2022-02-28

Ukraina pripažino, kad Gyvačių salos gynėjai gyvi

 

Ukrainos karinis jūrų laivynas pirmą kartą pripažino (pranešimas FB), kad Gyvatės salos gynėjai nelaisvėje: "Džiaugiamės, kad mūsų broliai gyvi."

Ukrainos karinių jūrų pajėgų vadovybė pirmą kartą pripažino: "Gyvačių salos gynėjai paimti į nelaisvę Vasario 28 d. Ukrainos karinių jūrų pajėgų vadovybė paskelbė pareiškimą, kuriame pirmą kartą pripažino, kad Juodojoje jūroje esančios Gyvačių salos įgulos pasieniečiai pateko į rusų nelaisvę".


"Labai džiaugiamės, kad mūsų broliai yra gyvi ir sveiki. Tačiau Rusijos propaganda bando skleisti "naujienas", esą Ukrainos valdžia pamiršo arba palaidojo savo pavaldinius", - rašoma pareiškime. Vadovybė pabrėžia: pasieniečiai su ginklais rankose atrėmė du bandymus užimti salą, o kai jie nebegalėjo tęsti pasipriešinimo, sunaikino visą infrastruktūrą: švyturį, ryšių įrenginius. Todėl buvo neįmanoma sužinoti įgulos likimo, o bandymų siųsti pagalbą teko atsisakyti dėl priešo dominavimo jūroje".

Izraelio portalas Newsru rašo, kad vasario 24 d. Rusijos laivai priplaukė prie Gyvatės salos ir pareikalavo pasieniečių pasiduoti. Gavus pasieniečių atsisakymą, sala buvo apšaudyta.

Internete plačiai paplito rusų ir ukrainiečių radijo pokalbio garso įrašas, kuriame nepadoriai atsakoma į Rusijos karinio laivo pasiūlymą pasiduoti. Tai tapo vienu iš Ukrainos pasipriešinimo šūkių.

Rusų portalas RIA taip komentuoja įvykį:

"Kijevas paskubėjo apkaltinti Rusiją, kad ji nežino apie pasieniečių ir kariškių likimą, ir pareiškė, kad Rusijos pajėgos "sunaikino visą infrastruktūrą saloje", įskaitant antenas, atsakingas už ryšį.

Vykdant Rusijos ginkluotųjų pajėgų specialiąją operaciją Ukrainoje, Juodosios jūros laivyno flagmanas - sargybinis raketinis kreiseris "Moskva" - ir kiti laivyno laivai vykdė užduotis netoli Serpentino salos. Vasario 24 d. saloje dislokuoti ukrainiečių kariai buvo paprašyti pasiduoti. Vėliau Ukrainos gynybos ministras pranešė, kad visi jie žuvo. Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis suskubo pranešti apie visų saloje buvusių žmonių žūtį ir netgi kiekvienam "žuvusiajam" suteikė Ukrainos didvyrio vardą".


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą