2018-11-02

Kroatijos prezidentė Kolinda Grabar-Kitarović nepasirašys JTO pabėgėlių susitarimo Marakeše


Kaip rašoma portale Direktno, Kroatijos prezidentė buvo žurnalisto paklausta: „Ar jūs pasirašysite taip vadinamą Marakešo susitarimą dėl migrantų?“

Prezidentės Kolinda Grabar-Kitarović atsakė: „Būkite įsitikinę, kad aš nepasirašysiu „Marakešo susitarimo.““

Jau žinoma, kad JTO pabėgėlių pakto gruodžio 10-11 dieną Maroko mieste Marakeše nepasirašys JAV, Australija, šiuo metu ES pirmininkaujanti Austrija, Vengrija, Čekija, Lenkija, Slovakija, abejones išreiškė Danija, Japonija. Artėjant konferencijai šis ratas valstybių, kurios skaito pabėgėlių susitarimą ydingu, nuolatos plečiasi.

Kelia nerimą tai, kad Lietuvoje šiuo gyvybiškai šaliai svarbiu klausimu nevyksta, apie šį įvykį nutyli feikinė užsienio kapitalo MIP. Žinant Lietuvos valdžios pilvašliaužystę prieš Briuselio liberal-fašistus, tai kelia didelį susirūpinimą.

Austrijos Kancleris Sebastianas Kurz apie šį paktą pasakė: „Mes labai kritiškai vertiname kai kuriuos migracijos pakto punktus, tokius kaip sumaišymą prieglobsčio prašymo ir darbo migracijos“, pagal kurį migrantai per viduržemio jūrą vyktų tiesiai į Europą.


Vicekancleris Heinz-Christian Strache pasakė, kad Austrijai kelia nerimą tai, kad nors paktas nėra privalomas, bet vieną dieną jis gali atvesti į sprendimą, kad migracija yra žmogaus teisė. „Mes atmetame bet kokį judėjimą šia kryptimi“, - pasakė Strache.

Austrijos vyriausybės pranešime, sakoma, kad vyriausybė nepritaria 17 iš 23 pakto punktų. Dauguma pakto tikslų gana bendri. Pavyzdžiui, kalbama apie tai, kad iki minimumo reikia sumažinti pabėgimo priežastis, sumažinti pažeidžiamumą migracijos metu. Be to, būtina padidinti apsaugą ir migrantų teises, pavyzdžiui, įsileisti juos į darbo rinką ir socialinio draudimo sistemą.

Austrijos vyriausybė mato daug „baltų dėmių“ JTO migracijos sutarties turinyje ir jo tiksluose. Kancleris ir vicekancleris išreiškė būgštavimus, kad paktas gali sulyginti nelegalią ir legalią imigraciją, kėsinasi į Austrijos suverenitetą.

„Mes skaitome, kad būtina tiksliai atskirti tarp darbo migracijos ir prieglobsčio“, - pasakė kancleris.
„Migracija – neturi būti žmogaus teise. Todėl neturi būti suvienodinti legalios ir nelegalios migracijos srautai.“

Nuorodos:

Ankstesni straipsniai JTO pabėgėlių susitarimo tema:




Komentarų nėra:

Rašyti komentarą