2023-08-05

Latvija išsiunčia 6000 nekalbančių latviškai, o Lietuva skatina rusakalbystę, rusakalbių imigraciją


Rusijos agentūra RIA pranešė apie Latvijos ketinimą deportuoti 6000 rusakalbių. Latvijos vidaus reikalų ministerija liepia rusams, neišlaikiusiems valstybinės kalbos egzamino, rugsėjo mėnesį išvykti iš šalies.

Apie šešis tūkstančius Rusijos piliečių, neišlaikiusių latvių kalbos egzamino, gaus laiškus su nurodymu išvykti iš šalies, interviu portalui Rus.LSM.lv sakė Seimo Pilietybės, migracijos ir socialinės sanglaudos komisijos vadovas Ingmars Lidaka.

"Apie penkis ar šešis tūkstančius, mano prognozėmis. Tai žmonės, kurie neparodė jokio noro nei laikyti egzaminą, nei gauti leidimą laikinai gyventi. Jei žiūrėsime į įstatymą, Latvijos pilietybės ir migracijos valdyba paprasčiausiai turės išsiųsti reikalavimą per tris mėnesius išvykti iš valstybės", - sakė jis.


Praėjusių metų rugpjūtį Latvijos valdžios institucijos nusprendė pratęsti rusams leidimus laikinai gyventi šalyje tik išimtiniais atvejais. Leidimai nuolat gyventi išduodami tik su sąlyga, kad iki šių metų rugsėjo mėn. bus išlaikytas valstybinės kalbos egzaminas ne žemesniu nei A2 lygiu. Jaunesniems nei 15 metų ir vyresniems nei 75 metų asmenims egzaminas netaikomas.

Savo ruožtu Respublikos vidaus reikalų ministerijos valstybės sekretoriaus pavaduotojas Vilnis Vitolins sakė, kad neišlaikiusiems latvių kalbos egzamino bus suteiktas trijų mėnesių terminas išvykti iš šalies.
"Jei asmuo ir toliau nelegaliai gyvens Latvijoje, gali ateiti momentas, kai valstybės institucijos apie tai sužinos ir primins išvykti. Baudžiamosios atsakomybės nėra, bet yra administracinė atsakomybė, todėl asmuo gali būti nubaustas bauda", - aiškino jis.


Žiniasklaidos teigimu, kartu su leidimų gyventi nutraukimu rusai neteks galimybės gauti daugelį paslaugų, jiems taip pat nustos mokėti pensijas.

Praėjusių metų rugsėjį Latvijos Seimas priėmė įstatymo projektą dėl viso švietimo perėjimo prie latvių kalbos per trejus metus, rusų kalbos bus galima mokytis tik kaip "mažumos kalbos". Respublikoje gyvena apie 1,8 mln. žmonių, iš kurių apie 40 proc. yra rusakalbiai. Kartu šalyje yra viena valstybinė kalba - latvių. Rusų kalba turi užsienio kalbos statusą.

Lietuvos slavizacija vyksta sėkmingai

Baltarusių portalas "Naša niva" rašo:

Remiantis 2022 m. antrojo pusmečio duomenimis, iš viso šalyje registruotų ir gyvenančių užsieniečių skaičius yra 189 411. Didžiąją dalį sudaro ukrainiečiai - 94 891 asmuo. Antroje vietoje yra baltarusiai - 48 804. Trečioje vietoje yra Rusijos piliečiai. Jų yra 15 706. Be to, baltarusiai yra gavę daugiausiai leidimų laikinai gyventi Lietuvoje darbo pagrindu tarp užsienčių.

Per šių metų pirmą pusmetį į Lietuvą atvyko dar 10000 Baltarusijos piliečių (video 3:00). 

https://www.youtube.com/watch?v=Ib8yQGEPBS4

Video pasakojama, kad į Lietuvą iš užsienio atvyksta vis daugiau slavų, o Seimo narys Raimondas Lopata džiaugiasi, kad atvykėliai stiprina mūsų šalies darbo rinką (žiūr.nuo 3 min.).

 


Pasak dr.Margaritos Starkevičiūtės didžiausias nuopelnas vežant Baltarusijos piliečius į Lietuvą tenka Aušrinei Armonaitei. Apie šią nenormalią situacija ir jos priežastis pasakojama video.



Labai rekomenduoju pamatyti šį labai informatyvų dr.Margaritos Starkevičiūtės pasakojimą!

 



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą