2019-04-12

Popiežius Pranciškus Pietų Sudano vadovams bučiavo kojas. Naujas ritualas ar bažnyčios naikinimo būdas?



Vakar bažnyčios griovėjas popiežius Pranciškus eilinį kartą šokiravo pasaulio katalikus. „Pagal dar neregistruotą precedentą jis pasilenkė, atsiklaupė ir Sudano lyderiams pabučiavo kojas“, - rašoma Lenkijos dienraštyje wPolytice.



Balandžio 11 dieną į Vatikaną popiežiaus kvietimu „dvasiniam susitikimui“ atvyko Pietų Sudano prezidentas Salva Kiir ir keturi iš penkių jo vice-prezidentai, tarp kurių buvęs opozicijos lyderis Riek Machar Teni, o taip pat religiniai hierarchai.

Šio susitikimo iniciatoriumi buvo Kenterberio arkivyskupas Justin Welby. Iniciatyvą palaikė Pranciškus. Buvo svarstoma galimybė pontifikui pačiam vykti į Pietų Sudaną, bet atsisakyta, nes „tam nesubrendo sąlygos“.


Vardan nacionalinio susitaikymo galimybės Šventos Mortos namuose Vatikane Pranciškus pabučiavo kojas Pietų Sudano vadovams, kur nuo 2013 metų vyksta konfliktas tarp dinka ir nuer tautų atstovų.

Prieš tai pontifikas pakvietė laikytis taikos šios Afrikos valstybės lyderius – veikiantį prezidentą Salva Kiir ir būsimus vice-prezidentus Riek Machar ir Rebecca Nyandeng, Sudano liaudies išlaisvinimo armijos legendinio lyderio John Garang našlę, kurie pradės šalies valdymą nuo gegužės 12 dienos.

2018 rugsėjo 1 dieną politikai pasirašė susitarimą dėl konflikto Pietų Sudane užbaigimo, pažadėję šalyje užtikrinti taiką.

„Jūs tris, pasirašiusius taikos sutartį, aš kaip brolis prašau išlaikyti taiką. Prašau iš visos širdies: eikite pirmyn, bus dar daug problemų, bet jūs nebijokite. Eikite pirmyn, spręskite problemas! Tarp jūsų dar bus kova, bet prieš tautą likite kartu. Taip iš paprastų piliečių jūs tapsite nacijos tėvais“, - pasakė pontifikas.

Mums, politiniams ir religiniams lyderiams, Dievas perdavė svarbų uždavinį būti jo tautos vedliais, ir būtent todėl iš mūsų bus daugiau pareikalauta. Po to mūsų paklaus, ar gerai mes dirbome savo tautos ir pasaulio labui“, - pasakė Pranciškus, po ko bučiavo Pietų Sudano svečių kojas. Šiuo gestu jis ne menkai nustebino svečius, rašoma wPolytice.

JTO duomenimis, Pietų Sudane badauja 100 tūkstančių žmonių. Iš jų lyderių gerai įmitusių veidų to niekada nepasakytum.





Tai ne pirmas popiežiaus bandymas griauti bažnyčios kanonus. Musulmonų invazijos į Europą metu, 2015-2016 metais, popiežius plovė ir bučiavo kojas „pabėgėliams“, tarp kurių buvo ir į ES nelegaliai vykstantys nusikaltėliai. 

Šių metų kovo 25 dieną Loreto mieste jis Pranciškus piligrimui pabučiuoti popiežiaus žiedo. Ši scena pateko į pasaulio media akiratį ir sukėlė tarp tikinčiųjų nusivylimą tokiu nepaaišknamu popiežiaus elgesiu.

Nuorodos:
https://www.vesti.ru/doc.html?id=3136628

Ankstesnės mano publikacijos, skirtos Kristaus bažyčios griovėjui Pranciškui:







Komentarų nėra:

Rašyti komentarą