2018-11-14

JTO Migracijos paktas. Net Čekija dabar sako „ne“ susitarimui



Pasipriešinimas JTO Migracijos paktui auga diena iš dienos. Trečiadienį Čekijos Respublika atmetė šį susitarimą, kaip pranešė Čekijos Respublikos premjeras liberalas Anrei Babiš. Apie tai šiandien rašoma Austrijos dienraštyje Krone ir pažymima, kad Austrijos kaimynai kritikuoja JTO susitarimą, nes šis neužtikrina Čekijos prioritetų, tokių kaip aiškus atskyrimas legalių ir nelegalių migrantų. Be to, nėra paminėta apie tai, kad nelegali migracija yra nepageidaujama. Krone pateikia sąrašą valstybių, kurios atsisakė sutarties ir kurios pareiškė susirūpinimą dėl jos.

Šį pirmadienį Globalaus migracijos pakto (GMP) atsisakė Bulgarija. GMP, kuris turi būti pasirašytas gruodžio 10 dieną Maroke, „prieštarauja nacionaliniams Bulgarijos interesams“, - paaiškino valdančiosios partijos GERB valdybos pirmininko pavaduotojas Zvetan Zvetanov.

Slovėnija ir Kroatija pasisakė prieš šį paktą. Prezidentės Kolinda Grabar-Kitarović atsakė: „Būkite įsitikinę, kad aš nepasirašysiu „Marakešo susitarimo.““ Slovėnijos valdančioji Konservatyvioji demokratinė partija pasisakė prieš šį susitarimą.


Pirmadienį taip pat Estijoje įsiplieskė ginčas šiuo klausimu. Buvo svarstoma kokiu laipsniu susitarimas yra juridiškai privalomas.

Kelias savaites Austrijos gyventojai audringai svarstė GMP. Dauguma šalies gyventojų pasisakė prieš šią sutartį.

Šalys, kurios nori atsisakyti migracijos pakto: Austrija, JAV, Vengrija, Australija, Bulgarija, Čekija.

Šalys, kurios skeptiškai vertina migracijos paktą: Estija, Izraelis, Lenkija, Slovėnija, Kroatija, Šveicarija, Vokietija, Danija, Japonija, Italija.

Ekspertai: „baimė dėl nacionalinio suvereniteto“

Krone pažymi, kad nors JTO paktas ir nėra juridiškai privalomas, bet jis turi simbolinį pobūdį. Kartu su Austrija vis daugiau valstybių nenori dalyvauti migracijos pakte. JAV, vadovaujamos Donaldo Trampo, pasitraukė iš sutarties jau praėjusių metų gruodžio mėnesį. Vasarą ir Vengrija pareiškė, kad nesiruošia pasirašyti šios sutarties. Vengrijos vyriausybė pareiškė, kad kiekvieno žmogaus teisė gyventi savo gimtoje šalyje yra aukščiau už migrantų teises, kad šias teises būtina užtikrinti, ir tam, jei būtina, skirti tarptautinę pagalbą. Vengrija tvirtina, kad pasibaigus konfliktui pabėgėliai turi sugrįžti į savo valstybes. Apie nepritarimą šiai sutarčiai pasisakė ir Lenkija.


Apie ką kalbama 34 puslapių dokumente yra komentuojama ankstesniuose straipsniuose:
Globalus migracijos paktas: kas už jo slepiasi?
Globali JTO migracijos sutartis. Tikra išdavystė!

„Global Compact for Migration“ tekstas anglų ir vokiečių kalba:




Komentarų nėra:

Rašyti komentarą