2022-02-26

Pentagono biologinės laboratorijos ir speciali karinė operacija Ukrainoje. Prof.V.Katasonovas

 

Apie 100 mlrd. dolerių biologiniams ginklams kurti


Vasario 24 d. britų konservatyvus leidinys THE EXPOSÉ išspausdino straipsnį "Ar Ukrainos ir Rusijos konflikte yra daugiau, nei atrodo iš pirmo žvilgsnio? (Is there more to the Ukraine/Russia conflict than meets the eye?). Esmė ta, kad Rusija galėjo ir turėjo vykdyti karinę operaciją, remdamasi savo saugumo interesais. Rusijos Federacijos gyventojų gyvybei ir sveikatai jau seniai kyla labai rimta grėsmė iš Ukrainos teritorijos. Kalbame apie JAV karines biolaboratorijas.

Iš viso Jungtinėse Valstijose ir kitose pasaulio šalyse yra apie 400 Pentagono kontroliuojamų laboratorijų, kuriose kuriami biologiniai ginklai. Juose dirba apie 13 000 mokslininkų, kurie kuria vakcinoms atsparių kovinių patogenų (mikrobų ir virusų) atmainas. Francis Boyle'as, Ilinojaus universiteto Šampėjuje (JAV) tarptautinės teisės profesorius, 1989 m. Biologinių ginklų kovos su terorizmu akto (BWATA) autorius, be kita ko, praneša apie tai.


Per pastaruosius dvidešimt metų, pasak Boyle'o, JAV išleido apie 100 mlrd. dolerių biologiniams ginklams kurti. "Iš tikrųjų dabar turime puolamųjų biologinių ginklų pramonę, kuri pažeidžia Biologinių ginklų konvenciją ir 1989 m. Biologinių ginklų kovos su terorizmu aktą", - sako JAV mokslininkas. Laboratorijos kelia grėsmę net ir labai toli nuo jų gyvenantiems žmonėms. Laikraščio "USA Today" atlikto tyrimo metu nustatyta, kad 2006-2013 m. 200 karinių biolaboratorijų JAV įvyko daugiau kaip 1 500 nelaimingų atsitikimų ir saugos pažeidimų. Yra buvę daugybė atvejų, kai dingo buteliukai su patogeninėmis bakterijomis ir pabėgo mirtinais virusais užkrėstos laboratorinės pelės. Laboratorijose susidariusios atliekos nebuvo nukenksminamos ir pateko į sąvartynus bei nuotekų tinklus. Atlikus tyrimą nustatyta, kad biolaboratorijų priežiūra buvo "fragmentiška". Net ir tada, kai buvo padaryta "šiurkščiausių saugos pažeidimų", federalinės reguliavimo institucijos tai laikė paslaptyje. 2019 m. vasarą Fort Detrike buvo uždaryta pagrindinė biologinių ginklų laboratorija ir duotas nurodymas nutraukti mirtinų patogenų tyrimus, baiminantis, kad užterštos atliekos gali patekti į nuotekų sistemą.

Siekdami nuslėpti JAV BWATA įstatymo pažeidimus ir sumažinti galimo patogenų nutekėjimo iš JAV teritorijoje esančių laboratorijų riziką, Pentagonas ir JAV medicinos agentūros nusprendė perkelti laboratorijas už Amerikos ribų.

JAV įsteigė biolaboratorijas 25 pasaulio šalyse - Artimuosiuose Rytuose, Afrikoje ir Pietryčių Azijoje. Buvusioje Sovietų Sąjungoje JAV karinės biolaboratorijos veikia Ukrainoje, Azerbaidžane, Armėnijoje, Gruzijoje, Kazachstane, Kirgizijoje, Moldovoje ir Uzbekistane. Rusija yra tiesiog apsupta Amerikos biolaboratorijų. Mes kalbame apie tai, kad NATO blokas yra netoli Rusijos vakarinių sienų (raketų, lėktuvų, šarvuotos technikos dislokavimas ir t. t.), o Amerikos biologinės laboratorijos taip pat priklauso NATO ir kelia mums grėsmę ne tik iš vakarų, bet ir iš pietų. Tiesa, amerikiečiai neigia, kad tokiose laboratorijose atliekami moksliniai tyrimai yra karinės paskirties, tačiau slaptumo režimas "civilinėse" laboratorijose prilygsta svarbiausių karinių objektų slaptumo režimui. Ir nėra jokių ataskaitų apie tokių laboratorijų darbą.

