2018-11-18

Terorizmas ir migracija finansuojami per musulmonų Chavala pogrindinio bankingo sistemą


Nei sutarčių, nei vekselių tik garbės kodeksas, kuris įgalina pervesti pinigų sumas iš vienos vietos į kitą. Tai Chavala sistema, kuri ypač populiari arabų pasaulyje. Jos panaudojimas įgalina nepalikti jokių pėdsakų, todėl vartotojui yra saugu. Šis likvidumo perdavimo būdas buvo teisėsaugininkų pastebėtas Italijoje, kur jis atkeliavo iš Šiaurės Afrikos kartu su imigrantais. Yra didelė rizika, rašoma Italijos portale occhidellaguerra.it, kad Chavalos sistema naudojama nelegalios imigracijos ir terorizmo finansavimui.

Tie, kas nori patekti į Europą iš arabų šalių arba Sahelio, žinoma, negali su savimi pasiimti visų turimų lėšų į pavojingą kelionę. Washington Post apžvalgininkas Joe Parkinson dar 2015 metų gruodžio mėnesį buvęs Lesbo saloje, pačiame migracijos krizės įkarštyje stebėjo, kaip tik ką atplaukę migrantai užklijuotuose vokuose gaudavo mobilius telefonus. Tuomet jie nedelsiant skambindavo, kad sužinoti kur išimti pinigus.

Giuseppe Morabito nurodė daugybę atvejų, kai migrantai bėgdavo nuo savanorių ir priėmimo centrų, o pervedimui pinigų naudojo sistemą Chavala: „Iš laivo Diciotti šią vasarą jie pabėgo visi.“ Būdamas prieglaudoje migrantas negali pasiekti savo Chavalos išdavėjo ir pasiimti pinigus.

Chavala ir terorizmo grėsmė

Italijos ir ES tyrėjų dėmesys sukoncentruotas ne tik į nelegalią imigraciją, bet ir į terorizmą. Jeigu Chavala naudojama pervesti dideles pinigų sumas, kurios skiriamos migrantams, niekas nedraudžia galvoti, kad potencialūs džihadistai gali pasinaudoti šia sistema. Yra realus pavojus, o nuo jo apsisaugoti sunku. Chavala su jos santykiais, pagrįstais žodžiu ir garbe, net jei jūs nieko nematote ir nepastebite, teka nuolatos iš kito Viduržemio jūros kranto ir atgal, rašoma occhidellaguerra.it





Chavala mechanizmas

Chavala sistemos veikimo algoritmas išlikęs nuo senų laikų. Mums įprasti bankai – ne vienintelis instrumentas, kurį įvairių šalių gyventojai naudoja darbui su finansais. Viena iš tokių finansų-atsiskaitymo sistemų yra Chavala. Ji atsirado jau 8 amžiuje ir veikė Indostano pusiasalyje. Iki šių dienų ją naudoja Artimųjų ir Vidurinių Rytų, Afrikos ir Azijos gyventojai, kaip alternatyvų atsiskaitymų instrumentą.

Arabų kalboje žodis „chavala“ reiškia vekselį arba siuntinį. Šios sistemos ypatybė yra tai, kad visos finansinės operacijos (perkėlimas iš valstybės į valstybę pinigų, brangenybių arba aukso) vyksta be jokių dokumentų — tai vyksta remiantis dalyvių pasitikėjimu. 

Pagrindine sistemos grandimi yra chavala davėjai. Jie organizuoja pervedimus tarp valstybių. Fiziniai pinigai neišvežami į užsienį: siuntėjas atiduoda pinigus brokeriui vienoje šalyje, iš jo gauna slaptą kodą, kurį po to gavėjas kitoje šalyje privalo pasakyti kitam brokeriui, kad gauti ekvivalentą pradinės sumos vietos valiuta. Brokeriai tarpusavyje atsiskaito pagal kliringo schemą – saldo uždarymui gali būti naudojamas auksas, brangieji metalai, arba teikiamos kokios tai paslaugas. Manoma, kad pasaulyje yra maždaug 5000 Chavalos brokerių.


