2022-07-06

Vengrija paaiškino, kodėl netiekia ginklų Ukrainai: „Nenorime, kad rusai šaudytų į teritoriją, kurioje gyvena vengrai“

 


Užsienio reikalų ir prekybos ministras Péteris Szijjártó davė interviu CNN žurnalistei Christiane Amanpour, kuriame pasakė: „Nenorime, kad rusai šaudytų į teritoriją, kurioje gyvena vengrai“.

Liepos 6d. Vengrijos dienraštis Magyar Hirlap pateikė šio interviu stenogramą, kurią žemiau cituoju sutrumpintai.

Į CNN žurnalistės klausimą apie karo pabaigą Vengrijos ministras pasakė:

Atstovauju šaliai, kuri ribojasi su Ukraina. Mūsų vertinimu, kiekviena minutė, praleista kare Ukrainoje, kelia pavojų Vengrijos saugumui. Nes jei kada nors kaimynystėje kiltų karas, tai taip pat keltų grėsmę saugumui. Taigi, jei kuri nors šalis yra 100 proc. suinteresuota kuo greičiau užbaigti karą ir kuo greičiau sugrąžinti taiką į mūsų regioną, tai esame mes. Taigi galime tik tikėtis ir melstis, kad taika ateitų kuo greičiau, nes priešingu atveju Europa susidurs su nepaprastais iššūkiais, o mes, kaimynai, būdami taip arti karo, būsime dar pavojingesni.

Kaimyninėje šalyje vyksta karas. Padėtis aiški. Nuo pat pradžių smerkėme šį karą. Nuo pat pradžių smerkėme karinę agresiją prieš Ukrainą. Mes pasisakome už Ukrainos teritorinį vientisumą ir suverenitetą. Taip pat susiduriame su tiesioginiais karo padariniais, visų pirma su pabėgėlių krize. Iki šiol Vengrija priėmė 830 tūkst. pabėgėlių, 830 tūkst. Ir šis skaičius labai sparčiai auga. Jei klausiate manęs, kaip greitai tai gali baigtis, atsakyčiau, kad jei pažvelgčiau į skaičius, į kasdien didėjantį pas mus atvykstančių pabėgėlių skaičių, manau, kad tai greitai nesibaigs, nes jei būtų vilties, kad tai greitai baigsis, pabėgėlių skaičius sumažėtų, bet, deja, taip nėra.

Dėl kuro pirkimo iš Rusijos Szijjártó Péter pasakė:

Visų pirma, mes labai mažai perkame Rusijos iškastinio kuro Europoje. Antra, energijos tiekimas yra fizinis klausimas. Tai ne filosofinė, ne politinė, ne ideologinė, o fizinė problema. Prašėme, kad mums būtų taikoma išimtis dėl naftos embargo, nes jei nebūtume jos prašę, jei nebūtume jos gavę, būtų buvę fiziškai neįmanoma aprūpinti šalį pakankamu naftos kiekiu. Tai grynai matematinis klausimas: šaliai išlaikyti reikia tam tikro kiekio naftos. Nutraukus Rusijos tiekimą, nėra fizinių galimybių jį pakeisti. Pasakysiu jums, kodėl, ne dėl pramogos ir ne savo noru, bet geografija lėmė mūsų namo numerį. Infrastruktūrą lėmė geografija. Norint pakeisti didžiulius rytų-vakarų transporto kelius į šiaurės-pietų transporto kelius Vidurio Europoje prireiks kelerių metų. Daug pinigų, bet šiuo atveju svarbiau - keleri metai, net 5-6-7 metai. Taigi, kadangi tai yra fizinis klausimas, kyla klausimas, ar galima pakeisti rusišką naftą arba rusiškas dujas, kad galėtume valdyti savo šalį. Šiuo metu mūsų atsakymas į šį klausimą yra "ne", bet ne todėl, kad nenorime, o todėl, kad tai fiziškai neįmanoma. Mano nuomone, negalime leisti, kad Vengrijos žmonės mokėtų karo kainą. Nes ne Vengrijos žmonės atsakingi už tai, kad kilo karas, mes nenorėjome šio karo, nenorime šio karo, bet negalime išspręsti problemos, kaip pakeisti Rusijos energijos tiekimą kuo nors kitu rytoj ar kitąmet.

Dėl humanitarinės krizės ministras pasakė:

Nes šiuo metu teikiame didžiausią humanitarinę pagalbą mūsų šalies istorijoje. Jau sakiau, kad priėmėme 830 000 pabėgėlių iš Ukrainos. Mes jais rūpinamės. Rytoj atvyks dar 13-15 tūkstančių, nes tokia yra dabartinė tendencija. Mes taip pat juos priimsime. Visais jais rūpinamės, siūlome darbą tiems, kurie nori pasilikti ilgesniam laikui, o vaikams suteikiame galimybę mokytis mokyklose ir darželiuose. Ir mes nesitikime, kad kas nors padėkos Vengrijos žmonėms už dešimtis tūkstančių žmonių, kurie susibūrė ir diena iš dienos dirba, kad aprūpintų šimtus tūkstančių ukrainiečių, kurie atvyksta pas mus - mes to nesitikime. Tačiau mes tikimės vieno dalyko: kad mūsų neprovokuotų, neapkalbinėtų ir nekalbėtų apie mus blogų dalykų vien dėl to, kad priėmėme sprendimą. Ir tas sprendimas yra nedalyvauti ginklų perdavime. Kodėl? Esame kaimyninė šalis ir pagrindinis mūsų tikslas - jokiu būdu neįsitraukti į šį karą. Ir žinote...

Taip, ir mes jam padėsime šiais būdais. Kadangi nusprendėme nevežti ginklų, Vengrijos ir Ukrainos siena yra saugiausias kelias visiems, kertantiems Ukrainos sieną į vakarus. Todėl Tarptautinis Raudonasis Kryžius savo logistikos centrą, kuriame organizuoja savo veiklą Ukrainoje, valdo iš Vengrijos. Kodėl? Kadangi tai saugi siena, ir jei humanitarinės pagalbos siuntos kada nors ją kerta, visi gali būti tikri, kad tai nėra ginklai, todėl šioms siuntoms pavojus negresia. Antra, jei neprieštaraujate, norėčiau pasakyti dar vieną dalyką - nesu tikras, ar visi žino, kad vakarinėje Ukrainos dalyje gyvena 150 000 vengrų. Akivaizdu, kad jei mes tiektume ginklus, šios ginklų siuntos taptų rusų taikiniu, ar ne? Nenorime, kad rusai apšaudytų teritoriją, kurioje gyvena vengrai, nes, dar kartą kartoju, nenorime įsitraukti į šį konfliktą. Taigi turime atsižvelgti ir į Vengrijos bei Vengrijos žmonių saugumą.

Ministras buvo paklaustas, kodėl Vengrija nepriima „ne tokių baltųjų, ne tokių krikščionių pabėgėlių prie savo pietinės sienos?“

Šiuo metu, galima sakyti, patiriame dvigubą spaudimą, nes iš Ukrainos plūsta šimtai tūkstančių pabėgėlių, kurie, žinoma, yra laukiami ir jais tinkamai rūpinamasi. Tačiau labai griežtai saugome savo pietinę sieną, sieną su Serbija, kuri yra išorinė Europos Sąjungos ir Šengeno erdvės siena. Vien šiais metais sulaikėme 110 tūkst. nelegalių migrantų, ir tai yra pagrindinis skirtumas. Yra pabėgėlių ir nelegalių migrantų. Kodėl sakau, kad pastarieji yra nelegalūs migrantai? Nes reikia atsižvelgti į tarptautinę teisę. Ką sako tarptautinė teisė? Jei jums tenka bėgti nuo karo, kaip šiuo metu daro vargšai ukrainiečiai, turite galimybę persikelti į pirmą saugią šalį, kur galite laikinai pasilikti ir grįžti, kai karas ar tai, dėl ko bėgote, baigsis. Dabar prie mūsų pietinės sienos atvykstantys žmonės kerta mažiausiai 6-7-8 ar daugiau saugių šalių. Jiems nėra jokios priežasties kirsti Serbijos-Vengrijos sieną. Jie neturi jokios priežasties pažeisti pietinę sieną su Serbija, nes jie atvyksta ne iš karo zonos - Serbijoje nevyksta joks karas. Ir turiu pasakyti vieną dalyką: šie žmonės, šie nelegalūs migrantai, elgiasi vis agresyviau. Jie ginkluoti, šaudo į mus ir vieni į kitus. Jie puola mūsų policiją. Jie mėto betono gabalus, butelius ir puola mūsų policiją. Kodėl turėtume leisti tokiems žmonėms atvykti į Vengriją? Kodėl turėtume leisti jiems pažeisti sieną, nes tai ir yra sienos pažeidimas. Ukrainiečiai nepažeidžia mūsų sienų: jie atvyksta, prašo galimybių, atvyksta, bendradarbiauja su mumis, nes turi tam teisę, kadangi kaimynystėje vyksta karas.

Į klausimą dėl homoseksualistų teisių ministras pasakė:

Mūsų Konstitucijoje yra labai aiškios nuostatos. Konstitucijoje teigiama, kad šeimą sudaro motina, tėvas ir vaikai. Tėvas yra vyras, motina - moteris. Taip sakoma mūsų Konstitucijoje ir to reikia laikytis. Todėl homoseksualų poroms neleidžiama įsivaikinti, tačiau jiems leidžiama viskas, išskyrus santuoką. Jie gali gyventi registruotoje partnerystėje.

https://www.magyarhirlap.hu/kulfold/20220706-nem-akarjuk-hogy-az-oroszok-olyan-teruletre-lojenek-ahol-magyarok-elnek



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą