2023-06-30

"ES atsidūrė ant bankroto ribos", - ES aukščiausiojo lygio susitikime pareiškė Vengrijos premjeras V. Orbanas


Pinigai, kuriuos buvo patvirtinta išleisti ir kurie turėjo būti skirti ateinantiems penkeriems metams, jau išleisti, sako Vengrijos premjeras.

Pirmasis klausimas, kurį savo "Facebook" įraše uždavė ministras pirmininkas Viktoras Orbanas, yra toks: "Vienintelis klausimas, kurį visi užduoda čia, Briuselyje: Kur dingo pinigai?"

Šiuo metu V. Orbanas dalyvauja Briuselyje vykstančiame dvi dienas truksiančiame ES vadovų susitikime, o viena karščiausių temų - klausimas, kur dingo ES biudžeto pinigai. Vengrijos premjeras sakė, kad Europos Komisija pateikė biudžeto pakeitimo pasiūlymą, kuriame valstybių narių prašoma sumokėti dešimtis milijardų eurų.


"Kyla klausimas, kaip susidarė tokia padėtis ir kaip jie privedė Europos Sąjungą prie bankroto slenksčio?"- klausė V. Orbanas.

V. Orbanas taip pat pažymėjo, kad ES iš valstybių narių reikalauja daugiau lėšų, nors septynerių metų biudžetas sudarytas tik dvejiems metams. Kitaip tariant, pinigai, kuriuos buvo patvirtinta išleisti ir kurie turėjo būti skirti ateinantiems penkeriems metams, jau išleisti.

Ministras Pirmininkas išvardijo, ko Briuselis reikalauja dėl biudžeto.

"Jie nori iš valstybių narių gauti 50 mlrd. eurų, kuriuos galėtų skirti Ukrainai, nors jie net negali atsiskaityti už pinigus, kuriuos iki šiol jiems davėme. Jie nori daugiau pinigų iš valstybių narių, kad galėtų sumokėti palūkanas už anksčiau paimtas Europos Sąjungos paskolas. Tai paskolos, iš kurių Lenkija ir Vengrija iki šiol nėra gavusios nė cento", - sakė V. Orbanas.

V. Orbanas sakė, kad ES Komisija prašo valstybių narių daugiau pinigų migracijai - ne sienų apsaugai, o nelegaliems imigrantams įvežti.

"Žinoma, jie nepamiršo ir savo kišenės. Jie prašo milijardų eurų Briuselio biurokratų algoms padidinti", - sakė jis.

"Vengrijos pozicija yra aiški", - sakė jis. "Pirmiausia norime žinoti, kam buvo išleista didžiulė pinigų suma, kurią iki šiol jiems skyrėme. Po to norime žinoti, kas atsakingas už tai, kad Europos Sąjunga atsidūrė ant bankroto ribos."

V. Orbanas ketvirtadienį ir penktadienį dalyvauja ES vadovų tarybos aukščiausiojo lygio susitikime, kurio darbotvarkėje svarbiausi klausimai yra papildomos finansinės paramos Ukrainai klausimas, privalomos migrantų kvotos ir ES politikos Kinijos atžvilgiu formavimas.

https://rmx.news/hungary/the-eu-is-on-the-brink-of-bankruptcy-says-hungarys-orban-at-eu-summit/


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą