2016-11-04

Demaskavimas: ES ekskomisarai gauna 100000 eurų per metus algą net ir tada, kai jie užima pelningiausias vietas bankuose, korporacijose ar politikoje



16 buvusių ES-komisarų, baigusių savo kadencijas 2014 metais, lig šiol gauna išmokas iš Briuselio. Šiuo metu kiekvienas iš jų gauna beveik 100000 eurų per metus, nors jie jau senai užima aukščiausius postus ekonomikoje ir politikoje. Apie visus šiuos asmenis sužinojo ir visuomenei šį trečiadienį paskelbė vokiečių savaitraštis die Zeit, rašo didžiausias Austrijos dienraštis Krone.


2014 metų Barozo komisijos nariai

Iš die Zeit turimų dokumentų išplaukia, kad dauguma iš Europos komisijos dalyvių, kuriai vadovavo Žozė Manuelis Barozo (Jose Manuel Barroso ), ir baigė savo veiklą 2014 metais, iki šiol gauna ne mažiau 99.996 eurų per metus atlyginimus – pajamas papildomai prie savo naujų topinių uždarbių.

Tarp jų, buvęs belgų prekybos komisaras Karel De Gucht, kuris gauna 125000 išmokas per metus. Šiems Olimpo dievams priklauso buvęs Danijos aplinkos komisaras Connie Hedegaard, buvęs komisaras Rumunijos premjeras Dacian Ciolos ir žemės ūkio komisaras ir dabartinis ES deputatas lenkas Janusz Lewandowski.

Eks-komisarai gali pelnytis tris metus

Krone rašo, kad „mokėti pereinamąsiais išmokas buvo nutarta 1967 metais. Numatoma, kad buvę komisarai dar tris metus po savo kadencijos pabaigos gaus nuo 40 iki 65 procentų savo buvusio atlyginimo, bet ne mažiau kaip 20.832 eurų per mėnesį. Pereinamasis finansavimas turi užtikrinti komisarų finansinį aprūpinimą, kol jie susiras naujas darbo vietas“. Be to, rašoma Krone, mokama premija turi užtikrinti, kad komisarai savo kadencijos metu nepradėtų tarnauti savo būsimų darbdavių interesams, nesinaudotų buvusiais kontaktais naujų darbdavių labui. Bet realiai viskas vyksta priešingai. Dauguma eurokomisarų jau senai dirba privačiame sektoriuje. Die Zeit duomenimis, ekskomisaras De Gucht gauna maždaug 10500 eurų EK išmokas per mėnesį, nors šiuo metu užima tris apmokamus postus, tarp kurių plieno kompanijos Arcelor-Mittal vadovo postas (metų uždarbis - 140000 eurų).

Pinigų pertekliaus periodas neleistinas“

Europos ekskomisarų galimą korupciją tiria nevyriausybinė organizacija Corporate Europe Observatory. Šios organizacijos atstovas pasakė, kad tokie atvejai, kaip De Gucht atvejis, parodo, kad sistema nedirba. Ekspertus šokiravo ir atvejis, kai už tris mėnesius darbo Europos Komisijoje tris metus mokama kompensacija. Generalinis Europos mokesčių mokėtojų federacijos sekretorius Michael Jäger mano, kad „pereinamosios išmokos yra nepriimtinos“ ir gerai apmokamas vietas užimantys ekskomisarai turi gražinti šiuos pinigus.


Barozo: ES pensija, nepaisant top-darbo banke

Buvęs EK pirmininkas Barozo nuo šios vasaros dirba amerikiečių banke Goldman Sachs Londone. Nepaisant to jis gauna pinigus iš ES. Nors jis dar nėra pensijinio amžiaus, jam tik 60 metų, bet jis gauna po 7000 eurų per mėnesį pensiją, rašoma die Welt.


Žuvis pūva nuo galvos, Europos sąjunga supuvo nuo Europos komisijos ir komisarų.








Komentarų nėra:

Rašyti komentarą