Ekspertų nuomone, didžiausią grėsmę posovietinėje erdvėje kelia laboratorijos Armėnijoje ir Ukrainoje. Kitose buvusiose sovietinėse šalyse vietos valdžios institucijos turi prieigą prie laboratorijų ir taikomas "dviejų raktų" principas. Armėnijoje (12 laboratorijų) ir Ukrainoje (mažiausiai 15) raktą turi tik amerikiečiai.


2021 m. gegužę Kirgizijos sostinėje vyko konferencija "Sanitarinės stotys" Pentagone: biologinių laboratorijų sistema posovietinėje erdvėje. Jame dalyvavo NVO atstovai iš Rusijos, Kirgizijos, Kazachstano, Jungtinių Amerikos Valstijų ir Izraelio. Konferenciją atidarė žurnalistas ir nevyriausybinės organizacijos "Sąžininga gynyba" ekspertas Ivanas Kopylis. "Visą laiką, kol veikė laboratorijos Ukrainoje ir Armėnijoje, - sakė jis, - jokie amerikiečių biologų moksliniai pasiekimai nebuvo viešai pademonstruoti, o jų tyrimų rezultatai niekur neskelbiami atviruose šaltiniuose". Tuo tarpu koronaviruso pandemijos metu ėmė sklisti informacija, kad jis galėjo atsirasti dėl informacijos nutekėjimo iš laboratorijų, kurios, savo ruožtu, beveik visos yra finansuojamos JAV gynybos departamento." Norėčiau pridurti, kad Ukraina šiuo požiūriu mums yra pavojingesnė nei Armėnija, nes kai kurios jos laboratorijos yra labai arti Rusijos sienos.  

Šiandien tikrai žinomos laboratorijos yra Odesoje, Vinicoje, Užgorode, Lvove (trys), Charkove, Kijeve (taip pat trys), Chersone, Ternopilyje, Dniepropetrovske, taip pat prie Luhansko ir sienos su Krymu. Į sąrašą įtrauktos tik tos laboratorijos, kurias 2020 m. pavasarį oficialiai pripažino Jungtinės Valstijos. Iki tol SBU, atsakydama į Aukščiausiosios Rados narių paklausimus, neigė, kad Ukrainos teritorijoje yra užsienio biolaboratorijų.

2005 m. Pentagonas ir Ukrainos sveikatos apsaugos ministerija pasirašė susitarimą dėl bendradarbiavimo biologinių tyrimų srityje. 2013 m. opozicinėms partijoms pavyko prastumti Aukščiausiosios Rados sprendimą nutraukti tokį "bendradarbiavimą", tačiau 2014 m. vasarį Kijeve įvykęs perversmas neleido įgyvendinti šio sprendimo. "Bendradarbiavimas" tęsinys. Charkove, kur įsikūrusi viena iš Pentagono etaloninių laboratorijų, 2016 m. sausio mėn. nuo kiaulių gripo mirė 20 Ukrainos karių, dar 200 buvo hospitalizuoti. Užkratas ėmė plisti į kitas vietoves ir iki tų metų kovo mėn. Ukrainoje nuo kiaulių gripo mirė 364 žmonės... Afrikinio kiaulių maro (AKM) protrūkiai tapo reguliarūs. 2019 m. pranešta apie ligos, "savo simptomais panašios į marą", protrūkį. Tuomet Rusija smarkiai sugriežtino Ukrainos sienos kontrolę.

O rimtų incidentų atveju JAV vyriausybė išsisuks nuo atsakomybės. Juk Pentagono dalyvavimas laboratorijose nėra tiesioginis; JAV gynybos departamentas veikia per privačius rangovus, kurie gauna lėšų iš JAV biudžeto. Todėl darau prielaidą, kad tam tikrais Rusijos ginkluotųjų pajėgų Ukrainoje šiuo metu vykdomos specialios karinės operacijos etapais bus specialistų, kurie imsis visų atsargumo priemonių pavojingiems objektams "išvalyti".



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą