2018-11-02

Čekijos premjeras atmeta JTO migracijos paktą



Andrej Babiš ketina siūlyti valdančiosios koalicijos partneriams social-demokratams sekti Austrijos ir Vengrijos pavyzdžiu, atsisakyti nuo šaliai pražūtingo Jungtinių Tautų migracijos pakto. Vyriausybės posėdis šiuo klausimu numatytas ateinančią savaitę, rašo Čekijos dienraštis Česke Noviny.

Babiš pritaria savo kolega iš Austrijos, jos kancleriui Sebastianu Kurz, kad susitarimas ištrina skirtumus tarp teisėtos ir neteisėtos migracijos, o jo nuostatos leidžia įvairią interpretaciją. Babiš pareiškė, kas atsisako priimti nelegalius migrantus. „Mes nesiruošiame priiminėti kokių nors nelegalių imigrantų, ir tai teisinga“, - pasakė jis.

„Savo partneriams vyriausybėje aš siūlysiu, kad elgtis taip, kaip Austrija ir Vengrija“, - pasakė Babiš OPB korespondentui. „Man šitas paktas nepatinka. Aš laukiu, kad priimsime koalicijos sprendimą,“ - pasakė Čekijos premjeras.


Česke Noviny rašo, kad susitarimas, kuris turėtų pagerinti tarptautinį pabėgėlių problemos sprendimą, buvo patvirtintas JTO prieš dvejus metus. Iš susitarimo, kuris gruodžio mėnesį bus priimtas Marakeše, išėjo JAV, Australija, Vengrija ir Austrija. Nepritarimų šiam paktui pareiškė Lenkija, Italija, Japonija, Danija.

Austrijos atsisakymą pasirašyti šį paktą sąlygojo jo tekste esantys neapibrėžtumai, todėl ji nepadeda spręsti migracijos klausimus, kelia grėsmę Austrijos suverenitetui, migracijos politikos ir ištrina skirtumus tarp legalios ir nelegalios migracijos, tarp darbo migracijos ir teisės į prieglobstį.

Apgailestavimą dėl Vienos sprendimo pareiškė matomi alkoholizmu sergantis Europos Komisijos pirmininkas Žanas Klodas Junkeris. Jo žodžiais, yra nepagrįsta, kad ES dėl šio fundamentalaus klausimo ateityje negalės kalbėti vienu balsu.


Austrijos Krone rašo, kad šios šalies sprendimas išeiti iš JTO pakto kelia didelį tarptautinį rezonansą. Cituojamas Čekijos premjero pareiškimas.

„Juridiškai neįpareigojantis „globali sutartis migracijos klausimais“ turi būti pasirašomas JTO susitikimo Maroko mieste Marakeše. 34-puslapių dokumente turi organizuoti bėgimą ir migraciją. Liepą jam pritarė 193 JTO valstybės-narės, išskyrus JAV. JAV jau 2017 metais atsisakė palaikyti paktą prezidentu tapus Donaldui Trampui. Didžiausi nesutarimai kilo dėl legalios ir nelegalios migracijos neatskyrimo. Austrijos vyriausybė spalio 31 dieną pareiškė, kad paktas nepasirašomas, o atstovas nebus siunčiamas į Marakešą,“ - rašoma Krone.

Nuorodos:

Ankstesnės publikacijos šia tema:





Komentarų nėra:

Rašyti komentarą