2023-08-13

Associated Press: Ukrainoje ir Sudane vykstantys konfliktai skatina nerimą keliantį tuberkuliozės augimą

 


Rugpjūčio 12 d. LNK pranešė, kad Lietuvoje pastaruoju metu vis daugiau gyventojų užsikrečia tuberkulioze. Medikus labiausiai neramina tai, kad daugėja tėvų, kurie ne tik, kad neleidžia savo kūdikių skiepyti nuo šios ligos, tačiau atsisako ir testavimo. Praeitais metais iš visų testuotų vaikų: 23 nustatyta tuberkuliozė, 6 iš jų diagnozuota atvira tuberkuliozės forma.

Šių metų rugsėjo 22 d. per kasmetinį pasaulio lyderių susitikimą JT Generalinėje Asamblėjoje vyks aukšto lygio susitikimas, kur bus svarstomas tuberkuliozės (TB) plitimo klausimas, rašoma žinių agentūros The Associated Press pranešime.

Šių metų gegužės pradžioje Aukščiausi Jungtinių Tautų pareigūnai, sveikatos priežiūros sektoriaus lyderiai ir aktyvistai pareikalavo, kad pasaulis daugiau investuotų į naujų vakcinų kūrimą ir kovą su tuberkuliozės plitimu, kurį skatina COVID-19 poveikis ir konfliktai, įskaitant Ukrainą ir Sudaną. Susitikime kalbėjo daug tuberkulioze sergančių žmonių ir pagrindinį pranešimą skaitė JT generalinio sekretoriaus pavaduotoja Amina Mohammed.


Daktarė Lucica Ditiu, "Stop TB Partnership" vykdomoji direktorė, informavo, kad tuberkuliozė (TB) šiandien yra didžiausia infekcinių ligų žudikė pasaulyje, kasdien visame pasaulyje nusinešanti apie 4 400 žmonių gyvybių, įskaitant 700 vaikų.

JT generalinio sekretoriaus pavaduotojo žodžiais, nuo 2000 m. pasaulinės kovos su tuberkulioze pastangos išgelbėjo 74 mln. gyvybių, tačiau 2021 m. šia liga susirgo daugiau kaip 10,5 mln. žmonių ir maždaug 6,1 mln. mirė, be to, šiuo metu ji yra pagrindinė ŽIV užsikrėtusių žmonių mirties priežastis.

Tuberkuliozės epidemiją lemia daugybė veiksnių, įskaitant skurdą, prastą mitybą ir ŽIV, ir ji neproporcingai paveikia pažeidžiamiausius asmenis visose šalyse, sakė Mohammedas, pabrėždamas, kad būtina kovoti su šiais ligą skatinančiais veiksniais. Ji sakė, kad iki 2027 m. visiems žmonėms, kuriems diagnozuota TB, reikia 22 mlrd. dolerių, kad jie galėtų gauti kokybišką gydymą, taip pat sveikatos ir socialines išmokas, kad nepatirtų finansinių sunkumų, ir dar 5 mlrd. dolerių per metus reikia skirti TB tyrimams ir inovacijoms.

PSO vadovas Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas (Tedros Adhanom Ghebreyesus) sakė, kad rugsėjo mėn. vyksiantis aukšto lygio susitikimas turi tapti lūžio tašku siekiant atgaivinti pažangą kovoje su TB ne tik plečiant esamas priemones, bet ir kuriant naujas priemones, įskaitant naujas vakcinas nuo TB. Todėl PSO "pasiūlė įsteigti TB vakcinų spartinimo tarybą, kuri palengvintų naujų TB vakcinų kūrimą, licencijavimą ir naudojimą", - sakė Ghebreyesus.

Ditiu sakė, kad COVID ekonominis poveikis ir konfliktai, pirmiausia Ukrainoje, o dabar ir Sudane, daro "didžiulį poveikį" pastangoms gydyti tuberkulioze sergančius žmones ir diagnozuoti naujus atvejus.

Ukrainoje yra daugiausia tuberkulioze sergančių žmonių Europos regione - 34 000, taip pat daug vaistų poveikiui atsparių žmonių, sakė ji. 

"Nuostabu, kad Ukrainos žmonės iš tikrųjų rodo nuostabų atsparumą darydami viską, kad išlaikytų TB paslaugas", - sakė A. Ditiu. "Tačiau akivaizdu, kad daug žmonių paliko šalį". Vis dėlto, pasak jos, dedamos didelės pastangos, kad būtų surasti sergantieji šia liga, tačiau visiems nerimą kelia tai, kad Ukrainoje žmonės turėtų galimybę gauti gydymą.

Remiantis "Stop TB partnerystės", kurią valdo Jungtinių Tautų Projektų paslaugų biuras ir kurios tikslas - pasiekti, kad pasaulyje nebūtų tuberkuliozės, duomenimis, 2021 m. Sudane gydymą gavo 18 000 žmonių.

Ditiu sakė, kad ten sergančiųjų tuberkulioze padėtis dėl vykstančių kovų ir didžiosios dalies sveikatos sistemos žlugimo yra "tikriausiai kaip tiksinti bomba".

(AP nuotrauka/Mahesh Kumar A., failas)


Nuorodos:

https://apnews.com/article/tuberculosis-un-ukraine-sudan-covid19-9b3fc59d61c454025f02403696f2a0d1

https://lnk.lt/straipsniai/208766








Komentarų nėra:

Rašyti komentarą