Chavalos veikimo schemą paprasčiau paaiškinti pavyzdžiu. Tarkim, klientas (CA) iš šalie A nori padaryti perlaidą (ar apmokėti kokius nors savo įsipareigojimus) kliento CB iš šalies B adresu. Chavala davėjas (brokeris) HA iš šalies A gauna pinigus A šalies valiuta ir suteikia jam kodą transakcijai patvirtinti. Tuomet email, faksu ar telefonu susiriša su chavala davėju iš antros šalies (HB) ir praneša jam perlaidos detales ir sumą, kurios ekvivalentą vietos valiuta reikia išduoti gavėjui (CB). Kad gauti pinigus gavėjas turi pasakyti Chavala davėjui kodą, kurį pirmas brokeris pasakė perlaidos siuntėjui. Tokia schema vadinama „paprasta atgaline chavala“ - šiuo atveju pinigai nepervedami iš brokerio brokeriui. 

Per kurį laiką bendra tansakcijų suma gali išsilyginti, bet paprastai piniginių srautų asimetrija tarp šalių neleidžia to pasiekti. Todėl tenka vykdyti tarpusavio atsiskaitymus, kuriems gali būti panaudota ir bankų sistema. 

Trišaliai susitarimai tarp brokerių.

Chavala davėjai gali sudaryti tinklą, apimantį kelias valstybes. Tuomet jie naudoja tarpusavio atsiskaitymų saldo suvedant sąskaitas. Pavyzdžiui, brokeriai iš JAV ir Indijos gali veikti tame pačiame tinkle. Po pirmos transakcijos chavala davėjas iš JAV tampa Indijos brokerio skolininku. Antrasis brokeris gali turėti klientą, kuris nori padaryti perlaidą į trečią šalį, pavyzdžiui Somalį. Jeigu šis brokeris neturi partnerių reikalingoje šalyje, jis gali kreiptis pagalbos į chavala davėją JAV, prašydamas surasti partnerį Somalyje, kuris skolingas pinigų JAV brokeriui. Kada Somalio chavala davėjas įvykdys išmokėjimą gavėjui Indijos brokerio, tuomet visi tarpusavio atsiskaitymai tampa baigti. 

Dar vienu išmokėjimo pagal sistemą Chavala vykdymo būdu yra panaudojimas sandorių su sumažintomis arba padidintomis sąskaitomis.

Kovos su pinigų plovimo grupės (FATF) duomenimis, tokio tipo susitarimai paplitę Afganistane, Irane, Pakistane ir Somalyje. Tokioje konfigūracijoje brokeriai vykdo mokėjimus iš aktyvaus saldo grynų ar negrynų lėšų pagal užklausimą vienos ar kitos organizacijos, kuri jau, savo ruožtu, daro išmokas privatiems perlaidų gavėjams. Chavala leidžia greitai (nuo 24 iki 48 valandų) pervesti dideles pinigų sumas su minimaliais komisiniais ir padaro operacijas visiškai „nematomomis“ šalies valdžiai. 

Kaip taisyklė, pervedimas pagal sistemą „atgalinės chavalos“ naudoja imigrantai iš Afrikos ir Azijos siuntimui pinigų namo. 

Chavalos paslaugomis naudojasi net kai kurios šalys, kurios nori apeiti sankcijas. Irano centrinis bankas išdavinėjo licenzijas chavalos brokeriams pervedimams pinigų, kurie galiausiai atsidurdavo JAV, Europos ir Azijos bankuose.

Chavala dėl savo paprastumo ir neskaidrumo valdžiai ją daro patraukliu instrumentu pinigų plovimui ir mokesčių vengimui. Yra įtarimų naudojimo chavalos teroristinių organizacijų veikloje. JAV specialiosios tarnybos atkreipė dėmesį į šią sistemą po rugsėjo 11 teroro aktų. Kova su Chavalos šešėliniais bankais yra labai sunkus uždavinys. Manoma, kad pirmiausiai reikia panaikinti Chavalos naudojimo priežastis. 




Komentarų nėra:

Rašyti komentarą