2016-11-10

Valentinas Katasonovas prognozuoja Donaldo Trampo darbus JAV finansų sektoriuje


Profesoriaus Valentino Katasonovo nuomone, atėjęs į Baltuosius rūmus Donaldas Trampas žengs šiuos žingsnius pertvarkydamas šalies finansų sektorių: Pirmiausiai, jis atliks pilną Federalinio rezervo sistemos (FRS) auditą, ko nebuvo daugiau negu per šimtą šio finansų instituto gyvavimo metų.

Antras Donaldo Trampo žingsnis bus FRS vadovo pakeitimas. Dabartinė jo direktorė Džanet Jellen, Trampo nuomone, yra priklausoma nuo Demokratų partijos vadovybės. Trampo netenkina Jellen nustatyta FRS procentinė norma, kuri šiuo metu yra 0,25-0,50.

Trečias žingsnis. Įvyks sugrįžimas prie Glaso-Stigolo įstatymo, kuris galiojo Amerikoje 1933-1999 metais ir kurį panaikino Bilas Klintonas. Šio įstatymo esmė – bankų veiklos suskirstymas į investicines ir į kreditines operacijas. Tai užkerta kelia spekuliaciniams bankininkų žaidimams finansinėse rinkose naudojant indėlininkų pinigus.

Ketvirta. Naujasis JAV prezidentas ims praktiškai realizuoti Dodo-Franko įstatymą, kurį dar vadina bankų reformos įstatymu. Valentinas Katasonovas primena, kad Volstrito bankai, kurie išprovokavo 2007-2009 metų finansų krizę ir subankrotino Ameriką, gavo savo gelbėjimui iš JAV biudžeto nuo 1 iki 2 trilijonų dolerių. Atėjęs į Baltuosius Rūmus, Barakas Obama 2010 metais sugebėjo prastumti Dodo-Franko įstatymą per kongresą, bet nepajėgė jo realizuoti. Tarp šio įstatymo numatomų priemonių – bankų susmulkinimas, bankų priežiūros sustiprinimas ir t.t.

Penktas. Trampas aiškiai pareiškė, kad Amerikai nebegalima toliau auginti skolų piramidės, nes viskas pasibaigs katastrofa. Jis suformulavo pasiūlymą pradėti derybas su Amerikos skolinimosi lakštų savininkais dėl JAV suverenios skolos restruktūrizacijos. Pinigų savininkus tai šokiruoja, nes jie niekada nė negalvojo vykdyti savo skolinimosi įsipareigojimus užsienio kreditoriams.

Katasonovo nuomone, tai ką atėję į Baltuosius Rūmus įgyvendina jų šeimininkai yra dešimteriopai mažiau, negu jie prieš tai žada, bet Trampui teks įgyvendinti daugiau savo pažadų, nes Amerikoje yra tokia situacija, kurią galima išreikšti fraze „Kas ką?“. Kova bus be kompromisų.

Dauguma amerikiečių yra prieš bankinį kapitalizmą. Pinigų šeimininkai Amerikoje sukūrė baimės atmosferą, kada žmonės viešai bijo reikšti savo palaikymą Trampui, jo deklaruojamai būsimai valstybės politikai. Iš čia ir skirtumai tarp prognozių ir rinkimų rezultatais, mano Katasonovas. Pinigų šeimininkai nelaukė tokių rinkimų rezultatų, todėl finansų rinkos neigiamai sureagavo į juos. Todėl finansų rinkos krito.





Komentarų nėra:

Rašyti komentarą