2023-06-04

EK remia vieną didžiausių atmosferos teršėjų - privačius lėktuvus



Iki ausų galimai apsivogusi ir apsimelavusi su Covid-19 vakcinomis Europos Komisija dabar yra labai susirūpinusi dėl karo Ukrainoje tolesnio eskalavimo ir "klimato atšilimo", todėl aršiai kovoja su žemdirbiais, o didžiausiomis planetos ekosistemos griovėjomis mato bezdančias karves, bet ne fantastinį sprogmenų naudojimą kariaujant ar milijardierių privačius lėktuvus, t.y. tai, kas labiausiai teršia aplinką. 

"Greenpeace" ataskaitoje teigiama, kad Europoje labai padidėjo privačių lėktuvų išmetamų teršalų kiekis. Aplinkosaugos grupė nustatė, kad per pastaruosius trejus metus privatūs lėktuvai iš viso išmetė 5,3 mln. tonų CO2, o skrydžių skaičius smarkiai išaugo nuo beveik 119 000 2020 m. iki 573 000 2022 m. Tai yra daugiau anglies dioksido nei Uganda, kurioje gyvena apie 46 mln. žmonių, pagamina per metus.


"Greenpeace" teigia, kad jos ekspertų išvados dėl privačių lėktuvų naudojimo atskleidžia pražūtingą pasaulio elito poveikį klimatui. Lapkritį organizacija "Oxfam" nustatė, kad milijardieriai išmeta milijoną kartų daugiau šiltnamio efektą sukeliančių dujų nei paprasti žmonės.

Šios išvados pabrėžia pražūtingą pasaulinio elito poveikį klimatui, sakoma "Greenpeace" pareiškime. Organizacija ragina uždrausti privačius lėktuvus.

"Pažeidžiami gyventojai atsiduria pirmoje klimato niokojimo padarinių linijoje ir dėl sparčiai augančių degalų kainų grimzta į skurdą, tačiau jie mažiausiai prisidėjo prie šių krizių sukėlimo", - sakė "Greenpeace" ES transporto aktyvistė Toma Jelen. - Labai nesąžininga, kad turtingi žmonės gali taip naikinti klimatą.

Tyrėjai nustatė, kad praėjusiais metais privačių lėktuvų skrydžių skaičius Europoje išaugo 64 procentais, o išmetamo CO2 kiekis padidėjo daugiau nei dvigubai.

Dauguma privačių lėktuvų skrydžių buvo vykdomi Prancūzijoje, Jungtinėje Karalystėje ir Vokietijoje - didžiausiose ir turtingiausiose Europos šalyse - ir mažesniu nei 750 km atstumu.

Kiek aplinkai kenkia privatūs lėktuvai?

Privatūs reaktyviniai lėktuvai išmeta gerokai daugiau teršalų nei kitos transporto rūšys. Vidutinis skrydis tokiu lėktuvu į aplinką išmeta teršalų tiek pat, kiek 16 kelionių benzininiu automobiliu iš Paryžiaus į Romą.

Organizacija "Greenpeace" paragino vyriausybes ir ES uždrausti privačius reaktyvinius lėktuvus ir trumpojo nuotolio skrydžius ten, kur jau egzistuoja protingos geležinkelio paslaugos.

"Pirmiausia turi išnykti tarša dėl išlaidžios prabangos, reikia uždrausti privačius lėktuvus", - sakė Jelen.

Tai dar labiau sustiprino raginimus, kad pasaulio superturtingieji prisiimtų didesnę finansinę atsakomybę už kovą su klimato katastrofomis.

Ar reikėtų uždrausti privačius lėktuvus?

Remiantis "Greenpeace" ataskaita, praėjusiais metais judriausias privačių lėktuvų maršrutas Europoje buvo Paryžius-Londonas, kasdien tarp šių miestų buvo vykdomi vidutiniškai 9 skrydžiai.

Šis maršrutas turi tiesioginį ir reguliarų susisiekimą geležinkeliu, kuris trunka vos mažiau nei dvi valandas.

Prancūzijos vyriausybė siekia, kad ES sugriežtintų taisykles dėl privačių lėktuvų, trumpųjų skrydžių ir labai pigių skrydžių.

Gruodžio mėn. vykusiame ES transporto ministrų susitikime Belgija, Nyderlandai, Liuksemburgas ir Portugalija pritarė Prancūzijos raginimui.

Aviacijos išmetamų teršalų kiekio mažinimas yra kovos su klimato kaita dalis, nors ryžtingų veiksmų reikia imtis ir daugelyje kitų sričių. Šis sektorius išmeta daugiau kaip 2 proc. viso pasaulio šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekio.

EK tarnauja turtingiausiams ir "deda skersą" ant klimato

Birželio 1 d. ES transporto ministrų susitikime Belgija ir Airija pritarė griežtesnėms aplinkosaugos taisyklėms, taikomoms privatiems lėktuvams, ir prisijungė prie Austrijos, Prancūzijos ir Nyderlandų iniciatyvos spręsti verslo aviacijos išmetamų teršalų problemą.

Tačiau, nepaisant valstybių narių spaudimo, už transportą atsakinga ES Komisijos narė Adina Vălean patvirtino, kad "neketina" siūlyti naujų priemonių, skirtų privatiems lėktuvams, iki Komisijos kadencijos pabaigos.

Spaudos konferencijoje paklausta, ar Komisija pateiks naujų priemonių dėl verslo aviacijos, už transportą atsakė: Trumpas atsakymas yra "ne". Neketiname nustatyti jokių [papildomų] taisyklių".

"Šuns balsas į dangų neina"

Prieš Transporto tarybos posėdį Austrija, Prancūzija ir Nyderlandai kartu parašė laišką ES klimato politikos vadovui Fransui Timmermansui ir už transportą atsakingam Komisijos nariui, kuriame teigė, kad privačių lėktuvų išmetamų teršalų problemos sprendimas yra klimato teisingumo klausimas.

"Ši kelionių oro transportu forma lemia pernelyg didelį anglies dioksido kiekį, tenkantį vienam gyventojui, todėl pagrįstai kritikuojama", - rašė trijų šalių ministrai. "Atsižvelgiant į tai, neseniai nuskambėję raginimai imtis veiksmų, pavyzdžiui, uždrausti keliones privačiais lėktuvais, yra suprantami ir į juos reikia tinkamai reaguoti."

Pareiškime koalicija teigė, kad "nepaprastai didelis CO2 kiekis, tenkantis vienam gyventojui", išmetamas skraidant privačiais lėktuvais, yra neteisingas, nes tai reiškia, kad nedidelis skaičius žmonių "daro didelę žalą visuomenei".

"Skrydžiai privačiais lėktuvais yra itin turtingų žmonių pomėgis. Tačiau mes visi negalime už tai mokėti", - sakė Austrijos klimato apsaugos ministrė Leonore Gewessler. "Mums čia reikia griežtesnių taisyklių. Kiekvienas, kuris daro žalą mūsų klimatui, taip pat turi sąžiningai prisidėti".


Žaliosios nevyriausybinės organizacijos "Transportas ir aplinka" ataskaitoje nustatyta, kad privatūs lėktuvai, skaičiuojant vienam keleiviui, nuo 5 iki 14 kartų labiau teršia aplinką nei komerciniai lėktuvai. O remiantis kovo mėn. paskelbtais CE Delft paskelbtais tyrimais, privačių skrydžių skaičius Europoje auga ir 2022 m. sieks 572 806, t. y. padidės 64 proc.

Ketvirtadienį Liuksemburge kalbėjęs Prancūzijos transporto ministras Klemensas Bonas (Clement Beaune) paragino "blaiviau vertinti" privačių lėktuvų naudojimo apmokestinimą Europos lygmeniu.

"Tai sritis, kurioje galime simboliškai parodyti, kaip galime kartu kovoti su išmetamaisiais teršalais", - sakė jis.

Šiai nuomonei pritarė ir Belgijos judumo ministras Georges Gilkinet, kuris teigė, kad būtina, jog "visi mokėtų tinkamą kainą už savo transporto priemones".

"Mūsų piliečiai negalėtų suprasti, jei mažuma, besinaudojanti privačiais lėktuvais, galėtų jais naudotis be jokių apribojimų, o tai darytų neproporcingą poveikį klimatui", - sakė jis.

"Turime parodyti, kad pastangos klimato srityje paskirstomos teisingai, ypač praėjus metams po energijos kainų sprogimo", - pridūrė jis.

Airijos atstovas Jackas Chambersas pridūrė, kad turėtų būti išnagrinėtos "visos pagrįstos galimybės" siekiant užtikrinti, kad privatūs lėktuvai "visapusiškai prisidėtų prie mūsų klimato tikslų įgyvendinimo".

"Labai svarbu, kad visi aviacijos sektoriai, įskaitant privačius lėktuvus, prisidėtų prie pastangų mažinti išmetamųjų teršalų kiekį", - sakė jis.

P.S. Privačių lėktuvų teršimo istorija akivaizdžiai mums įrodė, kam tarnauja piliečių nerenkama ir juos neatstovaujanti Europos Komisija.

Nuorodos:

https://viesulas22.blogspot.com/2023/05/politico-apie-ek-marmalu-aferos-tesini.html

https://ru.euronews.com/green/2023/03/30/green-greenpeace-private-jets

https://www.euractiv.com/section/aviation/news/commission-rules-out-new-private-jet-measures-despite-member-state-push/


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą