2019-04-16

Krikščioniškos Europos rugsėjo 11 diena



Gaisras sunaikino vieną iš pagrindinių Europos krikščionybės simbolių - Dievo motinos katedrą Paryžiuje. Statybininkų aplaidumas, ar planetarinio mąsto organizuotas išpuolis prieš krikščionybę?

2018 metais Prancūzijoje buvo įvykdyti 1063 išpuoliai prieš bažnyčias, kai kurios buvo padegtos. Tarp jų ir viena seniausių Paryžiaus Saint-Sulpice bažnyčia. „Tai kas galėtų paneigti“, - kaip Lietuvoje sakoma.

Kad ši Europos katalikų šventovė užsidegtų atsitiktinai Velykų ir žydų Peisacho išvakarėse (šiemet balandžio 17-29 dienomis) išvakarėse – tikras stebuklas! Dar reikia prisiminti Emanuelio Makrono pasisakymą, šokiravusį visą Prancūziją, kad „nėra prancūzų kultūros“! 2017 metų vasario 22 dieną, lankydamas prancūzų emigrantus Londone, Makronas pasakė: „Prancūzų kultūra neegzistuoja, yra Prancūzijos kultūra ir ji įvairi“. Tą pačią dieną Londone jis pakartojo: „prancūzų menas?“ Aš jo niekada nebuvau sutikęs!“. Portale Gatestone Makronas buvo pavadintas „naudingu islamo idiotu“.


„Prieš šešis metus rašytojas ne konformistas Dominique Venner pasirinko Notr-Dame, kad nusižudyti vienu šūviu iš pistoleto“, - šiandien rašoma italų Il Giornale. Tai buvo šio rašytojo protestas prieš vykdoma valstybės naikinimą.



Gaisras simbolizuoją tai, ką su Prancūzija padarė ją pastaruosius dešimtmečius valdantys politikai

Sunaikintas neįkainojamas žmonijos istorijos paminklas, Europos dailės, architektūros ir inžinerijos šedevras.

Il Giornale bokšto su kryžiumi sugriuvimą lygina su griuvimu Niujorko bokštų dvynių. „Europos idealioji dalis, kaip savotiškas ritualinis laužas“ dėl Europos nuovargio, kad prarado savo sakralinį branduolį, rašoma portale.


Notr-Dam dega, bet ji buvo senai valstybės sugriauta

Mažiausiai nuo 2017 metų buvo keliamas aliarmas, kad reikia gelbėti katedrą, kurią ardė laikas ir smogas. Prancūzijos vyriausybė tam nesurado lėšų. Remontui reikėjo 150 milijonų eurų. Aukos buvo renkamos net JAV. Paskutinė katedros rekonstrukcija vyko devintą dešimtmetį. Notre-Dame interneto puslapyje buvo rašoma, kad „katedros būklė šiuo metu yra kritinė, jos struktūrinė dalis artimiausiu metu nebus pajėgi atlikti savo funkcijos, yra grėsmė pastato stabilumui, nekalbant jau apie negrįžtamą praradimą kai kurių papuošimų.“

Katedrą kiekvienais metais aplanko 12 milijonų turistų. Bažnyčia iš lankytojų per metus surenka 5 milijonus eurų, 2 milijonus skiria valstybė techniniam aptarnavimui.

Prancūzijoje jau senai vyksta diskusija dėl bažnyčių būklės, kurios nebuvo restauruojamos nuo pat antro pasaulinio karo pabaigos. Tarp jų La Madeleine, Saint-Merri, Saint-Gervais, la Trinitè, Saint-Eustache, Saint-Philippe-du-Roule bažnyčios.



Nuotraukoje 2018 metais padegta Paryžiaus Saint-Sulpice bažnyčia.

Prancūzijoje viso 5 procentai gyventojų yra praktikuojantys katalikai. Jie tapo mažuma Prancūzijoje, nors krikščionybė ir toliau yra visuomenės pamatas. „Būtent šios vertybės šiandien yra išniekinimo priežastis“, - pasakė istorikas Huguen. Jo nuomone, bažnyčių išniekintojai yra žydų laicizmo sekta. Tarp bažnyčių išniekintojų dar minimos neofeministės ir kairiųjų anarchistų grupės, islamistai.


„Satanistai su Manuelio Makrono leidimu padegė Notre-Dame katedrą,“ - radau atsiliepimą internete. Aš šiai nuomonei pritariu.

Esu priešgaisrinės apsaugos atsargos leitenantas (TSRS laikais buvau perkvalifikuotas po Černobylio sprogimo), šiek tiek išmanau apie gaisro gesinimą, saugumo technikos reikalavimus, todėl man šis įvykis neatrodo atsitiktinis, o gesinimo darbai profesionalūs. Tai pastebėjo ir JAV prezidentas Donaldas Trampas, pasakęs, kad gesinimui turi būti skubiai panaudota aviacija. Mano manymu, tai buvo organizuotas nusikaltimas prieš katalikų bažnyčią, Prancūziją ir ES.

Nuoroda:



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą