2022-07-13

Pasaulio ekonomistai piešia „Teismo dienos“ scenarijus ES po „Nord Stream 1“ sustabdymo

 


JAV portalas „Zero Hedge“ rašo, kad prieš dvi savaites, apžvelgdami planuojamą 10 dienų trukmės dujotiekio "Nord Stream 1", kuriuo Rusija tiekia didžiąją dalį Europoje sunaudojamų gamtinių dujų, sustabdymą techninei priežiūrai, citavo DB FX stratego George'o Saravelos žodžius, kad jei per artimiausias savaites dujų tiekimo nutraukimo problema nebus išspręsta, tai sukels platesnius energetikos sutrikimus, kurie turės reikšmingą išankstinį poveikį ekonomikos augimui, ir, žinoma, daug didesnę infliaciją, arba, kaip jis sako, "be pastaraisiais mėnesiais rinkoje tvyrojusio nerimo dėl lėtesnio pasaulio ekonomikos augimo, tai, kas pastarosiomis dienomis vyksta Europoje, yra naujas didelis neigiamas tiekimo šokas. "

Deutsche Bank (DB) analitikas Jimas Reidas (Jim Reid) sakė, kad liepos 22 d., kai dujos turėtų būti vėl pradėtos tiekti, gali būti svarbiausia metų diena: "Įtariu, kad tai, kas nutiks su rusiškomis dujomis antrąjį pusmetį, gali būti dar svarbesnė istorija. Žinoma, iki liepos 22 d. gali būti surastos dalys ir tiekimas gali pradėti normalizuotis. Bet kas, kas sako, kad žino, kas čia nutiks, tik spėlioja, bet kaip minimum tai turėtų būti didžiulis dėmesio centras visiems rinkų dalyviams."

Šiandien, praėjus vienai dienai nuo numatyto 10 dienų sustabdymo laikotarpio pradžios, dėl kurio srautai NS 1 vamzdynu jau iš esmės sumažėjo iki nulio ir rinka dabar daugiausia dėmesio skiria blogiausiam scenarijui: kas nutiks, jei Rusija atjungs visas dujas liepos 22 d., t. y. tą dieną, kurią net "Bloomberg" dabar pavadino Europos "pražūties scenarijumi".

Štai keletas pavyzdžių, ko Wall Street tikisi, kad tuomet nutiks: Europos akcijų kritimas 20 proc. Neveiksnių kreditų palūkanų normos padidės iki 2020 m. krizės lygio. Euro kursas nusmuks iki 90 centų, kol antrą pagal dydį pasaulio ekonomiką ištiks visiška recesija.

Ir visa ši valdžia yra V. Putino rankose, tarsi jis tiksliai žinotų, kokius svertus turi dar vasario mėnesį, o Europa, kaip visada, būtų visiškai nesupratusi.

Taigi, norėdami padėti Europos biurokratams, kurių smegenys išsikvėpė, kai energetikos politiką diktavo smulkmeniškas skandinavų paauglys ir būrys vokiečių "žaliųjų", Volstrito strategai pabandė skaičiais pagrįsti scenarijų, kuris įprastais laikais būtų neįsivaizduojamas. Žinoma, reikia atkreipti dėmesį į tai, kad yra labai daug kintamųjų, pavyzdžiui, kiek ilgai truks uždarymas, kiek sumažės tiekimas ir kaip toli šalys nueis, norėdamos racionalizuoti energiją, todėl geriausiu atveju galima tik spėlioti. Nepaisant to, scenarijai yra katastrofiški.

"Didžiausias nežinomasis - kaip šokas, prasidėjęs Vokietijoje, Lenkijoje ir kitose Vidurio Europos šalyse, atsilieps likusiai Europai ir pasauliui", - sakė "Liberum Capital" strategijos vadovas Joachimas Klementas.

Šią savaitę paskelbtoje analizėje UBS ekonomistai pateikė išsamią viziją, kas, jų nuomone, nutiks, jei Rusija sustabdys dujų tiekimą į Europą: įmonių pelnas sumažės daugiau kaip 15 %. Stoxx 600 rinkos išpardavimas viršytų 20 %, o euro kursas nukristų iki 90 centų. Saugaus turto paieškos banga paskatintų Vokietijos obligacijų pajamingumą iki 0 %, rašė jie.

"Pabrėžiame, kad šios prognozės turėtų būti vertinamos kaip apytikslės ir jokiu būdu ne kaip blogiausias scenarijus", - rašė UBS vyriausiasis ekonomistas Arendas Kapteinas (Arend Kapteyn).

Be abejo, rinkos jau įvertina kai kuriuos nuostolius, pradedant euru, kurio kursas šiandien pasiekė naujas dviejų dešimtmečių žemumas ir trumpam pasiekė paritetą su doleriu, ko nebuvo daręs nuo 2002 m.

Tuo tarpu Vokietijos akcijos nuo birželio mėn. prarado 11 %. Vokietijos dujų milžinė "Uniper SE" yra didžiausia nukentėjusi įmonė, kurios akcijos šiemet smuko 80 %, nes ji siekia vyriausybės pagalbos.

Be abejo, nors Prancūzijos ir Vokietijos vadovai įspėja gyventojus "pasiruošti visiškam rusiškų dujų tiekimo nutraukimui", daugelis investuotojų vis dar mano, kad yra pagrindo manyti, jog Rusija vėl pradės tiekti dujas, kai liepos 21 d. baigsis dujotiekio "Nord Stream 1" techninė priežiūra. Tačiau, kaip pažymi UBS, jei Europos šalys pradės savanoriškai normuoti dujas, kad papildytų saugyklas, tai smarkiai paveiks ekonomikos augimą.

"Europa šiuo metu atsidūrė užburtame rate", - sakė banko "Banque Syz" vyriausiasis investicijų pareigūnas Charles-Henry Monchau. Didesnės energijos kainos kenkia Europos ekonomikai, o tai mažina euro kursą. Savo ruožtu silpnesnis euras dar labiau pabrangina energijos importą, sakė jis.

Kitas nerimas kyla dėl to, kad ECB nesugebės daug padėti ekonomikai, kuri netrukus nugrimzta į recesiją, nes infliacija jau dabar yra dešimtmečio aukštumose, sakė Prashant Agarwal, "Pictet Asset Management" portfelio valdytojas.

"Nesu tikras, ar centrinio banko priemonės veikia pagal šį scenarijų", - sakė jis. "Anksčiau jie turėjo veiksmų laisvę spręsti susidariusią padėtį, nes infliacija buvo maža".

Su Bloomberg malonumu pateikiame kitų strategų nuomonių apžvalgą:

BNP Paribas SA

Visiškas dujų tiekimo sutrikimas sukeltų Euro Stoxx 50 indekso smukimą iki 2 800, t. y. apie 20 % nuo dabartinio lygio, rašė strategai Sam Lynton-Brown ir Camille de Courcel.

Jie rekomenduoja apsidrausti, pavyzdžiui, nuo aukštos kokybės bendrovių ir pirkti Europos akcijų indekso pasirinkimo sandorius. Jie rašė, kad spaudimą patirs automobilių, pramonės ir chemijos pramonė.

Nomura International Plc

Valiutų strategas Džordanas Ročesteris nuo balandžio mėn. ragino klientus trumpinti bendrąją valiutą. Jei "Nord Stream 1" neatnaujins veiklos, žiemą euro kursas gali nukristi iki 90 centų, rašė jis.

"Manome, kad Europai gali nepavykti sukaupti pakankamai dujų atsargų žiemai, o tai gali lemti energijos normavimą", - sakė jis. "Jei tai ne ekonominė krizė, tai kas tada?"

JPMorgan Chase & Co.

Matthew Bailey vadovaujamų strategų teigimu, jei Rusija nutrauks dujų tiekimą, Europos įmonių obligacijų kainų skirtumų pokyčiai būtų didesni nei pirmoji Kovid pandemijos banga 2020 m.

Jie rašė, kad aukšto reitingo skolos vertybinių popierių skirtumai gali išaugti iki 325 bazinių punktų. Junk-rated obligacijų atveju skirtumas gali padidėti iki 1 000 bazinių punktų.

Goldman Sachs Group Inc.

Euras jau atspindi daug neigiamų tendencijų, tačiau valiuta gali nukristi dar 5 %, jei rinkos įvertins visišką "Nord Stream 1" uždarymą, teigė strategai, tarp jų Christian Mueller-Glissmann. Jie rekomenduoja pasirinkti gynybinį paskirstymą, pervertinant grynuosius pinigus ir žaliavas.

Bank of America Corp.

Buvęs vario bulius Bank of America praėjusią savaitę taip pat sumažino savo prognozes, įspėdamas, kad blogiausio scenarijaus atveju, kai Europoje plačiai trūks dujų, kainos gali nukristi iki 4 500 JAV dolerių už toną. Antradienį varis atpigo 2 % - iki 7 429 USD.

https://www.zerohedge.com/markets/world-braces-europes-july-22-doomsday





Komentarų nėra:

Rašyti komentarą