2016-11-15

Rudy Giuliani apie Trampo karinę doktriną



Rudy Giuliani interviu su Wall Street Journal (WSJ) vyriausiuoju redaktoriumi Gerry Baker aptarė įvairius JAV užsienio santykių klausimus. Tarp jų karo Sirijoje, santykių su Kinija ir Rusija klausimai. Įdomu buvo išgirsti, ką buvęs Niujorko meras ir būsimas JAV Donaldo Trampo Valstybės departamento vadovas (užsienio reikalų ministras) kalba apie Trampo karinę doktriną.

WSJ: Kaip jūs manote, Rusija mums draugas ar priešas?

Rudy Giuliani: Ir viena, ir kita... Galėtų būti ir tuo, ir kitu. Dabar ji man priešininkas, todėl kad mes ją padarėme priešininku, nors ji galėtų būti ir tuo, ir kitu, kaip Kinija. Aš norėčiau matyti Kiniją ekonominiu varžovu, o ne kariniu. Rusija skaito esanti mūsų karine varžove, nors tai ne taip. Jeigu palyginti mūsų ginkluotąsias pajėgas su jų pajėgomis, taps aišku, kad Rusijos galia — pasekmė mūsų nenoro valdant Obamai bent grasinti panaudoti mūsų ginkluotąsias pajėgas.

WSJ: Tai užkirstų kelią tam, ką jie padarė Kryme, arba tai, ką jie, gal būt, planuoja arba ruošiasi padaryti kitose vietose?


R.G.: Manau, tai galėtų juos sustabdyti. Reikia padaryti tai, apie ką kalbama Donaldo Trampo karinėje doktrinoje. Mums reikia padidinti iki 550 000 žmonių armijos skaičių. Ją mažino iki 420000 žmonių. Mums reikia padidinti laivyną iki 350 laivų. Jį sumažino iki 247. Tai rimtas skirtumas — net Kinijai. Su 247 laivais mes negalėsime kariauti dviejuose vandenynuose. Faktiškai, mes atidavinėjome Dydįjį vandenyną. Su 350 laivų Kinija negalės susilyginti su mumis Didžiajame vandenyne — ir situacija pasikeis. Trampas ruošiasi padidinti skaičių jūros pėstininkų nuo 28 batalionų iki 36. Ir jis ruošiasi padidinti karines oro pajėgas, kurios šiandien turi viso apie 900 naikintuvų — be to, atsargines dalis jiems mes priversti išiminėti iš muziejų. 

WSJ: Bet ką jis ruošiasi su visu tuo daryti, jis juk visą laiką pasisakė prieš? Jis buvo prieš karą Irake. Jo žodžiais, jis kritiškai žiūri į tai, ką JAV darė Libijoje...


R.G.: Teisingai.

WSJ: Tai ką gi jis ruošiasi daryti su šiomis papildomomis pajėgomis?

R.G.: Jis seka Ronaldo Reigano devizu, kurį tas, matomai, pasiskolino pas Džordžą Vašingtoną. Šis devizas: „Taika iš jėgos pozicijos“. Jeigu priešininkas pamatys šiuolaikines, skaitlingas ginkluotąsias pajėgas, turinčias strateginę galią ir neįtikėtinas galimybes kaip įprasto karo srityje taip ir asimetrinio, jis, žinoma, gali mesti mums iššūkį — bet aš abejoju, kad jis taip pasielgs. Gorbačiovas davė Donaldui Trampui pergalės raktą, parašęs savo prisiminimuose — mano požiūriu, pagrindinėje savo prisiminimų knygoje: „Ronaldas Reiganas sužlugdė mus savo karinėmis išlaidomis“. Aš visokeriopai už karines išlaidas!



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą