2022-07-15

Viktoras Orbanas: Europos ekonomika pati sau šovė į plaučius


Europos istorija įžengė į karų epochą ir dabar turime kovoti už viską, kas mums buvo savaime suprantama, penktadienį Kossuth radijo laidoje "Labas rytas, Vengrija" sakė Ministras Pirmininkas.

V. Orbanas teigė, kad Europoje vyksta karas, ir šių metų vasario 24 d. niekas nebūtų pagalvojęs, kad įvyks ne tik Ukrainos ir Rusijos konfliktas, bet kad baigsis viena epocha ir Europos istorija įžengs į naują etapą - karo amžių.

Jis pridūrė, kad šis karas vyksta ne tik fronte, bet ir pasaulio ar bent jau Europos ekonomikoje, o jo dalis yra energijos kainų didėjimas. Dabar turime kovoti už viską, kas mums buvo savaime suprantama.

Tai taip pat bus kova dėl energijos ir darbo vietų.

Ministras Pirmininkas teigė, kad greičiausiai vyks dvi didelės kovos: pirmoji - kova dėl energijos, pragyvenimo išlaidų ir prieinamų komunalinių paslaugų kainų, tačiau taip pat vyks kova dėl darbo vietų, nes pagal visas prognozes Europos ekonomika pateks į recesiją dėl bendro sankcijų politikos ir karo poveikio.

Jis pabrėžė, kad šiuo metu Vengrijoje trūksta darbo jėgos, tačiau visiems, kurie turi darbą, jis pataria jį vertinti ir daryti viską, kad jį išsaugotų, nes jau artimiausiais mėnesiais mūsų laukia Europos ekonomikos nuosmukis.

V. Orbanas teigė, kad "vis dar esame pirmajame mūšyje" dėl energijos, nes dėl karo elektros kainos padidėjo penkis kartus, o dujų - šešis kartus.

Svarbiausia, kad Briuselis suprastų, jog tai buvo klaida, kad sankcijų politika nepateisino vilčių ir netgi turėjo priešingą poveikį, nei buvo planuota, sakė jis.

Jis sakė, kad jie manė, jog sankcijų politika labiau pakenks rusams nei europiečiams, tačiau "ji labiau kenkia mums". Jie manė, kad sankcijų politika padės sutrumpinti karą, nes susilpnindami Rusiją jie gali greitai pasiekti sėkmę, tačiau ir tai nepasiteisino, karas užsitęsė, pažymėjo jis.

Jis sakė: "Iš pradžių maniau, kad ką tik pataikėme sau į koją, bet dabar aišku, kad Europos ekonomika pataikė sau į plaučius ir dabar dusta". Kai kurios šalys neturės jokių energijos šaltinių, kitos turės dujų, bet už labai dideles kainas, o "mes priklausome pastarajai kategorijai", - sakė jis.

Orbanas pridūrė, kad reikia paskelbti nepaprastąją padėtį energetikos srityje, ir nurodė sudaryti operatyvinę grupę, kuriai vadovautų ministras Gergely Gulyásas.

Ministras Pirmininkas sakė, kad "norėdami sumažinti sąskaitas, turėjome paliesti didesnį nei vidutinį vartojimą", t. y. "stengiamės išsaugoti sumažinimus", užtikrindami, kad tiems, kurie suvartoja vidutinį energijos kiekį, ir toliau būtų mažinamos sąskaitos, o tie, kurie suvartoja daugiau nei vidutiniškai, turėtų mokėti rinkos kainas arba, jei gali, stengtis grįžti prie mažesnių nei vidutinių.

"Dabar esame priversti taikyti realią kainą už didesnį nei vidutinis suvartojimą, jei to nedarytume", tektų atsisakyti visos sąskaitų mažinimo politikos, pabrėžė jis.

Jis taip pat sakė, kad Vengrija yra sudėtingesnėje padėtyje nei turtingesnės Vakarų šalys, nes, tiesa, ten elektros kaina nėra mažinama ir jie moka visą kainą, tačiau visa elektros kaina sudaro mažesnę jų atlyginimo dalį nei Vengrijoje.

Kairieji niekada nepritarė taupymui, "mes jį įvedėme" ir ilgą laiką jis buvo palaikomas visiems gyventojams, "o dabar galime jį apginti, kalbant apie vidutinį vartojimą", - sakė jis.

Premjeras pabrėžė, kad teisingas atsakas į karo situaciją yra susivienyti, o ne siekti politinės naudos.

V. Orbanas kritikavo kairiąją opoziciją, sakydamas, kad per rinkimų kampaniją jie įrodė, jog negalima pasitikėti jais valdant šalį, ir tikrai ne karo metu. Jis pridūrė, kad jie pralaimėjo rinkimus ir "ramiai sėdėjo", tačiau dabar, kai buvo imtasi pirmųjų priemonių, kurios paveikė žmones, kuriems dėl to skauda, kurie prieštarauja šiems vyriausybės sprendimams, kairieji "juda ant šios bangos". Jis mano, kad taip bus ir ateityje, kad bet kokios abejotinos ir diskutuotinos priemonės imsis kairioji opozicija, kuri stengsis sukurti opozicijos vyriausybei atmosferą, nes nori gauti politinės naudos. Jis sakė, kad, jo nuomone, tai labai bloga politika, nes po karo padėties išeitis yra susivienyti.

Orbanas paprašė namų ūkių ir tų, kurie dirba su apkarpymais, suprasti, kas dabar vyksta, ir padėti apsaugoti šalies gyvybingumą, žmonių pragyvenimo lygį, darbo vietas ir pensijas tokioje karo situacijoje.

Premjeras sakė, kad kariuomenės tobulinimas turi būti paspartintas du ar tris kartus. Artimiausiomis dienomis jis pasirašys dekretus, kuriais kariuomenei bus suteikta papildomų išteklių, pridūrė jis.

Taip pat Otbanas sakė, kad "taip pat turime pietinės sienos problemą" ir kad "padėtis ten darosi sudėtinga". Tokiomis aplinkybėmis turėti karių, kurie saugotų sieną, yra prabanga, tačiau tuo pat metu policija negali ilgai išsilaikyti, nes yra dislokuota iš skirtingų šalies dalių, - aiškino jis. Jis pridūrė, kad dekretą dėl sienos apsaugos padalinių dislokavimo gali pasirašyti jau šiandien po pietų.






Komentarų nėra:

Rašyti komentarą