sergejų Lavrovą, kuris sakė, kad kuo daugiau pažangių ginklų gaus ukrainiečiai, tuo toliau rusai stumdys mūšio linijas.

"Kol nebus Rusijos ir JAV taikos derybų, tol nebus ir taikos", - sakė Viktoras Orbanas ir pridūrė, kad nebus Rusijos ir Ukrainos derybų. ES nedalyvaus derybose, nes rusai nenori derėtis su ES, nes nemato jokių Briuselio garantijų.

Kita didelė problema yra ta, kad ES negali apsaugoti savo sienų. Jis pabrėžė, kad ES neturėtų svajoti apie vaidmenį pasaulio politikoje, bet turėtų atlikti savo darbą.

Kita didelė problema yra ta, kad ES negali apsaugoti savo sienų. Jis pabrėžė, kad ES neturėtų svajoti apie vaidmenį pasaulio politikoje, bet turėtų atlikti savo darbą.

Demografija, migracija, lyčių lygybė, karas - penktas svarbus klausimas yra energijos tiekimas, sakė premjeras, kuris teigė, kad esminis klausimas yra tas, kam naudingas šis karas. "Pagrindiniai naudos gavėjai yra rusai, nes jie turi energijos išteklių. Šiandien rusai parduoda mažiau energijos, bet už daug didesnę kainą, todėl jiems tai naudinga. Tačiau tai taip pat naudinga kinams, kurie anksčiau buvo priklausomi nuo arabų energetinės priklausomybės, o dabar gali pirkti Rusijos energiją. Gerai sekasi ir JAV energetikos bendrovėms. ES sekasi blogai, nes jos energijos importas yra raudonas", - sakė jis.

Karas išmušė iš vėžių energijos kainų sistemą, todėl šią situaciją reikia išspręsti.

V. Orbanas sakė, kad 2010-ųjų pradžioje Vengrijoje vyriausybė įdiegė sistemą, pagal kurią piliečiams energija buvo tiekiama už nustatytą kainą. "Karas sutrikdė šią sistemą, atsirado karo energijos kainos, ir mūsų darbas yra išspręsti šią situaciją. Iki vidutinio suvartojimo visiems bus taikomas mažas tarifas, o jei kas nors suvartoja daugiau, turės mokėti buitinę rinkos kainą. Tikimės, kad šią sistemą pavyks išlaikyti", - sakė jis. "Apsaugosime vidutinį vartojimą, kurį viršijus mokės rinkos kaina, užbaigsime pradėtas viešąsias investicijas, niekas negali likti iškraipyta, tačiau negalime pradėti naujų investicijų, nes negaliu garantuoti jų užbaigimo. Tai būtų neatsakinga, todėl turime palaukti", - sakė V. Orbanas ir pridūrė, kad "turime atsisakyti dujų" ir pereiti prie elektros energijos, o tai reikštų, kad sumažės našta vyriausybei.

Europą kamuoja recesijos siaubas

Kalbėdamas apie ekonomikos nuosmukį, V. Orbanas sakė, kad visa Europa išgyvena recesiją, o Vengrijos padėtį apsunkina ir tai, kad dolerio stiprėjimas euro atžvilgiu automatiškai lemia forinto silpnėjimą.

Pasak jo, Vengrija užsibrėžė tikslą per ateinančius dvejus metus išbristi iš pasaulinės recesijos. V. Orbanas teigė, kad JAV prezidento rinkimai bus ta akimirka, kai iš tikrųjų bus galima pasiekti taiką.

"Ekonominiu požiūriu galime išlaikyti savo sėkmę, jei nesikišime į karą, lyčių kvailumą, visuotinius mokesčius, migraciją, bendrą Europos nuosmukį. Gera žinia ta, kad mums tai pavyko padaryti 2010 ir 2020 m. 2020 m. Vengrija buvo "priekyje" krizės metu, 

"Pasieksime susitarimą su ES. (...) Tačiau taip pat turime sudaryti naujus susitarimus su rusais, kinais ir amerikiečiais. Jei mums tai pavyks, 2024 m. grįšime į senąjį augimo kelią", - pabrėžė V. Orbanas. 

Pasak ministro pirmininko, iki 2030 m. Vengrija taps grynąja ES mokėtoja, o tai taip pat sukurs naują situaciją Vengrijai. "Iki to laiko turime būti geriausios formos diplomatiniu, kariniu ir ekonominiu požiūriu", - pabrėžė V. Orbanas.

Vengrija gali būti vietinė išimtis pasaulinės recesijos metu

Sienų apsauga, šeimyninė visuomenė, plataus masto karinės pramonės ir karinė plėtra, energijos šaltinių diversifikavimas, technologinių pokyčių išnaudojimas, užsienio kapitalo srautai iš Rytų ir Vakarų, tranzitinės šalies ir tranzitinės ekonomikos pobūdis, politinis stabilumas (apimantis ramiai vykdomą kartų kaitą) ir ambicijos - tai Vengrijos šansai būti sėkminga vietine išimties politika.

Esame tranzito šalis ir norime išlikti tranzito ekonomika, o kad tai pasiektume, turime priešintis bet kokiai blokadai", - pridūrė V. Orbanas, pabrėždamas intelektinių pagrindų svarbą.

Jis taip pat sakė, kad svarbu, jog Vengrija turi ambicijų: ir bendruomeninių, ir nacionalinių. Kad "išsaugotume savo nacionalines ambicijas sunkiu ateinančiu laikotarpiu, turime likti kartu, tėvynė turi likti kartu, o Transilvanija ir kitos vengrų gyvenamos teritorijos Karpatų baseine turi likti kartu", - sakė V. Orbanas.  

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20220723-orban



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą